Treceți la conținutul principal

Aventura Asanestilor: Un sfant mare in Balcani

Sfantul Dimitrie e un sfant foarte important pentru Balcani. Uitati-va numai cat de des se intalnea numele Dumitru la poporul roman. E unul din sfintii principali, alaturi de Ioan, Petru si Gheorge.

Dimitrie/Dumitru fost un soldat in armata romana, ceea ce il face un sfant luptator pentru credinta. Repezentarea lui fizica e aproape identica cu a celuilalt sfant luptator, Sfantul Gheorghe. 

El a fost omorat pentru ca s-a declarat crestin pe fata in 306. Soldatii trimisi dupa el l-au gasit pe cand era intr-o baie publica din Thessalonik si l-au ucis acolo pe loc, dupa cum era ordinul. Peste respectiva baie publica s-a ridicat mai tarziu o biserica. Cand au refacut biserica, au gasit ramasite umane in baia publica si au considerat ca sunt moastele sfantului asa ca le-au pus sus in biserica, la loc de cinste. 

Cand slavii au atacat Grecia, Sfantul a salvat orasul. 

Mai atacasera ei si in 550 si in 578, dar acum parea ca e sfarsitul. Slavii, cata frunza si cata iarba, au invadat pentru a treia oara in anul 602 si nimeni nu le-a putut sta in cale. Orasele din jur au fost rand pe rand facute una cu pamantul. 

In timp ce distrugeau totul in jur, ca au devastat complet provinciile Macedonia si Hellas, numai Thessalonikul a ramas in picioare. Populatia inspaimantata s-a aglomerat intre zidurile lui si s-a rugat sfantului sa ii salveze. Slavii au incercat sa cucereasca orasul in 616 si 617, dar nu au reusit. 

Nimeni nu a intervenit. Grecii vedeau cum in jurul lor se ridica numai asezari slave. Thessalonikul era ultima insula de civilizatie romana pe raza a doua provincii ocupate de barbari. 

In mijlocul acestei situatii disperate, moastele sfantului, de care si episcopul local Ioan se indoia in 610, au inceput sa izvorasca mir. Minunea a intarit mult credinta locuitorilor. 

Dumnezeu face minuni langa ei, nu i-a parasit! Si-au amintit ca  "Nu moartea pacatosului o vreau, ci indreptarea lui! zice Domnul". Sfantul e langa ei, ii poate proteja de orice. Nu mai trebuie decat ca ei sa se indrepte, pentru ca sa scape de pedeapsa pentru pacatele lor, de razboiul de dincolo de ziduri. In clipa in care pacatele erau iertate, Dumnezeu va apleca balanta in favoarea lor.

Intre 602 si 629 a trecut o generatie de locuitori asediati.

Biserica Hagios Demetrios a ars si a fost refacuta intr-o forma mult mai mare in aceasta situatie, intre 629-634, inconjurati de barbari.

Nu se mai luptau cu barbarii, unii erau lasati sa intre sa intre in oras, altii locuiau in oras. Faceau comert cu satele de slavi ce se formasera in jur. Dar nimeni nu isi facea iluzii. Singurul motiv pentru care mai traiau erau zidurile, si faptul ca slavii nu aveau cu ce sa le doboare. 

A mai trecut o generatie, in starea asta ciudata de oarecum pace.

In 676 pacea s-a rupt, si barbarii au asediat din nou orasul  cu tot ce aveau, timp de 2 ani, pana in 678. Se spune ca sfantul insusi a intervenit in situatiile disperate inarmat si in armura si i-a atacat personal pe barbari. 

Abia in 680, deci dupa 80 de ani de de abandon, armata imparatului intervenit si i-a cucerit pe slavi, mutandu-i apoi pe cei mai multi in Asia Mica. 

Locuitorii Thessalonikului stiau ca ii datoreaza mult Sfantului Dimitrie. Se poate spune ca ii datorau insasi persistenta civilizatiei romane in provincie. 

Biserica Hagios Demetrios a supravietuit pana in zilele noastre, in aceeasi forma. Uitati-va la dimensiuni, pe langa blocurile din fundal. Singurul motiv pentru care i se spune biserica, nu catedrala, este pentru ca la 634 nu se construise inca nici o catedrala.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cultura i-a ridicat pe suedezi, nu socialismul

Exista acest articol, care spune ca urmasii suedezilor imigrati in secolul 19 in America sunt mai bogati decat americanii. Si acolo unde 13% din americani traiesc in saracie, doar 6% din suedezii americani sunt saraci. https://www.commentarymagazine.com/articles/the-cold-truth-about-sweden/ Asta inseamna ca succesul lor nu se datoreaza sistemului cu elemente de stanga, ci culturii suedeze preexistente. Principala diferenta in nordul Europei este ca fermierii trebuiau sa munceasca de le sareau capacele ca sa supravietuiasca. In timp, cei lenesi au disparut pe cale naturala si s-a format o foarte puternica etica a muncii. In America, imigrantii suedezi au fost vazuti drept foarte muncitori, si apreciati pentru ca nu minteau.  Bine, au trecut si ei printr-o faza in care isi luau suturi in cur, ca orice alta minoritate care nu se integreaza suficient de rapid. Dar au depasit-o. Stanga americana admira foarte mult Suedia, pentru ca avea atatea masuri de stanga si parea ca din cauz

Cruciada impotriva lui Stefan cel Mare

Liviu Campeanu e un istoric in plina dezvoltare profesionala. Marele lui merit e ca a cautat in documentele Ordinului Cavalerilor Teutoni, care se afla in prezent in Germania, si a gasit documente pana acum necunoscute despre Stefan cel Mare.  Pentru ca cavalerii teutoni in acea perioada erau obligati sa lupte pentru regele Poloniei, si au mancat bataie impreuna cu restul armatei in Codrii Cosminului. Diferenta e ca ei au notat cu scrupulozitate tot ce au facut in campanie, pe unde au mers, ce s-a intamplat, ce au auzit de la altii. Ce nu imi place la carte e ca in primele capitole se tot schimba ordinea cronologica. Ce imi place e ca autorul face un portret al stapanirii lui Stefan de la inceput la sfarsit, folosind surse pe care io ca simplu cetatean nu le cunosteam. Si ce tare imagine reiese! Stefan nu a purtat doar razboaie de aparare cum am fost noi mintiti, dar ca om care a jucat adevaratul Game of Thrones a fost mai tare decat ne-a fost prezentat.  Recomand. https://humanitas.ro

Adevaratele stiri

Incepand de astazi, imi iau promisiunea sa nu mai pierd momente importante fara sa postez aici. Cand o sa aflu ceva ce inca nu este stire, aici veti afla mai intai. Deasemenea, voi face diferenta intre speculatie si realitate. Numai ce este sigur si dovedit va avea tagul "Adevaratele stiri".