Treceți la conținutul principal

"American Gods" de Neil Gaiman

Ca sa ii iasa "American Gods", Neil Gaiman incepe cu o escrocherie: Iisus e singurul care nu a reusit sa treaca oceanul. Dupa asta, totul ii iese.

Cartea este un fantesy in care toti zeii a caror credinta a ajuns in America continua sa calce pe pamantul ei. Sunt niste fiinte care par oameni, si a caror natura metafizica nu este imediat vizibila, dar care pasesc inconjurati de propriile puteri.

Cei mai vechi se agata de existenta, fiindca credinciosii lor sunt foarte putini, si se cam chinuie. Mi-a ramas de exemplu descrierea primului zeu care a pasit in America, care era un craniu de mamut purtat de primii oameni primitivi care au traversat stramtoarea Behring.

Noii zei americani sunt puternici si nu cunosc lipsa, scaldandu-se in adulatia zilnica a milioane de persoane. Sunt zeii automobilelor si ai muzicii si ai boxului si a lumii moderne. Singurul motiv pentru care unul din zei nu e Mickey Mouse in persoana, e ca sa nu cauzeze procese de copyright cu Disney.

Stilul foarte fain. Poetic chiar. De fapt e cel mai bun stil poetic pe care il cunosc.


Se gaseste la:
https://www.editura-paladin.ro/info/carte/zei-americani

Comentarii

  1. Ai citit si "Anansi Boys" cumva?

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, e foarte faina cartea. Mai ales ca abordeaza un subiect care mie mi se pare a fi foarte interesant, cel al modului in care unele traditii africane au fost aduse si adaptate in Caraibe si in America in urma comertului cu sclavi din secolele trecute.
    E si o faza anume care mi-a placut, cea in care niste femei afro-americane se apuca sa puna in practica un ritual care are ca scop trimiterea unui personaj principal intr-un fel de "calatorie samanica". Si pe parcursul respectivei actiuni femeile alea descopera ca le lipsesc unele ingrediente traditionale, asa ca sunt nevoite sa improvizeze(nu gasesc niste plante necesare si le inlocuiesc cu condimente din bucatarie, nu gasesc lumanarile negre necesare si le inlocuiesc cu niste lumanari in forma de pinguini cumparate de la un supermarket etc.). Chestiile astea sunt descrise in carte intr-o nota mai umoristica, dar ele descriu cumva ceva important ce s-a intamplat cu adevarat in istoria oamenilor respectivi si anume modul in care sclavii africani, ajunsi intr-un teritoriu nefamiliar, cu fauna si flora diferite de cele de acasa, si cu mult mai putine resurse la dispozitie, au fost nevoiti sa se descurce cu ce au gasit la indemana - si asa s-au dezvoltat practicile de tip "kitchen magic".

    Apropo de "kitchen magic", uite si un articol interesant care abordeaza tema respectiva:

    https://runesoup.com/2010/04/do-you-make-these-5-voodoo-mistakes/

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma refeream la "Anansi Boys" in comentariul anterior, evident.

    RăspundețiȘtergere
  4. @George Damian

    Ha! Poate ar tb sa il recitesc.

    RăspundețiȘtergere
  5. @mac gregor
    Urmaresti cumva si serialul TV "American Gods" produs de cei de la Starz?
    Serialul deviaza in mai multe locuri fata de povestea din carte si uneori nu mi s-a parut a fi chiar atat de reusit, dar in ultimul episod mi-a placut modul in care a fost introdus in scena cuplul Baron Samedi - Maman Brigitte. Asta apropo si de ce scriam mai sus in legatura cu traditiile afro-americane pentru care Neil Gaiman pare sa aiba o anumita atractie.

    Maman Brigitte in particular e o zeitate/entitate foarte interesanta in sine. Desi exista in mod clar o zeitate africana corespondenta printre orisha-sii veniti in Lumea Noua din Africa de Vest, si anume Oya/Yansa, in voodoo-ul din New Orleans si Haiti Maman Brigitte este descrisa deseori in mod explicit ca fiind alba si mai are si o legatura aparte cu Brigid celtica. Exista un sincretism particular in ce o priveste si care este tipic pentru zonele cu afro-americani vorbitori de franceza. Raspunzatori pentru lucrul asta par sa fi fost marinarii francezi de provenienta bretona care le-au introdus in voodoo atat pe Brigid cat si pe La Sirene(sincretizata cu zeita africana a marilor si oceanelor, cunoscuta sub diverse nume: Yemaya/Yemanja/Yemoja din celelalte sisteme afro-americane, Mami Wata din Vestul Africii etc.).
    Si tot unii marinari bretoni au adus cu ei in Lumea Noua unele grimoare franceze din seria "Bibliotheque bleue", prin intermediul carora au patruns in voodoo mai multe elemente de magie europeana(ca fapt divers, chiar si practica faimoasa a folosirii "papusilor voodoo" pare sa fi absorbit mai multe elemente de origine europeana, cum ar fi cazul cu simbolismul culorilor utilizate uneori pentru materialele de constructie a papusilor sau pentru "capetele" acelor utilizate).

    https://www.grimoire.org/historical_event/bibliotheque-bleue/

    RăspundețiȘtergere
  6. O chestie interesanta apropo tot de ultimul episod aparut pana acum din serialul "American Gods"(nu e insa si ultimul episod din serie):

    https://www.youtube.com/watch?v=8IewA5IdUxc

    Mi s-a parut ca merita sa indic linkul pentru ca videoclipul prezinta o dovada in ce priveste atentia la detalii pe care producatorii serialului vad ca se straduiesc sa o manifeste.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cruciada impotriva lui Stefan cel Mare

Liviu Campeanu e un istoric in plina dezvoltare profesionala. Marele lui merit e ca a cautat in documentele Ordinului Cavalerilor Teutoni, care se afla in prezent in Germania, si a gasit documente pana acum necunoscute despre Stefan cel Mare.  Pentru ca cavalerii teutoni in acea perioada erau obligati sa lupte pentru regele Poloniei, si au mancat bataie impreuna cu restul armatei in Codrii Cosminului. Diferenta e ca ei au notat cu scrupulozitate tot ce au facut in campanie, pe unde au mers, ce s-a intamplat, ce au auzit de la altii. Ce nu imi place la carte e ca in primele capitole se tot schimba ordinea cronologica. Ce imi place e ca autorul face un portret al stapanirii lui Stefan de la inceput la sfarsit, folosind surse pe care io ca simplu cetatean nu le cunosteam. Si ce tare imagine reiese! Stefan nu a purtat doar razboaie de aparare cum am fost noi mintiti, dar ca om care a jucat adevaratul Game of Thrones a fost mai tare decat ne-a fost prezentat.  Recomand. https://humanitas.ro

Adevaratele stiri

Incepand de astazi, imi iau promisiunea sa nu mai pierd momente importante fara sa postez aici. Cand o sa aflu ceva ce inca nu este stire, aici veti afla mai intai. Deasemenea, voi face diferenta intre speculatie si realitate. Numai ce este sigur si dovedit va avea tagul "Adevaratele stiri".

Timisoara n-a stiut sa profite de capitala culturala europeana

Timisoara este tot anul 2023 capitala culturala europeana.  Jocul este simplu: orasul primeste o gramada mare de bani in anul respectiv, si daca este destept se alege cu ceva permanent, de care beneficiaza si anii viitori. Exemplul clasic e o noua cladire cu o scena mare, pe care se pot organiza evenimente majore, cu un numar urias de spectatori. Un exemplu de oras destept a fost Sibiul lui Klaus Johannis, care si acum culege profitul. Timisoara ar fi avut mare nevoie de asta, pentru ca n-au decat doua sali serioase, Opera si Teatru, si amandoua de capacitate mijlocie. Din pacate timisorenii si-au pierdut sansa sabotandu-se intre ei pe motive de orgolii si politice, asa ca singurele beneficii care le vor ramane dupa 2023 vor fi cateva renovari.