Treceți la conținutul principal

„Problema celor trei corpuri”, de Liu Cixin

Cartea e scrisa de un tip care, indiferent ce zice el, de fapt e un mare admirator al violentei sangeroase. In primul capitol  un profesor de fizica este omorat in bataie pe scena publica pentru ca a predat teoria Big Bang, care nu era corecta politic (Mao spusese la o bere ca nu iese nimic din nimic, iar teoria asta sustine contrariul, ca tot universul a iesit din nimic. Fiind incorecta politic, profesorul trebuia omorat). Plus alte scene. Not cool.
O forta care detine puteri aparent miraculoase e pornita sa opreasca evolutia stiintei pe Terra. Armata se prinde ca e ceva real ce depaseste nivelul actual al umanitatii si declanseaza pregatiri de razboi internationale. Cartea urmareste efortul de infiltrare in respectiva forta ca sa afle ce se intampla.
Respectivii beneficiaza de sprijinul unor liberali progresisti, genul de deraiati care uraste umanitatea pentru ca polueaza si ca omul e rau pentru planeta. Acestia, majoritatea din elita financiara si intelectuala, se grabesc sa isi distruga specia si pe ei insisi. Al doilea subiect dezagreabil, apare la fel de des ca si violenta. Urat.
Ce salveaza cartea e partea de speculatie stiintifica excelenta si care se desfasoara intr-un ritm din ce in ce mai rapid. Problema celor trei corpuri care se atrag reciproc e popularizata foarte bine. Partea de dezvoltare stiintifica in istorie e atractiva. Cand ajunge sa descrie cum creeaza extraterestrii o inteligenta artificiala impachetata in doar 2 protoni atinge chiar nivelul poetic.
Inteleg de ce a luat premiul Hugo in 2015. Desi nu mi-au placut unele chestii politice (se simte ca e scrisa de un chinez), o recomand.
Se gaseste de cumparat la:

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Alastair Reynolds - Spatiul Revelatiei

Spatiul Revelatiei este ceea ce ar ar fi trebuit sa fie SF-ul in 2018. Daca ar fi urmat traiectoria inceputa de Asimov si clasici, am fi ajuns la Spatiul Revelatiei. Celelalte carti de SF noi carora le-am facut review sunt in afara acestei traiectorii.

Ce face foarte bine Alastair sunt doua lucruri:
- face upgrade la toate gadgeturile si tehnologia viitorului imaginat - tot ceea ce stim, roboti, nave, lasere, etc, sunt ridicate la nivelul la care ni le putem imagina acum
- autorul are in spate o cariera la Agentia Spatiala Europeana, unde a lucrat 14 ani, si a avut grija ca toate gadgeturile descrise sa se bazeze pe ceea ce stim deja ca este posibil.

Politic, lumea aceasta este condusa de diferite mobs (gloata furioasa), ceea ce e un experiment care deja merita pretul cartii. Acestea imita toate tipurile cunoscute, de la progresistii americani la organizatia terorista Sendero Luminoso. Emotional imature si ideologizate, moburile induc in societate instabilitate, nimeni nestiind cat isi va…

"American Gods" de Neil Gaiman

Ca sa ii iasa "American Gods", Neil Gaiman incepe cu o escrocherie: Iisus e singurul care nu a reusit sa treaca oceanul. Dupa asta, totul ii iese.

Cartea este un fantesy in care toti zeii a caror credinta a ajuns in America continua sa calce pe pamantul ei. Sunt niste fiinte care par oameni, si a caror natura metafizica nu este imediat vizibila, dar care pasesc inconjurati de propriile puteri.

Cei mai vechi se agata de existenta, fiindca credinciosii lor sunt foarte putini, si se cam chinuie. Mi-a ramas de exemplu descrierea primului zeu care a pasit in America, care era un craniu de mamut purtat de primii oameni primitivi care au traversat stramtoarea Behring.

Noii zei americani sunt puternici si nu cunosc lipsa, scaldandu-se in adulatia zilnica a milioane de persoane. Sunt zeii automobilelor si ai muzicii si ai boxului si a lumii moderne. Singurul motiv pentru care unul din zei nu e Mickey Mouse in persoana, e ca sa nu cauzeze procese de copyright cu Disney.

Stilul foarte…

Youtube: Life of Boris

Am descoperit canalul asta de Youtrube si m-am stricat de ras.

Postarile lui prezinta modul de viata a unui slav, bucataria slava, slavul se plimba prin lume, isi face cooling system cu vodca, etc

Autorul este un ... nu se stie ce este exact, fiindca se tine anonim, decat ca este un slav. Si ca lucreaza in Letonia, ceea ce inseamna ca e probabil rus si lucreaza in IT.
Desigur trebuie sa stii engleza.