Treceți la conținutul principal

"Spetnaz - istoria secreta a fortelor speciale sovietice" de Victor Suvorov

Victor Suvorov este ofiterul sovietic care a tradat Uniunea Sovietica in 1978. A fost cel mai solid tip de tradare, cea pe care nu o regreti niciodata. Tradarea din motive ideologice: s-a convins ca sistemul celelalt era mai bun.
"Am traversat toata Germania de Est si toata Germania de Vest cu masina si am vazut direct diferenta. Si la noi, si la ei, aceiasi afurisiti de nemti. Numai ca la noi aveau in garaj trabant, iar la ei mercedes."
Spetnaz sunt echivalentul rusesc al Beretelor Verzi.

Dar nu sunt o copie. M-am convins citind cartea ca au si rusii rostul lor pe lume, ca pot veni cu idei originale.

De ex Spetnaz isi alegea oamenii dupa modul in care pasesc. Daca vedeau pe unul care aproape danseaza cand paseste, care pare ca abia se forteaza sa nu valseze, il luau imediat. Criteriul asta a rezistat tot timpul, deci o fi ceva de capul lui. Argumentatia stiintifica este ca 50% din muschi sunt in picioare si daca stii cum sunt picioarele, ai o idee buna cum e si restul. Practic, astia de la Spetnaz puteau judeca forta cuiva dupa ce il observau 3 secunde.

Exista si multe aspecte sangeroase. Chestii care sunt intelepciune pe timp de razboi, si nebunie pe timp de pace. Daca nu va plac deloc aspectele astea, mai bine nu cititi.

Partea cea mai tare era faza cu refuzarea pregatirii dinainte. Dar pe asta va las placerea sa o cititi singuri.

Cartea se gaseste la:
https://www.polirom.ro/carti/-/carte/4301

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Alastair Reynolds - Spatiul Revelatiei

Spatiul Revelatiei este ceea ce ar ar fi trebuit sa fie SF-ul in 2018. Daca ar fi urmat traiectoria inceputa de Asimov si clasici, am fi ajuns la Spatiul Revelatiei. Celelalte carti de SF noi carora le-am facut review sunt in afara acestei traiectorii.

Ce face foarte bine Alastair sunt doua lucruri:
- face upgrade la toate gadgeturile si tehnologia viitorului imaginat - tot ceea ce stim, roboti, nave, lasere, etc, sunt ridicate la nivelul la care ni le putem imagina acum
- autorul are in spate o cariera la Agentia Spatiala Europeana, unde a lucrat 14 ani, si a avut grija ca toate gadgeturile descrise sa se bazeze pe ceea ce stim deja ca este posibil.

Politic, lumea aceasta este condusa de diferite mobs (gloata furioasa), ceea ce e un experiment care deja merita pretul cartii. Acestea imita toate tipurile cunoscute, de la progresistii americani la organizatia terorista Sendero Luminoso. Emotional imature si ideologizate, moburile induc in societate instabilitate, nimeni nestiind cat isi va…

Provincia Alberta, cea mai tare faza ecologica de anul asta. Link.

Cea mai fantastica chestie ecologica pe care am vazut-o anul asta: provincia canadiana Alberta este complet eliberata de sobolani. Bine, ca ii vaneaza din anii '70. Cu totii, guvernul si oamenii obisnuiti. https://nationalpost.com/news/canada/the-stirring-story-of-how-alberta-became-the-first-place-in-the-world-to-banish-the-rat Sa lichidezi absolut orice sobolan de 10 cm de pe o suprafata egala cu a Romaniei arata ce pot realiza oamenii daca isi propun.

Youtube: Life of Boris

Am descoperit canalul asta de Youtrube si m-am stricat de ras.

Postarile lui prezinta modul de viata a unui slav, bucataria slava, slavul se plimba prin lume, isi face cooling system cu vodca, etc

Autorul este un ... nu se stie ce este exact, fiindca se tine anonim, decat ca este un slav. Si ca lucreaza in Letonia, ceea ce inseamna ca e probabil rus si lucreaza in IT.
Desigur trebuie sa stii engleza.