Treceți la conținutul principal

Inca odata, Imperiul isi revine

Victoriosi in batalia de la Triavna, inarmati acum cu cele mai bune arme si armuri ale Bizantului, vlahii prinsesera curaj. Daca inainte atacau satele si orasele neaparate, acum atacau cetati cu ziduri. Au: 

  • jefuit Anchialos (azi Pomorie)
  • au cucerit Varna
  • dupa care au luat-o in jus pe valea raului Struma si au daramat cea mai mare parte din Triaditza (azi Sofia)
  • apoi au luat ca robi pe toti locuitorii din Stoumbion, desfiintand practic localitatea (stim ca se afla la confluenta unor rauri, dar nimic nu a mai ramas in picioare)
  • la Nis, au luat ca robi multi oameni si mari turme de animale

Dupa ce abia a scapat cu viata din macelul de la Triavna, imparatului Isaac Anghelos i-a venit mintea la cap. 

Mai intai a trimis armate ce au luat inapoi Anchialos si Varna.

In loc sa ii caute pe vlahi in munti, imparatul organiza apararea in adancime in Thracia, stabilind tabara in capitala provinciala Philipopolis (Plovdiv). De aici, afla unde invadeaza vlahii si ii zdrobea pe teren de campie, unde avea avantajul. 

Apoi i-a atacat pe sarbi, si i-a zdrobit intr-o batalie, facand pace avantajoasa cu ei. Pericolul unei aliante vlaho-bulgare-sarbe era inlaturat.

Apoi a numit in Thracia un general foarte bun, pe varul sau Constantin, de numai 23 de ani. Acesta avea un talent militar nativ si in curand vlahii se temeau de el mai tare decat de imparat. Stia sa se faca atat de temut dar si respectat de subordonati, incat trupele bizantine au redevenit disciplinate si ii executau intocmai fiecare cuvant. Ii simtea intocmai pe vlahi de fiecare data cand ieseau din munti si ii zdrobea fara drept de apel.

In conditiile astea, imperiul roman era din nou imposibil de invins pentru vlahi. In 1193, tarul Petru de la Preslav incheie pacea. Varsta sau pacifismul l-au facut sa-si piara cheful de navaliri si razboaie. Ioan Asan ramane insa in razboi, chiar daca scrasnind din dinti ca e blocat in munti.

Tanarul Constantin Angelos Doukas incepe insa sa fie lingusit de cei din jurul lui. "Tu esti ca un leu. Tu meriti sa fii imparat. In lupta nu te bate nimeni, o sa iei tronul usor."

In scurt timp, toti slugarnicii din jurul lui se iau la concurs care sa-l linguseasca mai mult. Tanarul general fiind tanar si fara experienta pica in capcana si ii crede. Isi activeaza relatiile (care nu-l ajuta prea mult), si se declara imparat. 

Insa cum trece granita provinciei si se confrunta cu armata imparatului, toti pupatorii in cur din jurul lui judeca ca n-are nici o sansa in politica, scot sabiile, il iau prizonier si il dau pe tava imparatului. 

"Noi am fost obligati sa ii cantam in struna ca sa nu ne omoare, dar uite iti eram credinciosi" si imparatul e obligat sa ii ierte. Bag seama ca nu numai imparatii si generalii erau lichele, dar mai ales cei din jurul lor. 

Imparatul a inghitit galusca si i-a scos ochii varului sau, ca acesta sa nu mai poata ocupa vreodata tronul.

Cand au auzit vlahii treaba asta, au ras de s-au pisat pe ei. Misto-urile erau specialitatea noastra inca de pe atunci. Au fost asa de bune incat cronicarul Choniates a simtit nevoia sa noteze cateva:

  • bai, numai bine ne-a facut imparatul Isaac Angelos cand i-a scos ochii generalului, 
  • de fapt el toata viata lui numa ne-o facut bine si ne-o ajutat. Ce ne faceam fara el? Hai sa-l punem imparatul nostru
  • sa ne rugam sa-i deie Dumniezo sanatate si ani multi. Ba daca se poate sa-i dea viata vesnica sa sa nu moara niciodata

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cultura i-a ridicat pe suedezi, nu socialismul

Exista acest articol, care spune ca urmasii suedezilor imigrati in secolul 19 in America sunt mai bogati decat americanii. Si acolo unde 13% din americani traiesc in saracie, doar 6% din suedezii americani sunt saraci. https://www.commentarymagazine.com/articles/the-cold-truth-about-sweden/ Asta inseamna ca succesul lor nu se datoreaza sistemului cu elemente de stanga, ci culturii suedeze preexistente. Principala diferenta in nordul Europei este ca fermierii trebuiau sa munceasca de le sareau capacele ca sa supravietuiasca. In timp, cei lenesi au disparut pe cale naturala si s-a format o foarte puternica etica a muncii. In America, imigrantii suedezi au fost vazuti drept foarte muncitori, si apreciati pentru ca nu minteau.  Bine, au trecut si ei printr-o faza in care isi luau suturi in cur, ca orice alta minoritate care nu se integreaza suficient de rapid. Dar au depasit-o. Stanga americana admira foarte mult Suedia, pentru ca avea atatea masuri de stanga si parea ca din cauz

Cruciada impotriva lui Stefan cel Mare

Liviu Campeanu e un istoric in plina dezvoltare profesionala. Marele lui merit e ca a cautat in documentele Ordinului Cavalerilor Teutoni, care se afla in prezent in Germania, si a gasit documente pana acum necunoscute despre Stefan cel Mare.  Pentru ca cavalerii teutoni in acea perioada erau obligati sa lupte pentru regele Poloniei, si au mancat bataie impreuna cu restul armatei in Codrii Cosminului. Diferenta e ca ei au notat cu scrupulozitate tot ce au facut in campanie, pe unde au mers, ce s-a intamplat, ce au auzit de la altii. Ce nu imi place la carte e ca in primele capitole se tot schimba ordinea cronologica. Ce imi place e ca autorul face un portret al stapanirii lui Stefan de la inceput la sfarsit, folosind surse pe care io ca simplu cetatean nu le cunosteam. Si ce tare imagine reiese! Stefan nu a purtat doar razboaie de aparare cum am fost noi mintiti, dar ca om care a jucat adevaratul Game of Thrones a fost mai tare decat ne-a fost prezentat.  Recomand. https://humanitas.ro

Adevaratele stiri

Incepand de astazi, imi iau promisiunea sa nu mai pierd momente importante fara sa postez aici. Cand o sa aflu ceva ce inca nu este stire, aici veti afla mai intai. Deasemenea, voi face diferenta intre speculatie si realitate. Numai ce este sigur si dovedit va avea tagul "Adevaratele stiri".