Treceți la conținutul principal

„Orbus” de Neal Asher

Neal Asher a scris vreo 50 de carti in serie, ceea ce face universul oarecum relevant si cunoscut. Nu a primit insa premii relevante.
Candva in viitor, oamenii impreuna cu AI au o mare parte din galaxie. In alta parte, o specie de creveti psihotici (ca racii, dar fara clesti) au ajuns si ei la acest nivel. Astia au inventat toata tehnologia de la fier la arme chimice la nave spatiale doar ca sa se lupte intre ei. Fiecare crevet eclozeaza zeci de mii de puieti, pe care ii organizeaza ca armata impotriva rivalilor. Soldatii sunt controlati prin sistemul nervos sa execute orice ordin al parintelui si sunt folositi ca carne de tun. Cei care supravietuiesc si ajung comandanti sunt eliminati inainte sa descopere cum sa ocoleasca conditionarea. In general trebuie ca un crevete devina senil pana cand un puiete sa il inlocuiasca.
La un moment dat crevetii psihotici intalnesc oamenii & AI-urile. Intalnirea culturala intre civilizatii se termina exact asa cum va imaginati: cu un no man’s land intre ei, unde orice nava care trece e atacata. Exact ca granita din Coreea numai ca la o scara uriasa.
Prinsa in zona asta exista o planeta unde traieste un virus special. Acesta odata ce e parte din corp refuza sa isi lase gazda sa moara. Ca raspuns la orice atac impotriva gazdei, genereaza in ADN transformarile genetice necesare ca gazda sa supravietuiasca.
Oamenii dupa cum zis au AI-ul de partea lor, dar nu toti AI sunt creiere electronice atotputernice – unele inteligente artificiale is la nivelul droizilor din Star Wars.
Partea buna este ca intr-adevar e science fiction si nu altceva: se bazeaza pe cateva idei interesante pe care le exploreaza.
Partile slabe: se bazeaza prea mult pe actiune, cred ca are cate o explozie la 2 pagini. Deasemenea se intampla destule chestii naspa, incat adunate la un loc sa creeze o atmosfera naspa.
Nu va asteptati la o capodopera. E mai curand la nivelul campaniei din StarCraft 1. Adica nu schimba domeniul, dar are cateva concepte de demonstrat si o face.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cruciada impotriva lui Stefan cel Mare

Liviu Campeanu e un istoric in plina dezvoltare profesionala. Marele lui merit e ca a cautat in documentele Ordinului Cavalerilor Teutoni, care se afla in prezent in Germania, si a gasit documente pana acum necunoscute despre Stefan cel Mare.  Pentru ca cavalerii teutoni in acea perioada erau obligati sa lupte pentru regele Poloniei, si au mancat bataie impreuna cu restul armatei in Codrii Cosminului. Diferenta e ca ei au notat cu scrupulozitate tot ce au facut in campanie, pe unde au mers, ce s-a intamplat, ce au auzit de la altii. Ce nu imi place la carte e ca in primele capitole se tot schimba ordinea cronologica. Ce imi place e ca autorul face un portret al stapanirii lui Stefan de la inceput la sfarsit, folosind surse pe care io ca simplu cetatean nu le cunosteam. Si ce tare imagine reiese! Stefan nu a purtat doar razboaie de aparare cum am fost noi mintiti, dar ca om care a jucat adevaratul Game of Thrones a fost mai tare decat ne-a fost prezentat.  Recomand. https://humanitas.ro

Adevaratele stiri

Incepand de astazi, imi iau promisiunea sa nu mai pierd momente importante fara sa postez aici. Cand o sa aflu ceva ce inca nu este stire, aici veti afla mai intai. Deasemenea, voi face diferenta intre speculatie si realitate. Numai ce este sigur si dovedit va avea tagul "Adevaratele stiri".

Timisoara n-a stiut sa profite de capitala culturala europeana

Timisoara este tot anul 2023 capitala culturala europeana.  Jocul este simplu: orasul primeste o gramada mare de bani in anul respectiv, si daca este destept se alege cu ceva permanent, de care beneficiaza si anii viitori. Exemplul clasic e o noua cladire cu o scena mare, pe care se pot organiza evenimente majore, cu un numar urias de spectatori. Un exemplu de oras destept a fost Sibiul lui Klaus Johannis, care si acum culege profitul. Timisoara ar fi avut mare nevoie de asta, pentru ca n-au decat doua sali serioase, Opera si Teatru, si amandoua de capacitate mijlocie. Din pacate timisorenii si-au pierdut sansa sabotandu-se intre ei pe motive de orgolii si politice, asa ca singurele beneficii care le vor ramane dupa 2023 vor fi cateva renovari.