Treceți la conținutul principal

Lumea Non A e un Razboiul Stelelor mai bun

Lumea Non A e o carte SF scrisa de A E Van Vogt care mi-a placut foarte mult.

Am zis mai de mult ca mi se pare ca a fost inspiratia pentru Star Wars. Nu numai ca un Imperiu militarizat ataca cu nave imense si pline de lumini niste rebeli superiori dpdv moral. Exista si o asemanare de modus operandi intre Darth Vader si personajul negativ din Lumea Non A.

Enro cel Rosu este un lider militar care isi urmeaza pasiunile negative (razboiul, etc) ca un scop in sine. Deci nu ca mijloc de a castiga ceva, ci ca mod de viata. "Pacea e o minciuna, exista doar pasiune. Prin pasiune, castig putere. Prin putere, castig victoria." Practic, ai putea spune ca Enro urmeaza codul Sith.

Deasemenea, stiti ca in primul Star Wars coexista Imperiul cu Republica. Leia era senatoare. Si Enro conduce un Imperiu militar (trupele lui erau si baza armatei si elita ei) in cadrul unei Republici democrate.

Diferenta e de rafinament intre autori. Van Vogt ii explica rolul lui Enro ca fiind generalul care preia treptat puterea reala intr-o democratie din ce in ce mai goala de continut, sugrumandu-i pe cei care se impotrivesc (asa numitii rebeli). El nu e neaparat interesat sa conduca republica si sa faca miile de treburi administrative care sunt asociate, dar vrea sa poate face absolut orice in cadrul ei.

Pentru aceasta, el lanseaza o serie de provocari, printre care si atacarea Pamantului. Comite intentionat atrocitati, special ca sa incalce regulile si sa le arate celor din Senat ca nu ii pot face nimic si trebuie sa se dea la o parte cand actioneaza el. Acestia cedeaza dar unii senatori lucreaza pe la spate ca sa il submineze si el stie asta.

Teoretic, o situatia de gen se mai poate rezolva prin moartea tiranului si repararea Republicii, care inca mai exista. Imperiul roman a tarait multa vreme o asemenea situatie. Si uite-asa intr-o scanteie de geniu Van Vogt da o baza solida unui SF.

Star Wars putea fi mai bun.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Alastair Reynolds - Spatiul Revelatiei

Spatiul Revelatiei este ceea ce ar ar fi trebuit sa fie SF-ul in 2018. Daca ar fi urmat traiectoria inceputa de Asimov si clasici, am fi ajuns la Spatiul Revelatiei. Celelalte carti de SF noi carora le-am facut review sunt in afara acestei traiectorii.

Ce face foarte bine Alastair sunt doua lucruri:
- face upgrade la toate gadgeturile si tehnologia viitorului imaginat - tot ceea ce stim, roboti, nave, lasere, etc, sunt ridicate la nivelul la care ni le putem imagina acum
- autorul are in spate o cariera la Agentia Spatiala Europeana, unde a lucrat 14 ani, si a avut grija ca toate gadgeturile descrise sa se bazeze pe ceea ce stim deja ca este posibil.

Politic, lumea aceasta este condusa de diferite mobs (gloata furioasa), ceea ce e un experiment care deja merita pretul cartii. Acestea imita toate tipurile cunoscute, de la progresistii americani la organizatia terorista Sendero Luminoso. Emotional imature si ideologizate, moburile induc in societate instabilitate, nimeni nestiind cat isi va…

Provincia Alberta, cea mai tare faza ecologica de anul asta. Link.

Cea mai fantastica chestie ecologica pe care am vazut-o anul asta: provincia canadiana Alberta este complet eliberata de sobolani. Bine, ca ii vaneaza din anii '70. Cu totii, guvernul si oamenii obisnuiti. https://nationalpost.com/news/canada/the-stirring-story-of-how-alberta-became-the-first-place-in-the-world-to-banish-the-rat Sa lichidezi absolut orice sobolan de 10 cm de pe o suprafata egala cu a Romaniei arata ce pot realiza oamenii daca isi propun.

Viitorul Vestelor Galbene

Weekendul asta Parisul e pazit cu taspe mii de jandarmi si masini blindate. Pentru ca Vestele Galbene sa nu il distruga.

Vor castiga in conditia asta batalia? Nu imi vine sa cred. Profesionistii violentei au avantaj in fata amatorilor. 

Pe de alta parte, pe termen lung, globalistii sunt fututi.