Treceți la conținutul principal

Ce stia profetul Moise despre europeni

Continuare la postarea https://discursulliber.blogspot.com/2019/01/guide-to-bible-de-isaac-asimov.html

Aparent, destul de multe! Stia ca sunt una din cele 3 semintii care conteaza, cum ii cheama, in ce mituri cred, si in ce tari locuiesc.

Revenind: evreii din timpul lui Moise intelegeau popoarele ca fiind triburile unor patriarhi, care descind din parintii lor si tot asa, pana la Adam. Cand ei zic ca un personaj a facut ceva, prin asta se intelege tribul acelui personaj. Cand Iuda si Beniamin au atacat orasul X, inseamna ca triburile conduse de cei doi au atacat. Ca si cum ai zice "Decebal a cucerit o cetate", numai ca tot timpul si referitor la orice.

Evreii din timpul lui Moise cunosteau trei civilizatii fundamentale, toate demne de respect. Explicatia era ca se trageau din urmasii celor trei fii ai lui Noe:
 • neamul lui Ham, care includea egiptenii si pe cei care se comportau ca egiptenii
 • neamul lui Sem, care includea semitii, din care faceau si ei parte
 • neamul lui Japheth, care erau europenii, si care aveau un alt mod de a fi.
Jahpeth = Iapet din mitologia greaca. Acesta a facut omul din lut, si deci e stramosul neamului omenesc. A fost tatal titanului Prometheus, cel care le-a adus oamenilor focul.

Genealogia lui Japeth, copiii lui (din nou, foarte importanta in stilul evreiesc):
 • Gomer = Gimmirai. Noi ii stim ca cimerieni. Au fost primii europeni veniti in zona, veniti din zona Rusia/Asia, s-au batut cu asirienii si au pierdut
  • Ashkenaz = numiti de asirieni Ashguza = stim ca erau scitii din Scitia. Acestia i-au impins din spate pe cimmerieni. Dpdv a evreilor, cimerienii au fost primii veniti, deci "parintii" scitilor
  • Ripath
  • Togarmah = nu se stie, dar probabil tot indo-europeni veniti din Asia
 • Magog = tara lui Gog = regele Gyges care conducea pe atunci Lydia, un regat european din zona Turciei actuale
 • Madai = posibil mezii, care au cucerit Asiria
 • Javan = grecii ionieni, care pe la 100 ien au emigrat spre est si au ajuns in vecinatate. Toti grecii vor fi Javan
  • Elishah -= Alashiyah in asiriana = Cipru, care era colonizata deja de greci 
  • Tarshish = Tarsus, un important oras gresc in Asia Minor
  • Kittim = oras in Cipru
  • Dodanim = Rodanim = insula Rhodos
 • Tubal
 • Mesech
 • Tiras = tyrsenoi, etruscii care initial locuiau si ei in zona Turciei, apoi s-au mutat in Italia
Genealogia evreiasca este o harta a lumii din jurul Asiriei, pe la 1000 ien.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Alastair Reynolds - Spatiul Revelatiei

Spatiul Revelatiei este ceea ce ar ar fi trebuit sa fie SF-ul in 2018. Daca ar fi urmat traiectoria inceputa de Asimov si clasici, am fi ajuns la Spatiul Revelatiei. Celelalte carti de SF noi carora le-am facut review sunt in afara acestei traiectorii.

Ce face foarte bine Alastair sunt doua lucruri:
- face upgrade la toate gadgeturile si tehnologia viitorului imaginat - tot ceea ce stim, roboti, nave, lasere, etc, sunt ridicate la nivelul la care ni le putem imagina acum
- autorul are in spate o cariera la Agentia Spatiala Europeana, unde a lucrat 14 ani, si a avut grija ca toate gadgeturile descrise sa se bazeze pe ceea ce stim deja ca este posibil.

Politic, lumea aceasta este condusa de diferite mobs (gloata furioasa), ceea ce e un experiment care deja merita pretul cartii. Acestea imita toate tipurile cunoscute, de la progresistii americani la organizatia terorista Sendero Luminoso. Emotional imature si ideologizate, moburile induc in societate instabilitate, nimeni nestiind cat isi va…

"American Gods" de Neil Gaiman

Ca sa ii iasa "American Gods", Neil Gaiman incepe cu o escrocherie: Iisus e singurul care nu a reusit sa treaca oceanul. Dupa asta, totul ii iese.

Cartea este un fantesy in care toti zeii a caror credinta a ajuns in America continua sa calce pe pamantul ei. Sunt niste fiinte care par oameni, si a caror natura metafizica nu este imediat vizibila, dar care pasesc inconjurati de propriile puteri.

Cei mai vechi se agata de existenta, fiindca credinciosii lor sunt foarte putini, si se cam chinuie. Mi-a ramas de exemplu descrierea primului zeu care a pasit in America, care era un craniu de mamut purtat de primii oameni primitivi care au traversat stramtoarea Behring.

Noii zei americani sunt puternici si nu cunosc lipsa, scaldandu-se in adulatia zilnica a milioane de persoane. Sunt zeii automobilelor si ai muzicii si ai boxului si a lumii moderne. Singurul motiv pentru care unul din zei nu e Mickey Mouse in persoana, e ca sa nu cauzeze procese de copyright cu Disney.

Stilul foarte…

Youtube: Life of Boris

Am descoperit canalul asta de Youtrube si m-am stricat de ras.

Postarile lui prezinta modul de viata a unui slav, bucataria slava, slavul se plimba prin lume, isi face cooling system cu vodca, etc

Autorul este un ... nu se stie ce este exact, fiindca se tine anonim, decat ca este un slav. Si ca lucreaza in Letonia, ceea ce inseamna ca e probabil rus si lucreaza in IT.
Desigur trebuie sa stii engleza.