Treceți la conținutul principal

„Calea samuraiului astăzi”, de Yukio Mishima

“Un doctor Kyoan mi-a zis ca in medicina obisnuiau sa trateze diferit barbatii si femeile. Dar in ultima vreme intalneste mai multi barbati cu puls feminin, la care tratamentele pentru barbati nu mai functioneaza. Pe acestia ca sa ii vindece ii trateaza cu tratament feminin.”
Yukio Mishima nu e adevaratul autor, el doar comenteaza (slabut) o carte numita Hagakure. Sariti direct la anexa finala, unde e textul original.
Autorul din secolul 17 a fost un samurai care a trait in perioada pacificarii fortate a Japoniei. Samuraii nu mai aveau dreptul sa poarte razboaie. Simtea schimbarea lumii in care traia si a vrut sa pastreze in scris esenta epocii vechi.  A fost contemporan cu episodul celor 47 de ronini.
Cartea e celebra pentru ca a spus ca scopul oricarui samurai e moartea. Sensul e ca dorinta de a supravietui te pacaleste sa fugi. Daca nu o ai, vei lupta mai bine si vei avea mai multe sanse.
Inainte samuraii traiau permanent sub amenintarea mortii, fiindca Japonia era un razboi fara sfarsit. Ori erau omorati in batalii ori comiteau ei crime si masacre. Trebuiau sa se organizeze cumva psihologic ca sa traiasca cu asta si in mijlocul la asta, toata viata, fara sa isi piarda mintile. Nu ma mir ca aveau un anume “puls”.
Un truc este ca inainte de batalie vizualizau intens cea mai proasta versiune posibila a ce puteau pati si acceptau asta. “Asta voi pati maine, voi fi spintecat in paispe asa si-asa, asta e. Tot ce pot sa fac e sa ma evidentiez pana atunci”.
De fapt, zice autorul, nimic pe lume nu e mai rau decat e in propria noastra imaginatie. Daca accepti asta, in realitate nu va fi niciodata asa de rau. Astazi ar fi util cand mergi la dentist, de ex. Daca crezi ca n-o sa doara, sa o sa ai surprize. Daca accepti de la inceput ca va fi oribil, la final vei rade ca nu a fost asa rau pe cat ai crezut.
Cartea contine o multime de sfaturi pentru samurai. De ex nu merge sa critici pur si simplu, e un semn de neindemanare. Critica unui strain de fapt nu e resimtita diferit de o insulta. Si cum trebuie procedat daca vrei ca respectivul sa tina cont de critica ta.
Mi-a placut ca o carte care contine multa experienta. Intre sfaturi posibil sa gasesti ceva si pentru tine.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cultura i-a ridicat pe suedezi, nu socialismul

Exista acest articol, care spune ca urmasii suedezilor imigrati in secolul 19 in America sunt mai bogati decat americanii. Si acolo unde 13% din americani traiesc in saracie, doar 6% din suedezii americani sunt saraci. https://www.commentarymagazine.com/articles/the-cold-truth-about-sweden/ Asta inseamna ca succesul lor nu se datoreaza sistemului cu elemente de stanga, ci culturii suedeze preexistente. Principala diferenta in nordul Europei este ca fermierii trebuiau sa munceasca de le sareau capacele ca sa supravietuiasca. In timp, cei lenesi au disparut pe cale naturala si s-a format o foarte puternica etica a muncii. In America, imigrantii suedezi au fost vazuti drept foarte muncitori, si apreciati pentru ca nu minteau.  Bine, au trecut si ei printr-o faza in care isi luau suturi in cur, ca orice alta minoritate care nu se integreaza suficient de rapid. Dar au depasit-o. Stanga americana admira foarte mult Suedia, pentru ca avea atatea masuri de stanga si parea ca din cauz

Cruciada impotriva lui Stefan cel Mare

Liviu Campeanu e un istoric in plina dezvoltare profesionala. Marele lui merit e ca a cautat in documentele Ordinului Cavalerilor Teutoni, care se afla in prezent in Germania, si a gasit documente pana acum necunoscute despre Stefan cel Mare.  Pentru ca cavalerii teutoni in acea perioada erau obligati sa lupte pentru regele Poloniei, si au mancat bataie impreuna cu restul armatei in Codrii Cosminului. Diferenta e ca ei au notat cu scrupulozitate tot ce au facut in campanie, pe unde au mers, ce s-a intamplat, ce au auzit de la altii. Ce nu imi place la carte e ca in primele capitole se tot schimba ordinea cronologica. Ce imi place e ca autorul face un portret al stapanirii lui Stefan de la inceput la sfarsit, folosind surse pe care io ca simplu cetatean nu le cunosteam. Si ce tare imagine reiese! Stefan nu a purtat doar razboaie de aparare cum am fost noi mintiti, dar ca om care a jucat adevaratul Game of Thrones a fost mai tare decat ne-a fost prezentat.  Recomand. https://humanitas.ro

Adevaratele stiri

Incepand de astazi, imi iau promisiunea sa nu mai pierd momente importante fara sa postez aici. Cand o sa aflu ceva ce inca nu este stire, aici veti afla mai intai. Deasemenea, voi face diferenta intre speculatie si realitate. Numai ce este sigur si dovedit va avea tagul "Adevaratele stiri".