Treceți la conținutul principal

Cronologia lumii conform Bibliei

Am vazut filmul asta pe youtube si m-a inspirat sa sap si eu un pic si sa trag propriile concluzii.

Biblia incepe cu facerea lumii in anul 1 AM - anno mundi - anul lumii - si numara anii de atunci. Anul 4000 este 164 BC. S-a intamplat ceva important in 164 BC? Pentru evrei da: atunci au reconstruit cel de-al doilea templu, intr-o perioada in care si-au recucerit independenta, dupa revolta Macabeilor sau ceva. Foarte important pentru ei.

Exodul - fuga evreilor din Egipt se intampla la 2666 AM, adica exact la intervalul de 2/3 dintre anul 1 si anul 4000 AM. Asta este interpretat de autor ca fiind un numar simbolic, ceea ce ar arata ca anii au fost aranjati ca sa dea bine.

Sunt de acord in mare parte cu autorul. O sa incerc numai sa ghicesc datele reale.

4000 AM = 164 BC. Constructia celui de-al doilea templu evreiesc. Precis dpdv istoric.

3577 AM = 587 BC Distrugerea Ierusalimului de catre babilonieni si trimiterea evreilor ca sclavi in Babilon. Precis dpdv istoric. 

3147 AM = 1017 BC Ridicarea primului templu de catre Solomon. Asta pica fix in mijlocul epocii de intuneric (1200 BC - 800 BC) dintre epoca bronzului si epoca fierului. Din toate tarile antice, doar Egiptul a supravietuit. Pe scurt, in timp ce imperiile din jur s-au prabusit, evreii devin o putere regionala. Neverificat istoric, dar plauzibil.

2667 AM Iesirea din Egipt. Evreii isi pierd protectorii si pozitia sociala superioara de intermediari ai faraonului, sunt luati sclavi, pusi sa construiasca caramizi pentru orase si abuzati. Sub comanda lui Moses, reusesc sa fuga din Egipt. Dupa asta ratacesc in desert 40 de ani pana ajung in Canaan. 

Aici dpdv istoric e de discutat. Ar fi anul 1498 BC. Asta pica dupa perioada de 100 de ani (1650-1550 BC) in care dinastia Hyksosilor, de orgine levantini/Canaan adica veri ai evreilor, conducea Egiptul. Ce s-a intamplat este ca acesti canaaniti s-au impus intr-o parte din Egipt si au intemeiat o dinastie de faraoni, care a condus paralel cu dinastia egipteana de la Teba. Face sens ca un faraon sa il puna pe Iosif sa ii talmaceasca visele in loc de preoti ai lui Isis, si sa il ia langa el ca om de incredere, daca faraonul respectiv era si el strain de Egipt si deci avand un altfel de univers mental. 

Hyksosii au plecat din Egipt in 1550, cand egiptenii si-au recucerit tara. Nu au fost nimiciti, au fost lasati sa plece, stim asta fiindca orasul lor nu a fost distrus. Unde puteau sa se duca, decat inapoi in Canaan? Au traversat cu frica in san Marea Rosie, temandu-se ca nu cumva faraonul sa se razgandeasca si ii ajunga din urma in fruntea unei armate.

Pentru hyksosii care nu au parasit la timp Egiptul au urmat vremuri grele. Egiptenii i-au inrobit si i-au pus la munca grea de a face caramizi si a construi noi orase - orase pentru egipteni, ca sa se inmulteasca pe teritoriul ocupat inainte de hyksosi. Deasemeni, nu e imposibil sa fi luat masuri ca sclavii evrei sa nu se mai inmulteasca, obligandu-i sa isi omoare copiii in plus. Robia a durat minim 20-30 de ani, fiindca Moise a crescut de la bebelus la adult in timpul robiei. Deci am fi pe la 1520 BC, nu la 1498. Dar nu ar fi exclus nici ca data sa fie corecta. 

Mai un detaliu: din toate triburile evreiesti, doar Levitii purtau unii dintre ei nume de inspiratie egipteana. Si tot ei sunt singurii care au voie sa fie preoti, dupa traditia lui Moise. E perfect posibil ca numai levitii sa fi fost in robia egipteana.

Despre partea cu ratacirea in desert timp de 40 de ani, poate fi un pic exagerata, dar are o baza reala. Egiptul controla in aceasta perioada Canaanul si il oprima destul de rau. Moise i-a inflacarat pe evrei cu promisiunea ocuparii Canaanului. Dar aveau tot interesul sa se mute de colo-colo, fara sa se intalneasca cu inamicul si sa evite mutarea definitiva in Canaan pana cand influenta egipteana acolo avea sa slabeasca. 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cultura i-a ridicat pe suedezi, nu socialismul

Exista acest articol, care spune ca urmasii suedezilor imigrati in secolul 19 in America sunt mai bogati decat americanii. Si acolo unde 13% din americani traiesc in saracie, doar 6% din suedezii americani sunt saraci. https://www.commentarymagazine.com/articles/the-cold-truth-about-sweden/ Asta inseamna ca succesul lor nu se datoreaza sistemului cu elemente de stanga, ci culturii suedeze preexistente. Principala diferenta in nordul Europei este ca fermierii trebuiau sa munceasca de le sareau capacele ca sa supravietuiasca. In timp, cei lenesi au disparut pe cale naturala si s-a format o foarte puternica etica a muncii. In America, imigrantii suedezi au fost vazuti drept foarte muncitori, si apreciati pentru ca nu minteau.  Bine, au trecut si ei printr-o faza in care isi luau suturi in cur, ca orice alta minoritate care nu se integreaza suficient de rapid. Dar au depasit-o. Stanga americana admira foarte mult Suedia, pentru ca avea atatea masuri de stanga si parea ca din cauz

Cruciada impotriva lui Stefan cel Mare

Liviu Campeanu e un istoric in plina dezvoltare profesionala. Marele lui merit e ca a cautat in documentele Ordinului Cavalerilor Teutoni, care se afla in prezent in Germania, si a gasit documente pana acum necunoscute despre Stefan cel Mare.  Pentru ca cavalerii teutoni in acea perioada erau obligati sa lupte pentru regele Poloniei, si au mancat bataie impreuna cu restul armatei in Codrii Cosminului. Diferenta e ca ei au notat cu scrupulozitate tot ce au facut in campanie, pe unde au mers, ce s-a intamplat, ce au auzit de la altii. Ce nu imi place la carte e ca in primele capitole se tot schimba ordinea cronologica. Ce imi place e ca autorul face un portret al stapanirii lui Stefan de la inceput la sfarsit, folosind surse pe care io ca simplu cetatean nu le cunosteam. Si ce tare imagine reiese! Stefan nu a purtat doar razboaie de aparare cum am fost noi mintiti, dar ca om care a jucat adevaratul Game of Thrones a fost mai tare decat ne-a fost prezentat.  Recomand. https://humanitas.ro

Adevaratele stiri

Incepand de astazi, imi iau promisiunea sa nu mai pierd momente importante fara sa postez aici. Cand o sa aflu ceva ce inca nu este stire, aici veti afla mai intai. Deasemenea, voi face diferenta intre speculatie si realitate. Numai ce este sigur si dovedit va avea tagul "Adevaratele stiri".