Treceți la conținutul principal

Lumea Non A e un Razboiul Stelelor mai bun

Lumea Non A e o carte SF scrisa de A E Van Vogt care mi-a placut foarte mult.

Am zis mai de mult ca mi se pare ca a fost inspiratia pentru Star Wars. Nu numai ca un Imperiu militarizat ataca cu nave imense si pline de lumini niste rebeli superiori dpdv moral. Exista si o asemanare de modus operandi intre Darth Vader si personajul negativ din Lumea Non A.

Enro cel Rosu este un lider militar care isi urmeaza pasiunile negative (razboiul, etc) ca un scop in sine. Deci nu ca mijloc de a castiga ceva, ci ca mod de viata. "Pacea e o minciuna, exista doar pasiune. Prin pasiune, castig putere. Prin putere, castig victoria." Practic, ai putea spune ca Enro urmeaza codul Sith.

Deasemenea, stiti ca in primul Star Wars coexista Imperiul cu Republica. Leia era senatoare. Si Enro conduce un Imperiu militar (trupele lui erau si baza armatei si elita ei) in cadrul unei Republici democrate.

Diferenta e de rafinament intre autori. Van Vogt ii explica rolul lui Enro ca fiind generalul care preia treptat puterea reala intr-o democratie din ce in ce mai goala de continut, sugrumandu-i pe cei care se impotrivesc (asa numitii rebeli). El nu e neaparat interesat sa conduca republica si sa faca miile de treburi administrative care sunt asociate, dar vrea sa poate face absolut orice in cadrul ei.

Pentru aceasta, el lanseaza o serie de provocari, printre care si atacarea Pamantului. Comite intentionat atrocitati, special ca sa incalce regulile si sa le arate celor din Senat ca nu ii pot face nimic si trebuie sa se dea la o parte cand actioneaza el. Acestia cedeaza dar unii senatori lucreaza pe la spate ca sa il submineze si el stie asta.

Teoretic, o situatia de gen se mai poate rezolva prin moartea tiranului si repararea Republicii, care inca mai exista. Imperiul roman a tarait multa vreme o asemenea situatie. Si uite-asa intr-o scanteie de geniu Van Vogt da o baza solida unui SF.

Star Wars putea fi mai bun.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Alastair Reynolds - Spatiul Revelatiei

Spatiul Revelatiei este ceea ce ar ar fi trebuit sa fie SF-ul in 2018. Daca ar fi urmat traiectoria inceputa de Asimov si clasici, am fi ajuns la Spatiul Revelatiei. Celelalte carti de SF noi carora le-am facut review sunt in afara acestei traiectorii.

Ce face foarte bine Alastair sunt doua lucruri:
- face upgrade la toate gadgeturile si tehnologia viitorului imaginat - tot ceea ce stim, roboti, nave, lasere, etc, sunt ridicate la nivelul la care ni le putem imagina acum
- autorul are in spate o cariera la Agentia Spatiala Europeana, unde a lucrat 14 ani, si a avut grija ca toate gadgeturile descrise sa se bazeze pe ceea ce stim deja ca este posibil.

Politic, lumea aceasta este condusa de diferite mobs (gloata furioasa), ceea ce e un experiment care deja merita pretul cartii. Acestea imita toate tipurile cunoscute, de la progresistii americani la organizatia terorista Sendero Luminoso. Emotional imature si ideologizate, moburile induc in societate instabilitate, nimeni nestiind cat isi va…

"American Gods" de Neil Gaiman

Ca sa ii iasa "American Gods", Neil Gaiman incepe cu o escrocherie: Iisus e singurul care nu a reusit sa treaca oceanul. Dupa asta, totul ii iese.

Cartea este un fantesy in care toti zeii a caror credinta a ajuns in America continua sa calce pe pamantul ei. Sunt niste fiinte care par oameni, si a caror natura metafizica nu este imediat vizibila, dar care pasesc inconjurati de propriile puteri.

Cei mai vechi se agata de existenta, fiindca credinciosii lor sunt foarte putini, si se cam chinuie. Mi-a ramas de exemplu descrierea primului zeu care a pasit in America, care era un craniu de mamut purtat de primii oameni primitivi care au traversat stramtoarea Behring.

Noii zei americani sunt puternici si nu cunosc lipsa, scaldandu-se in adulatia zilnica a milioane de persoane. Sunt zeii automobilelor si ai muzicii si ai boxului si a lumii moderne. Singurul motiv pentru care unul din zei nu e Mickey Mouse in persoana, e ca sa nu cauzeze procese de copyright cu Disney.

Stilul foarte…

Youtube: Life of Boris

Am descoperit canalul asta de Youtrube si m-am stricat de ras.

Postarile lui prezinta modul de viata a unui slav, bucataria slava, slavul se plimba prin lume, isi face cooling system cu vodca, etc

Autorul este un ... nu se stie ce este exact, fiindca se tine anonim, decat ca este un slav. Si ca lucreaza in Letonia, ceea ce inseamna ca e probabil rus si lucreaza in IT.
Desigur trebuie sa stii engleza.