Treceți la conținutul principal

„Comoara din Sierra Madre”, de B. Traven

Undeva in Brazilia un aventurier falit vrea sa renunte la calatorii. Tot ce mai are in buzunare ii e de ajuns pentru o mica intreprindere ca sa cumpere perie si ce mai trebuie ca sa lustruiasca ghetele trecatorilor. S-a facut calculele si e o viata linistita, in care iti ramane un ban ca sa bei un pahar de vin seara cu ceilalti. Descopera insa ca albii bogati, care accepta cu placere servirea negrilor, nu vor deloc sa fie serviti de un alb ratat. Mai mult, stergatorii de ghete il resping pe albul asta ce vine sa se bage peste nisa lor. Aventurierul pleaca mai departe cu ce i-a ramas, condamnat sa moara sau sa reuseasca.
Cartea este despre trei tipi care afla de existenta unei comori in jungla si vor sa dea lovitura. Greutatea insa nu e sa gasesti aurul, ci sa il scoti din jungla, fara sa ajungi cadavru pe sub vreun copac. Fiecare intalnire in jungla este negociata la sange. Ce ii spunem acestui indian cu care ne intalnim? Cum negociem cu acesti 5 banditi? Dar chiar si daca te intalnesti cu 4 politisti si isi dau seama ca ai asupra ta 3 kg de aur, nu se stie cum se va termina intalnirea in jungla.
Nu e atat o carte de aventuri, e mai mult o carte de planificare si micro-management. Orice alt om e un pericol care necesita managament. Ei sunt fiecare un pericol unul pentru altul, desi sunt nevoiti sa lucreze impreuna. Viclenia si disimularea sunt uneltele tuturor. E preferabil sa te prefaci sarac si sa nu izbucneasca violenta decat sa descoperi apoi daca poti sa faci fata.
Nimeni nu a aflat vreodata cine era autorul, dar iti dai seama ca omul avea ceva experienta de viata,. Cartea s-a vandut in taspe milioane de exemplare si se vinde in continuare constant. E ca Robinson Crusoe, cea mai buna carte pe sub-genul ei.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cruciada impotriva lui Stefan cel Mare

Liviu Campeanu e un istoric in plina dezvoltare profesionala. Marele lui merit e ca a cautat in documentele Ordinului Cavalerilor Teutoni, care se afla in prezent in Germania, si a gasit documente pana acum necunoscute despre Stefan cel Mare.  Pentru ca cavalerii teutoni in acea perioada erau obligati sa lupte pentru regele Poloniei, si au mancat bataie impreuna cu restul armatei in Codrii Cosminului. Diferenta e ca ei au notat cu scrupulozitate tot ce au facut in campanie, pe unde au mers, ce s-a intamplat, ce au auzit de la altii. Ce nu imi place la carte e ca in primele capitole se tot schimba ordinea cronologica. Ce imi place e ca autorul face un portret al stapanirii lui Stefan de la inceput la sfarsit, folosind surse pe care io ca simplu cetatean nu le cunosteam. Si ce tare imagine reiese! Stefan nu a purtat doar razboaie de aparare cum am fost noi mintiti, dar ca om care a jucat adevaratul Game of Thrones a fost mai tare decat ne-a fost prezentat.  Recomand. https://humanitas.ro

Adevaratele stiri

Incepand de astazi, imi iau promisiunea sa nu mai pierd momente importante fara sa postez aici. Cand o sa aflu ceva ce inca nu este stire, aici veti afla mai intai. Deasemenea, voi face diferenta intre speculatie si realitate. Numai ce este sigur si dovedit va avea tagul "Adevaratele stiri".

Timisoara n-a stiut sa profite de capitala culturala europeana

Timisoara este tot anul 2023 capitala culturala europeana.  Jocul este simplu: orasul primeste o gramada mare de bani in anul respectiv, si daca este destept se alege cu ceva permanent, de care beneficiaza si anii viitori. Exemplul clasic e o noua cladire cu o scena mare, pe care se pot organiza evenimente majore, cu un numar urias de spectatori. Un exemplu de oras destept a fost Sibiul lui Klaus Johannis, care si acum culege profitul. Timisoara ar fi avut mare nevoie de asta, pentru ca n-au decat doua sali serioase, Opera si Teatru, si amandoua de capacitate mijlocie. Din pacate timisorenii si-au pierdut sansa sabotandu-se intre ei pe motive de orgolii si politice, asa ca singurele beneficii care le vor ramane dupa 2023 vor fi cateva renovari.