Treceți la conținutul principal

S-a descoperit de ce femeile traiesc mai mult decat barbatii

Teoria era ca barbatii isi asuma mai multe riscuri, merg la razboi, se bat, etc. Chestia asta, pe care o aminteste sii Jordan Peterson, exista, dar nu e factorul decisiv.

Un studiu recent a studiat nu doar oamenii, ci si animalele, si a gasit care e legea intregii naturi, si e a naibii de simplu: genetica.

Sexul care are doi cromozomi identici intotdeauna traieste mai mult.

Daca o gena dintr-un cromozom se strica (de exemplu din cauza batranetii), celula are sanse sa gaseasca informatia necesara in cromozomul identic, care joaca rol de backup.

La oameni, femeia are cromozomii XX.  Barbatii au cromozomii XY, si de aceea sunt dezavantajati, imbatranesc si mor mai repede.

Chestia e ca la unele animale e invers.

De exemplu la gaini, cocosul are cromozomii dubli, iar femela simpli. Si cocosii traiesc mai mult decat gainile, desi sunt mai agitati, se bat mult mai des si au o viata mai violenta. Cei doi cromozomi care se pot repara reciproc inclina mai mult balanta decat toti ceilalti factori.

Studiul s-a facut pe 229 de specii, distribuite in 66 familii, din 8 clase diferite, de la paianjeni la pesti si mamifere.

De asta femeile traiesc mai mult decat barbatii - fiindca au un avantaj genetic pe care barbatii nu il pot inlocui cu nimic.

Am putea spune un privilegiu :)) Care spre deosebire de celelalte privilegii, de data asta nu mai e deloc imaginar.

Si asta nu e tot.

Al doilea dezavantaj al barbatilor este evident cand comparam situatiile:
- la speciile unde femeile au cromozomi dubli, barbatii mor cu 20% mai repede.- dezavantaj catastrofal
- la speciile unde barbatii au cromozomi dubli, femeile mor cu doar 7.1% mai repede- dezavantaj, dar doar 1/3 din handicapul barbatilor.

Ce face diferenta?

https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsbl.2019.0867

Comentarii

  1. Off-topic(partial)
    Apropo de directia in care merge cercetarea stiintifica actuala, ce parere ai despre chestia urmatoare?

    https://www.youtube.com/watch?v=10XYi6E2QpI

    RăspundețiȘtergere
  2. https://www.nature.com/articles/d41586-020-01723-9

    "On 10 June, Nature is joining #ShutDownSTEM #ShutDownAcademia #Strike4BlackLives, an initiative of STEM academics and organizations pausing their standard activities to focus on actions to eliminate anti-Black racism.

    As we wrote earlier this week, Nature stands against all forms of racism. We also recognize that Nature is one of the white institutions that is responsible for bias in research and scholarship, and that we must strive harder to correct those injustices and amplify marginalized voices."

    RăspundețiȘtergere
  3. Dupa cum iti imaginezi, am o parere proasta :))

    Pe de o parte, idiotii astia fac ceva destul de eficient. Vin cu cereri extreme, si e posibil sa primeasca jumatate. "Fiti realisti: cereti imposibilul"

    Pe de cealalta parte, daca intamplator exista un segment care le cedeaza la cererile extreme, americanii sunt fucked.

    E suficient ca un domeniu sa cedeze la dogma religio-sociala a sjw, ca acel domeniu sa fie pierdut irevocabil pentru ei. Hai sa zicem ca SUA, din motive de tampiti prea numerosi, denunta genetica ca fiind rasista. Si mai si ajunge sa creada asta sincer.

    In acel caz, vom depinde de China sau alte tari sa dezvolte respectivul domeniu dupa idei stiintifice, nu dupa dogme isterice. Daca il vor dezvolta. In acel caz, genetica se va putea dezvolta numai in tarile carora nu le pasa de idioti. Gen China.

    Pune vreo 2-3 domenii fundamentale din astea, si lumina o sa vina de la rasarit.

    RăspundețiȘtergere
  4. "Pe de cealalta parte, daca intamplator exista un segment care le cedeaza la cererile extreme, americanii sunt fucked."

    Au cedat deja in mai multe domenii.
    Doar un exemplu:

    https://www.bbc.com/news/world-us-canada-53135599

    "A bronze statue of former US President Theodore Roosevelt is to be removed amid an ongoing backlash against symbols of racial bias and imperialism.

    The statue outside the American Museum of Natural History in New York shows Roosevelt on horseback flanked by a Native American man and an African man.
    ....
    He was the first US president to invite a black man - a former slave and presidential adviser Booker T Washington - to dinner at the White House in 1901. The decision enraged southern states."

    _____________

    Ce ma mira pe mine in cazul asta este faptul ca multi americani nu realizeaza cat de mult seamana actiunile de genul asta nu doar cu actiuni similare intreprinse de chinezi in cursul revolutiei culturale maoiste(ex. distrugerea statuilor budiste), ci si cu actiuni intreprinse mult mai recent de talibani si de fundamentalistii IS in Afganistan, Siria si Irak. Exista ceva foarte religios in noua revolutie culturala stangista americana, religios in sensul fundamentalist, extremist, in acest caz.
    Ca fapt divers, crestinii au facut chestii similare, pe scara foarte larga, in cadrul Imperiului Roman prin secolele IV-V. Din cauza asta atatea statui antice care au supravietuit pana in zilele noastre prezinta atatea daune la nivelul fetei(nas lipsa etc.) si organelor genitale.

    RăspundețiȘtergere
  5. Continuare la comentariul precedent.
    Problema cea mai mare in cazul cedarilor astea este faptul ca odata ce ai inceput sa cedezi in fata extremistilor, ei nu se vor opri si iti vor cere sa cedezi din ce in ce mai mult. Cu alte cuvinte, daca le dai un deget vor incerca imediat sa iti ia toata mana.
    Exemplu:

    https://www.foxnews.com/media/shaun-king-jesus-christ-statues-white-supremacy

    "Far-left activist Shaun King on Monday said all images depicting Jesus as a “white European” should be torn down because they are a form of “white supremacy.”
    ...
    King then tweeted support from taking down all imagery, including “murals and stained glass windows of white Jesus, and his European mother, and their white friends.”"

    ______________

    Ca exercitiu de imaginatie, cum ar fi ca cererile de genul asta sa ajunga sa includa demolarea Capelei Sixtine, distrugerea statuii Pieta a lui Michelangelo sau distrugerea Cinei cea de Taina a lui Leonardo da Vinci? Dumnezeu Tatal, Adam, Eva, Iisus si apostolii sunt cam albi(sau au trasaturi faciale tipic caucaziene) in operele de arta respective, de unde rezulta ca ele au un caracter inerent rasist, nu-i asa?
    Ideea pare absurda momentan, dar ea reprezinta de fapt concluzia logica la care se poate ajunge daca fenomenul asta nu este oprit cumva iar infectia cu virusul asta mental-cultural se raspandeste si mai mult decat pana in prezent si in afara SUA.

    RăspundețiȘtergere
  6. Inca o chestie, gasita de mine adineauri(desi informatia este relativ veche), in legatura cu liderul BLM care a cerut distrugerea operelor de arta in care Iisus este prezentat ca avand trasaturi caucaziene:

    https://www.newsweek.com/shaun-king-fires-back-conservative-media-outlets-doubt-he-biracial-364595

    "Black Lives Matter activist and blogger Shaun King has denied through his social media accounts that he lied about being biracial and the victim of a racially charged assault.

    Over the past few weeks, several conservative media websites have published posts discrediting pieces of information King, 35, has shared about his life. King became a prominent leader in the Black Lives Matter movement after the fatal police shooting of 18-year-old Michael Brown in Ferguson, Missouri, on August 9, 2014.
    ...
    On Wednesday, conservative website Breitbart published a piece that notes a claim by an investigative blogger that King lied about his race to qualify for a scholarship from Oprah Winfrey at Morehouse College, a historically black institution in Atlanta.[...]

    Breitbart claims to have acquired a King birth certificate that shows a white man is his father. The piece goes on to cite a 2012 interview where King said he was the son of a black father and white mother.

    Media outlets also have doubted King's claim that he was the victim of a racist assault when he was a student at Woodford County High School in Versailles, Kentucky, in 1995. King has said he was hurt so badly that he missed 20 months of school and underwent several surgeries. The Daily Caller first publicized the police report from the incident, in which King's race is designated as white."

    _____________

    Dupa cum se poate vedea si din articolul celor de le Newsweek, tipul nu a ajuns atat de sus in plan social(cel putin dpdv al vizibilitatii publice) in intregime de unul singur. A fost sustinut sa se afirme.
    Lucru care ma face acum sa ma intreb, din nou, cine anume sustine si finanteaza toata nebunia care s-a dezlantuit in SUA? Cine sunt "geniile" care au creat monstrul(miscarea neo-maoista) si, mai important, macar realizeaza in prezent ca au creat un adevarat monstru care a scapat de sub control?

    RăspundețiȘtergere
  7. E genul de prostie care nu se poate opri niciodata.

    De ce doar statuile cu Iisus?

    De ce nu si statuile lui Ramses?

    Ramses a fost un faraon egiptean care
    - detinea sclavi
    - antisemit, ca l-a persecutat pe Moise
    - patriarhia! ca era barbat
    - s-a laudat cu numarul de dusmani omorati in lupte
    - zicea ca este semi-zeu

    Hai sa ii doboram statuile ca nu corespunde parerilor din prezent ale unui anglo-saxon indoctrinat de extrema stanga.

    RăspundețiȘtergere
  8. "E genul de prostie care nu se poate opri niciodata.
    De ce doar statuile cu Iisus?
    De ce nu si statuile lui Ramses?"

    Exact.
    Si de ce sa fie demolate statuile numai pe baza criteriilor strict neomarxiste actuale? Ce, celelalte motive invocate de-a lungul istoriei pentru distrugeri nu sunt de fapt valide dpdv neomarxist si post-modernist? Din punctul asta particular de vedere, care stipuleaza ca toata arta clasica, si nu numai, are la baza relatiile de putere si opresiune existente in societate la vremea respectiva, crestinii din secolele IV-V cam aveau dreptate sa demoleze operele de arta create de fostii lor opresori, nu? Atata timp cat un crestin din vremea aia vedea intr-o statuie a lui Jupiter un simbol creat si utilizat de catre cei care, cu un secol inainte, ii trimisesera "stramosii" in arena sa fie sfasiati de lei, el nu avea tot dreptul sa se simta ofensat si sa o darame? Si cam la fel s-ar putea pune problema si cu fundamentalistii islamisti care vad in operele de arta antice o manifestare de idolatrie ofensatoare la adresa credintei lor.

    Hai sa demolam toate operele de arta, ca sa nu se mai simta nimeni ofensat si victimizat la vederea lor!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. In alta ordine de idei, vad ca Shaun King ala a fost pana la urma excomunicat de catre BLM cu cinci ani in urma, la ceva timp dupa ce cei de la Breitbart l-au dat in gat, in mod public, ca de fapt nu prea avea stramosi afro-americani(desi motivul oficial al excomunicarii a fost altul, legat de finantele miscarii):

    https://www.breitbart.com/tech/2015/12/13/black-lives-matter-leaders-just-excommunicated-shaun-king/

    Nu sunt de acord cu tot ce publica cei de la Breitbart(si imi displac mai multe lucruri pe care le tot vad ca apar in sectiunea lor de comentarii scrise de cititori), dar cel putin un lucru ei il fac foarte bine si anume se pricep sa scormoneasca si sa scoata la iveala mizeria existenta in tabara opusa.

    RăspundețiȘtergere
  10. https://www.foxnews.com/politics/trump-issues-warning-amid-vandalism-effort-to-topple-andrew-jackson-statue-in-lafayette-square-park

    "President Trump took to Twitter late Monday to announce that “numerous people were arrested” in Washington, D.C., as protesters attempted to tear down a statue of Andrew Jackson in Lafayette Square Park and — once again — targeted the nearby St. John’s Episcopal Church."

    ____________

    Am incercat sa gasesc o stire similara pe site-ul oficial al celor de la CNN. Cel putin aparent, cei de la CNN par sa fi ales sa ignore evenimentele respective. Sau nu am cautat eu cu suficienta atentie...
    Dar nici in canalul de youtube al celor de la CNN nu vad deocamdata vreun material video dedicat prezentarii incidentelor respective.
    Astia din mass-media mainstream americana chiar nu realizeaza ce fac pana la urma?? Ce incurajeaza??

    Iar o intrebare mai importanta pentru noi este ce anume vad "elitele" noastre din ceea ce se intampla peste Ocean? Si ce invata din asta?
    Deocamdata am putut vedea si pe romaniacurata si pe contributors niste semne ingrijoratoare(mici, ce-i drept) ca "intelighentia" noastra incepe, incet incet, sa imite, in stilul caracteristic autohton, lucrurile vazute la americani si chiar si sa indoaie, deocamdata timid, genunchiul. In ce priveste romaniacurata ma asteptam la asta, dar m-au surprins unele lucruri vazute pe contributors, desi acolo ele imbraca o forma mult mai subtila.

    RăspundețiȘtergere
  11. Exercitiu de imaginatie.
    Cu vreun an si jumatate in urma in Bistrita a fost a fost dezvelita o statuie a lui Petru Rares.
    Dar exista niste surse istorice care atesta faptul ca respectivul domnitor a cumparat la un moment dat, taman de la primarul Bistritei din vremea respectiva, o familie de robi romi. Deci numitul Petru Rares a fost, in consecinta, un stapan de sclavi rasist, conform ideologiei neo-maoiste americane de tip woke.
    Ar trebui cumva inlaturata respectiva statuie pentru ca prezenta ei in public sa nu ii ofenseze pe descendentii actuali ai robilor romi??

    Ideea asta pare SF, sau chiar absurda, momentan. Dar daca revolutia culturala neo-maoista americana invinge in mod decisiv peste ocean, o sa fie doar o problema de timp pana cand efectul de "spill over" o sa ajunga in forta si la noi(primele manifestari, deocamdata minore, sunt deja vizibile).
    Asa ca din nou imi pun intrebarea: ce anume vad "elitele" noastre din ceea ce se intampla in prezent in SUA(si in alte parti ca UK, Franta etc.) si, mai ales, ce aleg sa invete din ceea ce se intampla??

    Dupa cum vad eu lucrurile, daca Biden si democratii castiga alegerile americane anul asta, efectul de "spill over" o sa se manifeste foarte rapid si puternic mai ales in Europa. Asta mai ales si pentru ca americanii au un trecut istoric marcat de tot felul de tentative de a-si propaga in mod puternic propriul lor model oriunde in lume(ex. tentativa esuata din perioada lui Bush juniorul de a "converti" Orientul Mijlociu la modelul politic democratic american - intentia o fi fost nobila, dar mijloacele utilizate au fost cel putin discutabile si in final au condus la un esec).
    Daca Trump si republicanii castiga alegerile, stanga americana neomarxista nu o sa se resemneze cu rezultatul si o sa incerce din nou, poate in mod chiar mai agresiv decat in primul lui mandat, sa il "detroneze" pe "tiran". Si in efortul lor de a convinge intregul glob cum ca toata lumea(nu doar americanii) il vrea pe Trump gonit de la putere, isi vor promova si in cazul asta ideologia lor distructiva oriunde pot(cu predilectie in UE, UK si restul tarilor din Commonwealth-ul britanic).
    Oricum ai da-o, viitorul apropiat pare sa fie unul foarte naspa, inclusiv pentru noi.

    RăspundețiȘtergere
  12. Tot off-topic(ultimul pe ziua de azi)

    https://www.foxnews.com/us/residents-near-seattles-chop-ask-what-took-city-so-long-to-breakup-protest

    "Residents who live near Seattle’s "police-free" zone called CHOP—“Capitol Hill Organized Protest"—expressed relief Monday after Mayor Jenny Durkan announced that city officials are working to end the protest after two recent shootings including one that was deadly.
    ...
    City leaders have faced mounting criticism -- including from President Trump -- over the protest zone amid reports of violence inside the area and how police can respond to such incidents. Police had not been able to go inside the zone. The dismantling of the CHOP followed the death of a 19-year-old man in a Saturday shooting in which another person was injured. On Sunday, a 17-year-old was shot in the arm on the edge of the area."

    _____________

    Ce mi se pare izbitoare in acest caz este tacerea pe care o vad manifestata(cel putin deocamdata) in mass media mainstream americana in legatura cu subiectul respectiv(am vazut totusi subiectul abordat, foarte sumar, de cei de la Reuters).

    Urmaresc mass media americana de mult timp(atat MSM cat si media mai "neortodoxa" gen Breitbart). Dar ce vad de cateva luni incoace imi lasa o impresie profunda de ireal.

    Cu doar cativa ani in urma aveam impresia ca maniheismul manifestat la noi in lupta mediatica ce ii avea ca eroi/monstri pe "Tiranu' de Teleorman" vs. Codruta ar fi fost pana la urma ceva specific mioritic. Dar nu e deloc asa, din cate vad. Si peste ocean s-a ajuns la o rupere completa in doua lumi complet opuse, cu adevaruri complet diferite si contradictorii(si cu potentiale consecinte la nivel global mult, mult mai nocive).
    Din nou, oare cam ce vad "elitele" noastre(inclusiv cele cu epoleti pe sub haine) in ceea ce se intampla peste ocean si ce sunt dispuse sa invete din ceea ce se intampla???

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cruciada impotriva lui Stefan cel Mare

Liviu Campeanu e un istoric in plina dezvoltare profesionala. Marele lui merit e ca a cautat in documentele Ordinului Cavalerilor Teutoni, care se afla in prezent in Germania, si a gasit documente pana acum necunoscute despre Stefan cel Mare.  Pentru ca cavalerii teutoni in acea perioada erau obligati sa lupte pentru regele Poloniei, si au mancat bataie impreuna cu restul armatei in Codrii Cosminului. Diferenta e ca ei au notat cu scrupulozitate tot ce au facut in campanie, pe unde au mers, ce s-a intamplat, ce au auzit de la altii. Ce nu imi place la carte e ca in primele capitole se tot schimba ordinea cronologica. Ce imi place e ca autorul face un portret al stapanirii lui Stefan de la inceput la sfarsit, folosind surse pe care io ca simplu cetatean nu le cunosteam. Si ce tare imagine reiese! Stefan nu a purtat doar razboaie de aparare cum am fost noi mintiti, dar ca om care a jucat adevaratul Game of Thrones a fost mai tare decat ne-a fost prezentat.  Recomand. https://humanitas.ro

Adevaratele stiri

Incepand de astazi, imi iau promisiunea sa nu mai pierd momente importante fara sa postez aici. Cand o sa aflu ceva ce inca nu este stire, aici veti afla mai intai. Deasemenea, voi face diferenta intre speculatie si realitate. Numai ce este sigur si dovedit va avea tagul "Adevaratele stiri".

Timisoara n-a stiut sa profite de capitala culturala europeana

Timisoara este tot anul 2023 capitala culturala europeana.  Jocul este simplu: orasul primeste o gramada mare de bani in anul respectiv, si daca este destept se alege cu ceva permanent, de care beneficiaza si anii viitori. Exemplul clasic e o noua cladire cu o scena mare, pe care se pot organiza evenimente majore, cu un numar urias de spectatori. Un exemplu de oras destept a fost Sibiul lui Klaus Johannis, care si acum culege profitul. Timisoara ar fi avut mare nevoie de asta, pentru ca n-au decat doua sali serioase, Opera si Teatru, si amandoua de capacitate mijlocie. Din pacate timisorenii si-au pierdut sansa sabotandu-se intre ei pe motive de orgolii si politice, asa ca singurele beneficii care le vor ramane dupa 2023 vor fi cateva renovari.