Treceți la conținutul principal

"Spetnaz - istoria secreta a fortelor speciale sovietice" de Victor Suvorov

Victor Suvorov este ofiterul sovietic care a tradat Uniunea Sovietica in 1978. A fost cel mai solid tip de tradare, cea pe care nu o regreti niciodata. Tradarea din motive ideologice: s-a convins ca sistemul celelalt era mai bun.
"Am traversat toata Germania de Est si toata Germania de Vest cu masina si am vazut direct diferenta. Si la noi, si la ei, aceiasi afurisiti de nemti. Numai ca la noi aveau in garaj trabant, iar la ei mercedes."
Spetnaz sunt echivalentul rusesc al Beretelor Verzi.

Dar nu sunt o copie. M-am convins citind cartea ca au si rusii rostul lor pe lume, ca pot veni cu idei originale.

De ex Spetnaz isi alegea oamenii dupa modul in care pasesc. Daca vedeau pe unul care aproape danseaza cand paseste, care pare ca abia se forteaza sa nu valseze, il luau imediat. Criteriul asta a rezistat tot timpul, deci o fi ceva de capul lui. Argumentatia stiintifica este ca 50% din muschi sunt in picioare si daca stii cum sunt picioarele, ai o idee buna cum e si restul. Practic, astia de la Spetnaz puteau judeca forta cuiva dupa ce il observau 3 secunde.

Exista si multe aspecte sangeroase. Chestii care sunt intelepciune pe timp de razboi, si nebunie pe timp de pace. Daca nu va plac deloc aspectele astea, mai bine nu cititi.

Partea cea mai tare era faza cu refuzarea pregatirii dinainte. Dar pe asta va las placerea sa o cititi singuri.

Cartea se gaseste la:
https://www.polirom.ro/carti/-/carte/4301

Comentarii

  1. Poti sa recomanzi si vreo carte buna despre istoria serviciilor secrete rusesti? In ce priveste serviciile americane si israeliene am vazut cateva carti destul de bune de-a lungul anilor, inclusiv carti traduse in romana, dar cunosti si una buna despre cele rusesti, de preferat cu bias-uri minime?

    RăspundețiȘtergere
  2. nu. Nu prea e domeniul meu. Dar si mai important e sa le iei de la sursa potrivita. De ex academicienii tind sa prezinte varianta cu care e de acord toata lumea. Cauta mai curand alte carti scrise de Suvorov, a scris destul de multe si tipul e la curent cu chestii pe care istoriografia vestica nu le cunoaste.

    Ca o opinie personala, serviciile secrete rusesti de pe timpul tarului au fost cea mai mare lovitura cu stangu-n dreptul pe care si-a dat-o cineva vreodata. Au pornit sa apere tarul, ortodoxia si traditia si au distrus tot.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Alastair Reynolds - Spatiul Revelatiei

Spatiul Revelatiei este ceea ce ar ar fi trebuit sa fie SF-ul in 2018. Daca ar fi urmat traiectoria inceputa de Asimov si clasici, am fi ajuns la Spatiul Revelatiei. Celelalte carti de SF noi carora le-am facut review sunt in afara acestei traiectorii.

Ce face foarte bine Alastair sunt doua lucruri:
- face upgrade la toate gadgeturile si tehnologia viitorului imaginat - tot ceea ce stim, roboti, nave, lasere, etc, sunt ridicate la nivelul la care ni le putem imagina acum
- autorul are in spate o cariera la Agentia Spatiala Europeana, unde a lucrat 14 ani, si a avut grija ca toate gadgeturile descrise sa se bazeze pe ceea ce stim deja ca este posibil.

Politic, lumea aceasta este condusa de diferite mobs (gloata furioasa), ceea ce e un experiment care deja merita pretul cartii. Acestea imita toate tipurile cunoscute, de la progresistii americani la organizatia terorista Sendero Luminoso. Emotional imature si ideologizate, moburile induc in societate instabilitate, nimeni nestiind cat isi va…

"American Gods" de Neil Gaiman

Ca sa ii iasa "American Gods", Neil Gaiman incepe cu o escrocherie: Iisus e singurul care nu a reusit sa treaca oceanul. Dupa asta, totul ii iese.

Cartea este un fantesy in care toti zeii a caror credinta a ajuns in America continua sa calce pe pamantul ei. Sunt niste fiinte care par oameni, si a caror natura metafizica nu este imediat vizibila, dar care pasesc inconjurati de propriile puteri.

Cei mai vechi se agata de existenta, fiindca credinciosii lor sunt foarte putini, si se cam chinuie. Mi-a ramas de exemplu descrierea primului zeu care a pasit in America, care era un craniu de mamut purtat de primii oameni primitivi care au traversat stramtoarea Behring.

Noii zei americani sunt puternici si nu cunosc lipsa, scaldandu-se in adulatia zilnica a milioane de persoane. Sunt zeii automobilelor si ai muzicii si ai boxului si a lumii moderne. Singurul motiv pentru care unul din zei nu e Mickey Mouse in persoana, e ca sa nu cauzeze procese de copyright cu Disney.

Stilul foarte…

Youtube: Life of Boris

Am descoperit canalul asta de Youtrube si m-am stricat de ras.

Postarile lui prezinta modul de viata a unui slav, bucataria slava, slavul se plimba prin lume, isi face cooling system cu vodca, etc

Autorul este un ... nu se stie ce este exact, fiindca se tine anonim, decat ca este un slav. Si ca lucreaza in Letonia, ceea ce inseamna ca e probabil rus si lucreaza in IT.
Desigur trebuie sa stii engleza.