Treceți la conținutul principal

"Spetnaz - istoria secreta a fortelor speciale sovietice" de Victor Suvorov

Victor Suvorov este ofiterul sovietic care a tradat Uniunea Sovietica in 1978. A fost cel mai solid tip de tradare, cea pe care nu o regreti niciodata. Tradarea din motive ideologice: s-a convins ca sistemul celelalt era mai bun.
"Am traversat toata Germania de Est si toata Germania de Vest cu masina si am vazut direct diferenta. Si la noi, si la ei, aceiasi afurisiti de nemti. Numai ca la noi aveau in garaj trabant, iar la ei mercedes."
Spetnaz sunt echivalentul rusesc al Beretelor Verzi.

Dar nu sunt o copie. M-am convins citind cartea ca au si rusii rostul lor pe lume, ca pot veni cu idei originale.

De ex Spetnaz isi alegea oamenii dupa modul in care pasesc. Daca vedeau pe unul care aproape danseaza cand paseste, care pare ca abia se forteaza sa nu valseze, il luau imediat. Criteriul asta a rezistat tot timpul, deci o fi ceva de capul lui. Argumentatia stiintifica este ca 50% din muschi sunt in picioare si daca stii cum sunt picioarele, ai o idee buna cum e si restul. Practic, astia de la Spetnaz puteau judeca forta cuiva dupa ce il observau 3 secunde.

Exista si multe aspecte sangeroase. Chestii care sunt intelepciune pe timp de razboi, si nebunie pe timp de pace. Daca nu va plac deloc aspectele astea, mai bine nu cititi.

Partea cea mai tare era faza cu refuzarea pregatirii dinainte. Dar pe asta va las placerea sa o cititi singuri.

Cartea se gaseste la:
https://www.polirom.ro/carti/-/carte/4301

Comentarii

  1. Poti sa recomanzi si vreo carte buna despre istoria serviciilor secrete rusesti? In ce priveste serviciile americane si israeliene am vazut cateva carti destul de bune de-a lungul anilor, inclusiv carti traduse in romana, dar cunosti si una buna despre cele rusesti, de preferat cu bias-uri minime?

    RăspundețiȘtergere
  2. nu. Nu prea e domeniul meu. Dar si mai important e sa le iei de la sursa potrivita. De ex academicienii tind sa prezinte varianta cu care e de acord toata lumea. Cauta mai curand alte carti scrise de Suvorov, a scris destul de multe si tipul e la curent cu chestii pe care istoriografia vestica nu le cunoaste.

    Ca o opinie personala, serviciile secrete rusesti de pe timpul tarului au fost cea mai mare lovitura cu stangu-n dreptul pe care si-a dat-o cineva vreodata. Au pornit sa apere tarul, ortodoxia si traditia si au distrus tot.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cultura i-a ridicat pe suedezi, nu socialismul

Exista acest articol, care spune ca urmasii suedezilor imigrati in secolul 19 in America sunt mai bogati decat americanii. Si acolo unde 13% din americani traiesc in saracie, doar 6% din suedezii americani sunt saraci. https://www.commentarymagazine.com/articles/the-cold-truth-about-sweden/ Asta inseamna ca succesul lor nu se datoreaza sistemului cu elemente de stanga, ci culturii suedeze preexistente. Principala diferenta in nordul Europei este ca fermierii trebuiau sa munceasca de le sareau capacele ca sa supravietuiasca. In timp, cei lenesi au disparut pe cale naturala si s-a format o foarte puternica etica a muncii. In America, imigrantii suedezi au fost vazuti drept foarte muncitori, si apreciati pentru ca nu minteau.  Bine, au trecut si ei printr-o faza in care isi luau suturi in cur, ca orice alta minoritate care nu se integreaza suficient de rapid. Dar au depasit-o. Stanga americana admira foarte mult Suedia, pentru ca avea atatea masuri de stanga si parea ca din cauz

Cruciada impotriva lui Stefan cel Mare

Liviu Campeanu e un istoric in plina dezvoltare profesionala. Marele lui merit e ca a cautat in documentele Ordinului Cavalerilor Teutoni, care se afla in prezent in Germania, si a gasit documente pana acum necunoscute despre Stefan cel Mare.  Pentru ca cavalerii teutoni in acea perioada erau obligati sa lupte pentru regele Poloniei, si au mancat bataie impreuna cu restul armatei in Codrii Cosminului. Diferenta e ca ei au notat cu scrupulozitate tot ce au facut in campanie, pe unde au mers, ce s-a intamplat, ce au auzit de la altii. Ce nu imi place la carte e ca in primele capitole se tot schimba ordinea cronologica. Ce imi place e ca autorul face un portret al stapanirii lui Stefan de la inceput la sfarsit, folosind surse pe care io ca simplu cetatean nu le cunosteam. Si ce tare imagine reiese! Stefan nu a purtat doar razboaie de aparare cum am fost noi mintiti, dar ca om care a jucat adevaratul Game of Thrones a fost mai tare decat ne-a fost prezentat.  Recomand. https://humanitas.ro

Adevaratele stiri

Incepand de astazi, imi iau promisiunea sa nu mai pierd momente importante fara sa postez aici. Cand o sa aflu ceva ce inca nu este stire, aici veti afla mai intai. Deasemenea, voi face diferenta intre speculatie si realitate. Numai ce este sigur si dovedit va avea tagul "Adevaratele stiri".