Treceți la conținutul principal

"Padurea intunecata" - de Liu Cixin

Cartea este continuarea https://discursulliber.blogspot.com/2018/07/problema-celor-trei-corpuri-de-liu-cixin.html

In prima pagina, Liu Cixin descrie lumea din perspectiva unei furnici. "...asa ca o lua in sus, fara vreun scop, in afara agitatiei haotice din reteaua ei neuronala simpla. Agitatia era peste tot, in fiecare fir de iarba, in fiecare picatura de roua de pe frunze, in fiecare nor de pe cer si in fiecare stea din departare. Nu avea un scop in sine, dar in cantitati uriase de agitatie fara sens, scopul incepea sa se contureze."

Cartea lui Cixin nu e un SF sec, contine chestii interesante si din alte domenii.

Omenirea este confruntata cu atacul extraterestru. Flota inamica, mult mai avansata decat ce au oamenii este deja decolata. Prin drone spioni, extraterestri pot vedea absolut tot ce se intampla, tot ce se spune, tot ce se petrece pe pamant. Oamenii mai au 400 de ani ca sa se pregateasca pana la sosirea dusmanului.

Exista o singura slabiciune a extraterestrilor - sistemele lor nervoase au evoluat pentru a comunica intre ei direct, fara simturi, si din aceasta cauza nu pot sa minta, si au dificultati in a intelege oamenii.

Dupa ce au descoperit acest punct vulnerabil, umanitatea il exploateaza prin proiectul Celor Cu Fata La Zid. Acestia sunt 4 oameni carora li se da puteri aproape nelimitate. Singura conditie este sa actioneze in asa fel incat extraterestrii sa nu poata intelege planul. Ei pot spune absolut orice, si face absolut orice. Ei sunt un fel de "intelepti nebuni", carora umanitatea le da puteri sa o salveze.

Cartea ii urmareste pe cei patru in planurile lor. Iar prin hibernarile lor care ii fac sa treaca peste zeci-sute de ani odata, urmareste si evolutia umanitatii pana la si inclusiv confruntarea finala.

Idei noi care vor face parte din discutia intre fanii SF mult timp de-acum incolo, iar partile care m-au enervat la prima carte sunt mai rare aici.

Cartea asta este din nou un SF adevarat, hard si bun. Daca n-ati mai citit de mult asa ceva, acum aveti ocazia.

Se gaseste aici:
https://nemira.ro/padurea-intunecata-seria-amintiri-din-trecutul-terrei-partea-a-ii-a#product_tabs_tags_tabbed

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cruciada impotriva lui Stefan cel Mare

Liviu Campeanu e un istoric in plina dezvoltare profesionala. Marele lui merit e ca a cautat in documentele Ordinului Cavalerilor Teutoni, care se afla in prezent in Germania, si a gasit documente pana acum necunoscute despre Stefan cel Mare.  Pentru ca cavalerii teutoni in acea perioada erau obligati sa lupte pentru regele Poloniei, si au mancat bataie impreuna cu restul armatei in Codrii Cosminului. Diferenta e ca ei au notat cu scrupulozitate tot ce au facut in campanie, pe unde au mers, ce s-a intamplat, ce au auzit de la altii. Ce nu imi place la carte e ca in primele capitole se tot schimba ordinea cronologica. Ce imi place e ca autorul face un portret al stapanirii lui Stefan de la inceput la sfarsit, folosind surse pe care io ca simplu cetatean nu le cunosteam. Si ce tare imagine reiese! Stefan nu a purtat doar razboaie de aparare cum am fost noi mintiti, dar ca om care a jucat adevaratul Game of Thrones a fost mai tare decat ne-a fost prezentat.  Recomand. https://humanitas.ro

Adevaratele stiri

Incepand de astazi, imi iau promisiunea sa nu mai pierd momente importante fara sa postez aici. Cand o sa aflu ceva ce inca nu este stire, aici veti afla mai intai. Deasemenea, voi face diferenta intre speculatie si realitate. Numai ce este sigur si dovedit va avea tagul "Adevaratele stiri".

Timisoara n-a stiut sa profite de capitala culturala europeana

Timisoara este tot anul 2023 capitala culturala europeana.  Jocul este simplu: orasul primeste o gramada mare de bani in anul respectiv, si daca este destept se alege cu ceva permanent, de care beneficiaza si anii viitori. Exemplul clasic e o noua cladire cu o scena mare, pe care se pot organiza evenimente majore, cu un numar urias de spectatori. Un exemplu de oras destept a fost Sibiul lui Klaus Johannis, care si acum culege profitul. Timisoara ar fi avut mare nevoie de asta, pentru ca n-au decat doua sali serioase, Opera si Teatru, si amandoua de capacitate mijlocie. Din pacate timisorenii si-au pierdut sansa sabotandu-se intre ei pe motive de orgolii si politice, asa ca singurele beneficii care le vor ramane dupa 2023 vor fi cateva renovari.