Treceți la conținutul principal

Cauzele anti-semitismului in Romania (anii 1930)

Ca sa intelegem istoria trebuie mai intai sa ne uitam o serie de evenimente similare.
-------------
In secolul 18 de ex, in Albania, minoritatea aromana si-a adunat fortele si a fondat orasul Moscopole. Orasul a devenit rapid extrem de infloritor, un important centru comercial. Toate familiile din oras erau aromane. Se vorbea si greceste, atat pentru comert cat si pentru ca existau si cativa greci. Prosperitatea orasului nu facea decat sa creasca de la an la an. Initial comertul era bazat pe crestereea animalelor, dar pe masura ce se extindeau, negutatorii aromani incepeau sa se diversifice, catre alte ramuri, invatand chiar si elemente de sistem bancar.

Situatia asta, ca o minoritate sa aiba succes pe teritoriu albanez, nu a putut dura mult. Banditi albanezi musulmani au inceput sa atace orasul ca sa ia cu forta o parte din bogatii. In 1869 a fost jefuit complet, ca Roma cand au dat barbarii. Fiindca nu s-au potolit, adica continuau sa faca comert, in 1788 a fost ras de pe fata pamantului de un pasa albanez.
--------------
Greenwood, Tulsa este un cartier de negri din USA. In 1900, un negru care a ajuns la bani a cumparat terenul, si l-a vandut pe parcele. Conditia de baza era ca numai negrii aveau voie sa cumpere. In felul asta, s-a creat un cartier complet segregat, care a atras numai negri cu bani. Toti avocatii negri, medicii negri, locuiau aici. Succesul cartierului i-a surprins pe toti. Ca si Moscopole, a devenit un centru comercial important. I se spunea "Wall Streetul negrilor".

In 1921 a izbucnit o revolta a albilor. Mii de nemultumiti, pe principiul "omoara un negru astazi" s-au organizat in bande si au atacat. Politia s-a dat deoparte. Negrii s-au organizat, dar au fost coplesiti numeric. In 2 zile revoltatii au reusit sa distruga principalele cladiri comerciale. Zona nu s-a mai refacut niciodata.
---------------
In ambele cazuri, avem minoritati care au succes, segregati de majoritate. Intra in competitie cu majoritatea. Castiga meciul economic, fara drept de apel.

Ei, in clipa in care majoritatea vede ca nu poate castiga nicicum, isi aminteste ca are de partea ei  argumentul numarului - noi suntem mai multi, scoatem armele si va luam tot.
----------------
Cazul legionarilor a fost tot unul de invidie economica. De unde stim? Pentru ca o spun chiar ei, cand povestesc despre infiintarea legiunii.

Codreanu, Mota si cu inca unul erau 3 tineri care vroiau sa intre la facultate dar erau saraci. In conditiile astea, candideaza pentru o o bursa oferita de o fundatie infiintata de un roman patriot din Transilvania, care in fiecare an platea cheltuilile scolare. Au picat examenul. Toate cele 20 de locuri oferite au fost ocupate de evrei.

Comunitatea evreiasca se organizase foarte bine. Cunosteau toate bursele oferite si isi inscriau tinerii. Profesori evrei cu renume le dadeau meditatii gratuite. La cum stim societatea romaneasca, probabil functiona si un pic de coruptie cu plicuri cu raspunsuri. Si romanii foloseau mijloacele astea, dar mai neorganizat, fiecare pe cont propriu, si deci slab. De multi ani, nici un elev de etnie romana sarac nu mai castigase respectiva bursa.

De aceea, cei trei infiinteaza legiunea. Prima lor cerere este numerus clausus - numarul evreilor care iau burse nu are voie sa fie mai mare decat reprezentarea lor in societate, adica maxim 10%. Asta a fost prima cerere a legiunii, care i-a adus succesul. Studentii au fost primii mari suporteri.

Adica exact cererile de cota ale leftistilor in universitatile americane. Corneliu Zelea Codreanu era un SJW nascut inainte de vremea lui. Social Justice = justitie sociala. Warrior - razboinic, deci da. Legionarul de dreapta din anii 30 = leftistul progresist din prezent
-----------------------
Peste cererile gen cota Politically Correct, a mai intervenit o problema.

Dintotdeauna, regula de baza a minoritatilor a fost ca trebuie sa se dea bine pe langa majoritate. Uitati-va la presedintele Johannis cum se da bine pe langa romani, ca sa vedeti cum se face. Celor care inteleg asta, gen chinezii in SUA, sikhsii si indienii in Anglia, le merge bine. Chiar mai bine decat localnicilor. Unde nu se intampla asta, asteptati-va sa vedeti cum sar scantei.

Actiunea de "a te da bine" difera de la caz la caz. E o chestie greu de definit teoretic, si probabil de asta leftistii nu au habar ca exista. Avantaj noi, fiindca putem folosi notiuni empirice.

Evreii au crezut (gresit) ca exista o metoda mai buna.
"Romanii sunt calariti de politicienii lor, care ii umilesc in toate felurile.Noi nu ne dam bine pe langa majoritate, ne dam bine pe langa politicienii lor. Daca vreunul comenteaza, o sa il puna politicenii cu botul pe labe."

Acuma ca am trecut prin faza cu Dragnea si Puie Monta, ne dam seama si
  1. de ce au crezut ca e o idee buna, dar si 
  2. de ce a fost o idee foarte, foarte proasta. 
Imaginati-va ca echivalentul lui Ciordache, Dragnea si Ponta ai epocii sunt pe lista de plata a comunitatii evreiesti. Ca trec la o reprimare grosiera a legiunii, mai grosiera decat acum. Ca nu se obosesc nici macar sa isi ascunda abuzurile, stiind ca si opozitia e pe aceeasi lista de plata. Ca fiecare zi e 10 august.

Stim acum ca nu au reusit decat
  • sa mareasca presiunea, 
  • sa discrediteze democratia si partidele politice in randul oamenilor de rand
  • sa faca praf statul de drept
  • sa aduca adepti pentru Codreanu, pentru ca el sustinea ca exista o persecutie evreiasca, iar abuzurile erau vizibile
  • sa garanteze ca situatia va exploda. 
Romanii intotdeauna explodeaza cand se incearca mizerii din astea, si atunci nici un politician nu ii mai poate controla. Iar protectia "garantata" dispare instant odata cu ei.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cultura i-a ridicat pe suedezi, nu socialismul

Exista acest articol, care spune ca urmasii suedezilor imigrati in secolul 19 in America sunt mai bogati decat americanii. Si acolo unde 13% din americani traiesc in saracie, doar 6% din suedezii americani sunt saraci. https://www.commentarymagazine.com/articles/the-cold-truth-about-sweden/ Asta inseamna ca succesul lor nu se datoreaza sistemului cu elemente de stanga, ci culturii suedeze preexistente. Principala diferenta in nordul Europei este ca fermierii trebuiau sa munceasca de le sareau capacele ca sa supravietuiasca. In timp, cei lenesi au disparut pe cale naturala si s-a format o foarte puternica etica a muncii. In America, imigrantii suedezi au fost vazuti drept foarte muncitori, si apreciati pentru ca nu minteau.  Bine, au trecut si ei printr-o faza in care isi luau suturi in cur, ca orice alta minoritate care nu se integreaza suficient de rapid. Dar au depasit-o. Stanga americana admira foarte mult Suedia, pentru ca avea atatea masuri de stanga si parea ca din cauz

Cruciada impotriva lui Stefan cel Mare

Liviu Campeanu e un istoric in plina dezvoltare profesionala. Marele lui merit e ca a cautat in documentele Ordinului Cavalerilor Teutoni, care se afla in prezent in Germania, si a gasit documente pana acum necunoscute despre Stefan cel Mare.  Pentru ca cavalerii teutoni in acea perioada erau obligati sa lupte pentru regele Poloniei, si au mancat bataie impreuna cu restul armatei in Codrii Cosminului. Diferenta e ca ei au notat cu scrupulozitate tot ce au facut in campanie, pe unde au mers, ce s-a intamplat, ce au auzit de la altii. Ce nu imi place la carte e ca in primele capitole se tot schimba ordinea cronologica. Ce imi place e ca autorul face un portret al stapanirii lui Stefan de la inceput la sfarsit, folosind surse pe care io ca simplu cetatean nu le cunosteam. Si ce tare imagine reiese! Stefan nu a purtat doar razboaie de aparare cum am fost noi mintiti, dar ca om care a jucat adevaratul Game of Thrones a fost mai tare decat ne-a fost prezentat.  Recomand. https://humanitas.ro

Adevaratele stiri

Incepand de astazi, imi iau promisiunea sa nu mai pierd momente importante fara sa postez aici. Cand o sa aflu ceva ce inca nu este stire, aici veti afla mai intai. Deasemenea, voi face diferenta intre speculatie si realitate. Numai ce este sigur si dovedit va avea tagul "Adevaratele stiri".