Treceți la conținutul principal

Basmele romanesti sunt o educatie razboinica (I)

Unul dintre scopurile basmelor a fost întotdeauna educația copiilor.

De exemplu, jumătate din basmele occidentale spun același lucru: "Copii, nu intrați în pădure." E vrăjitoarea care vrea să te mănânce. E lupul rău. Nu vorbi cu strainii. Nu le spune ce vrei să faci, unde te duci, ce ai în coș. Aveți grijă ca in padurea Bremen sunt hoți.

Evident, acest lucru se referă la drumurile nesigure ale perioadei medievale din Europa de Vest. In satul / orașul tau erai protejat de nobilul local. Dar drumurile erau ale nimanui, și fiecare călătorie era un risc.

Poveștile românești arată o prezență mult mai mare a inamicului. Copilului mic i s-a spus de la început: vezi că zmeul poate ajunge aici oricând și o poate fura pe Ileana Cosanzeana. Sau merele de aur. Când se întâmplă acest lucru, Fat Frumos (Beautiful Kid in engleza) merge după zmeu, îl învinge în lupta dreapta și ia înapoi ceea ce a furat.

Cu alte cuvinte:
"Vezi că lumea este un loc periculos și trebuie să te lupți. Pregateste-te. Tu, copile, ești speranța părinților tăi că vei câștiga în viitor când se va întâmpla asta."

Zmeul vine din slavona zmey. In limba rusa inseamna o combinatie de om cu balaur si e ceva negativ. Insa la slavii din Balcani, cum ar fi bulgarii, sarbii etc zmey e ceva pozitiv, e razboinicul teribil ridicat la superlativ, de care se tem toti dusmanii. Zmeul locuieste intr-o tara vecina, in care e greu de ajuns, numit Celalalt Taram.

Basmele indeamna la o atitudine in care iti pastrezi cumpatul dupe ce zmeul va ataca. Si nu trebuie sa uiti sau sa ierti, ci trebuie sa te duci peste zmeu, cand poti si in conditiile tale, si sa iei inapoi ce era al tau. Suna ca o metoda flexibila de a ramane in viata si a prospera in timpuri salbatice.

Cine a fost zmeul? Ar putea fi oricine:
- slavii care s-au stabilit pe teritoriul României și au devenit români. E de asteptat ca razboinicii lor  sa incerce sa faca incursiuni peste romanii localnici, incercand sa le ia cu forta ce aveau mai bun. (Chestia asta s-a intamplat istoric peste tot, de exemplu normanzi in Anglia, cand au venit cuceritori, jefuind tot ce gaseau mai bun, luand femeile mai frumoase, si omorand pe oricine se impotrivea).
- bulgarii, cu care am avut mai multe bătălii la început când ne-am format ca națiune
(Cazul în care Celălalt Taram ar putea fi foarte bine Bulgaria, țara pe care au trăit-o românii înainte de a fi copleșiți de bulgari, iar pentru a trece dincolo de Celalalt Taram trebuie să treci Dunărea, ceea ce e in sine o isprava)
- maghiarii, caz în care trebuia să traversați munții pentru a trece în Transilvania, Celalalt Taram romanesc
- bizantinii, cu care au luptat vlahii
- turcii care făceau raiduri
- tatarii
- și de ce nu, boierul vecin lacom, care voia să-și mărească averea

Romanii traiau in conditii mult mai nesigure decât occidentalii. Orice grup de soldați cu un lider capabil putea ataca țara. Pazvante Chioru a ars Craiova în 1800, când Occidentul se pregătea pentru revoluția industrială.

Strategia romanilor, care nu aveau armata permanentă, a fost întotdeauna să atace inamicul când se retragea. Aveau nevoie de timp pentru a ridica armata, și apoi la retragere dușmanul era mai lent, ingreunat de prada. Dacă ii omorau pe mongoli la întoarcere ca Stefan cel Mare, sau ca Mihai Viteazu cand a nimicit armata turceasca la Giurgiu și le-a luat prada, asta prevenea viitoarele atacuri. De fapt, raidurile erau pentru pradă, iar dacă nu puteau să o păstreze, motivația pentru următorul atac dispărea.

Basmele au jucat un rol major în pregătirea psihologică a celor care au câștigat aceste bătălii, adulți fiind. Să cedeze psihic din cauza tragediilor initiale nu ar fi fost în folosul nimănui. Au stiut de mici ca atacurile sunt posibile, si ce se asteapta de la ei cand se vor intampla. Poate le datoram basmelor intr-o oarecare masura supravietuirea noastra ca popor.

Mai este și altceva: poveștile sunt surprinzător de războinice. Ori clasa socială a războinicilor erau boierii, țăranii fiind în mare parte cu munca câmpului. Sunt curios dacă, când Ispirescu a cules aceste basme, nu le-a aflat de la boieroaice de neam care isi educau copiii cu ei.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cultura i-a ridicat pe suedezi, nu socialismul

Exista acest articol, care spune ca urmasii suedezilor imigrati in secolul 19 in America sunt mai bogati decat americanii. Si acolo unde 13% din americani traiesc in saracie, doar 6% din suedezii americani sunt saraci. https://www.commentarymagazine.com/articles/the-cold-truth-about-sweden/ Asta inseamna ca succesul lor nu se datoreaza sistemului cu elemente de stanga, ci culturii suedeze preexistente. Principala diferenta in nordul Europei este ca fermierii trebuiau sa munceasca de le sareau capacele ca sa supravietuiasca. In timp, cei lenesi au disparut pe cale naturala si s-a format o foarte puternica etica a muncii. In America, imigrantii suedezi au fost vazuti drept foarte muncitori, si apreciati pentru ca nu minteau.  Bine, au trecut si ei printr-o faza in care isi luau suturi in cur, ca orice alta minoritate care nu se integreaza suficient de rapid. Dar au depasit-o. Stanga americana admira foarte mult Suedia, pentru ca avea atatea masuri de stanga si parea ca din cauz

"At the mountains of madness" de HP Lovecraft

Lovecraft e in stuatia ciudata in care daca citesti carti in engleza, atunci e clar, el e jumatate din domeniul Horror, iar daca nu, probabil nu ai auzit de el niciodata. "In Muntii Nebuniei" e una din cele mai clare si la obiect povestiri. O echipa de exploratori ajunsi in Antarctica descopera ca gheata s-a topit intr-un loc si un oras ciclopic a iesit la lumina. Zidurile imense nu seamana cu nici o arhitectura cunoscuta. Cu cat patrund mai in interior, cu atat isi dau seama ca nimic din ce e acolo nu e uman. Descopera treptat ca acolo e un oras care exista dinainte de inceputurile vietii pe Terra, cu implicatia ca ei au creat viata pe Terra. Insa si-au consumat energia in lupta cu creaturile create pentru a ii servi, niste chestii imense care puteau fi orice, copia orice, si alti inamici din spatiu le-au dat lovitura finala, ingropandu-i in gheata. Motiv pentru care viata pe Pamant a evoluat mai departe fara interventia lor. Dar acum orasul a iesit la suprafata si ult

Noi si albanezii

Pe internet, vad in sfarsit pe cineva care zice: de ce nu vine UE sa preia controlul, ca noi habar n-avem sa ne conducem singuri. Cat o sa ne mai chinuim degeaba? Nu era un roman, era un albanez. In scurt timp. mai apar trei albanezi. TOTI sunt de acord ca are dreptate. Dar UE n-o sa vina, pentru ca vrea mai intai sa ii vada ca pot sa se conduca singuri. Frate, ce inseamna sa iti ajunga cutitul la os: Nu te mai minti singur. La noi, 50% din public simtea ca ne-ar pica bine o ocupatie americana sau germana ca sa ne puna pe directia buna. Restul se amageste cu istoria glorioasa. Si vorbe goale, gen mandria de a fi roman. La ei e unanimitate. Unul n-a venit sa zica cu istoria glorioasa a Albaniei. Sa ai o clasa politica corupta care mentine un regim politic clientelar de sus in jos e abia nivelul de supravietuire. Exista o tona de din astea, Bolivii si Zimbabwe si Sudan, care abia subzista. Sa ai parghiile prin care populatia sa impuna conducerii tarii sa bage bani in dezvol