Treceți la conținutul principal

"Padurea intunecata" - de Liu Cixin

Cartea este continuarea https://discursulliber.blogspot.com/2018/07/problema-celor-trei-corpuri-de-liu-cixin.html

In prima pagina, Liu Cixin descrie lumea din perspectiva unei furnici. "...asa ca o lua in sus, fara vreun scop, in afara agitatiei haotice din reteaua ei neuronala simpla. Agitatia era peste tot, in fiecare fir de iarba, in fiecare picatura de roua de pe frunze, in fiecare nor de pe cer si in fiecare stea din departare. Nu avea un scop in sine, dar in cantitati uriase de agitatie fara sens, scopul incepea sa se contureze."

Cartea lui Cixin nu e un SF sec, contine chestii interesante si din alte domenii.

Omenirea este confruntata cu atacul extraterestru. Flota inamica, mult mai avansata decat ce au oamenii este deja decolata. Prin drone spioni, extraterestri pot vedea absolut tot ce se intampla, tot ce se spune, tot ce se petrece pe pamant. Oamenii mai au 400 de ani ca sa se pregateasca pana la sosirea dusmanului.

Exista o singura slabiciune a extraterestrilor - sistemele lor nervoase au evoluat pentru a comunica intre ei direct, fara simturi, si din aceasta cauza nu pot sa minta, si au dificultati in a intelege oamenii.

Dupa ce au descoperit acest punct vulnerabil, umanitatea il exploateaza prin proiectul Celor Cu Fata La Zid. Acestia sunt 4 oameni carora li se da puteri aproape nelimitate. Singura conditie este sa actioneze in asa fel incat extraterestrii sa nu poata intelege planul. Ei pot spune absolut orice, si face absolut orice. Ei sunt un fel de "intelepti nebuni", carora umanitatea le da puteri sa o salveze.

Cartea ii urmareste pe cei patru in planurile lor. Iar prin hibernarile lor care ii fac sa treaca peste zeci-sute de ani odata, urmareste si evolutia umanitatii pana la si inclusiv confruntarea finala.

Idei noi care vor face parte din discutia intre fanii SF mult timp de-acum incolo, iar partile care m-au enervat la prima carte sunt mai rare aici.

Cartea asta este din nou un SF adevarat, hard si bun. Daca n-ati mai citit de mult asa ceva, acum aveti ocazia.

Se gaseste aici:
https://nemira.ro/padurea-intunecata-seria-amintiri-din-trecutul-terrei-partea-a-ii-a#product_tabs_tags_tabbed

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Alastair Reynolds - Spatiul Revelatiei

Spatiul Revelatiei este ceea ce ar ar fi trebuit sa fie SF-ul in 2018. Daca ar fi urmat traiectoria inceputa de Asimov si clasici, am fi ajuns la Spatiul Revelatiei. Celelalte carti de SF noi carora le-am facut review sunt in afara acestei traiectorii.

Ce face foarte bine Alastair sunt doua lucruri:
- face upgrade la toate gadgeturile si tehnologia viitorului imaginat - tot ceea ce stim, roboti, nave, lasere, etc, sunt ridicate la nivelul la care ni le putem imagina acum
- autorul are in spate o cariera la Agentia Spatiala Europeana, unde a lucrat 14 ani, si a avut grija ca toate gadgeturile descrise sa se bazeze pe ceea ce stim deja ca este posibil.

Politic, lumea aceasta este condusa de diferite mobs (gloata furioasa), ceea ce e un experiment care deja merita pretul cartii. Acestea imita toate tipurile cunoscute, de la progresistii americani la organizatia terorista Sendero Luminoso. Emotional imature si ideologizate, moburile induc in societate instabilitate, nimeni nestiind cat isi va…

"American Gods" de Neil Gaiman

Ca sa ii iasa "American Gods", Neil Gaiman incepe cu o escrocherie: Iisus e singurul care nu a reusit sa treaca oceanul. Dupa asta, totul ii iese.

Cartea este un fantesy in care toti zeii a caror credinta a ajuns in America continua sa calce pe pamantul ei. Sunt niste fiinte care par oameni, si a caror natura metafizica nu este imediat vizibila, dar care pasesc inconjurati de propriile puteri.

Cei mai vechi se agata de existenta, fiindca credinciosii lor sunt foarte putini, si se cam chinuie. Mi-a ramas de exemplu descrierea primului zeu care a pasit in America, care era un craniu de mamut purtat de primii oameni primitivi care au traversat stramtoarea Behring.

Noii zei americani sunt puternici si nu cunosc lipsa, scaldandu-se in adulatia zilnica a milioane de persoane. Sunt zeii automobilelor si ai muzicii si ai boxului si a lumii moderne. Singurul motiv pentru care unul din zei nu e Mickey Mouse in persoana, e ca sa nu cauzeze procese de copyright cu Disney.

Stilul foarte…

Youtube: Life of Boris

Am descoperit canalul asta de Youtrube si m-am stricat de ras.

Postarile lui prezinta modul de viata a unui slav, bucataria slava, slavul se plimba prin lume, isi face cooling system cu vodca, etc

Autorul este un ... nu se stie ce este exact, fiindca se tine anonim, decat ca este un slav. Si ca lucreaza in Letonia, ceea ce inseamna ca e probabil rus si lucreaza in IT.
Desigur trebuie sa stii engleza.