Treceți la conținutul principal

„Sectanții”, de Vasile Ernu

De data asta incep cu concluziile: tot ce a functionat odata, si a adus sens in viata unor oameni, poate functiona si azi la fel de bine.
Greseala pe care o facem este ca interpretam gresit trecutul. Mai ales referitor la religie, naivitatea moderna e la genunchiul broastei. “Prieteni imaginari”, “manipulare de catre preoti”. Slab, ba.
Ernu s-a nascut intr-o secta crestina locala din Basarabia. Oamenii astia in incercarea lor sincera de a urma invataturile din carte au replicat si unele rezultate bune obtinute de crestinism de-a lungul istoriei.
De ex ei au decis dupa studiul Bibliei sa fie saraci si sa nu urmareasca profitul. Pe timpul comunismului, au refuzat sa aiba locuri de munca (doar posturi gen paznic, prost platite si unde nu te bateau la cap).
Fiindca trebuiau sa isi intretina familiile traiau din vanzarea de cojoace – fiecare il invata pe celalalt cum sa coase, sa intre in meserie etc
Pentru ca nu vroiau profit, cereau doar cat le trebuia sa traiasca.
Pentru ca nu aveau voie sa fie lenesi, faceau o treaba buna.
Pentru ca nu vroiau sa stoarca bani, nu incercau sa puna materiale proaste.
In scurt timp toata rusia isi cumpara cojoace de la sectanti. Pentru ca nu vroiau sa traiasca in lux, nu cheltuiau banii aiurea. In urma acestei chestii, s-au trezit incetisor mai bogati, in medie, decat vecinii lor. Cam ei toti aveau masini. Cam ei toti isi trimiteau copiii la facultate. Cam ei toti aveau case bune. Aplicand fuga de tentatia banului, au ajuns bogati. (si ei erau o secta locala, nu aveau donatii din America)
Si si-au pus intrebarea: bai. Nu avem joburi bune. Nu vrem lux. Stam cate 2 ore pe zi la biserica. Nu muncim nici sambata, ca vecinii nostri. Pierdem jumatate din timp doar organizand comunitatea. Cum pisici am ajuns mai bine material decat toti vecinii nostri, care se dau peste cap pentru bani?
Fara sa stie, au replicat povestea primelor manastiri crestine din occident. Care au inceput prin a fi oameni care vroiau sa fuga de lume, dar prin organizare si trai in comunitate au sfarsit cei mai bogati.
Varianta moderna zice “fii tu insuti”, “urmeaza-ti inima”, “urmeaza-ti pasiunea”. Dar daca esti cu unele tendinte naspa, toate aceste sfaturi nu te ajuta cu prea mult, nu-i asa? Iar daca faci tot timpul ce esti obisnuit, nu vei avea prea multe surprize placute.
Religia crestina vede omul ca fiind stramb. Fundamental stramb, nascut in pacat. Astia suntem: limitati, cu instincte oarbe, blestemati sa ne castigam painea cu sudoare, si muritori. Ce putem face cu aceasta realitate?
Si aici vin poruncile religioase. “Nu iti fa comori aici ci in cer, caci unde iti sunt comorile acolo iti va fi si sufletul” “Nu ridica sabia caci de sabie vei pieri”.
Cine le judeca per se le intelege gresit. Ele nu pot fi intelese decat impreuna cu baza umana la care se aplica.
Daca tu esti prea intr-o parte, aplicand niste lucruri care au o putere inclinata in sens opus, ajungi sa stai intr-o pozitie echilibrata care e mult mai favorabila de fapt. De unde si surpriza rezultatelor.
Scopul unei religii destepte nu e aplicarea radicala a dogmei. Ci e aplicarea radicala a dogmei atat cat e nevoie ca sa balanseze tendintele negative si sa atinga o stare de echilibru.
Se gaseste de cumparat la:

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cultura i-a ridicat pe suedezi, nu socialismul

Exista acest articol, care spune ca urmasii suedezilor imigrati in secolul 19 in America sunt mai bogati decat americanii. Si acolo unde 13% din americani traiesc in saracie, doar 6% din suedezii americani sunt saraci. https://www.commentarymagazine.com/articles/the-cold-truth-about-sweden/ Asta inseamna ca succesul lor nu se datoreaza sistemului cu elemente de stanga, ci culturii suedeze preexistente. Principala diferenta in nordul Europei este ca fermierii trebuiau sa munceasca de le sareau capacele ca sa supravietuiasca. In timp, cei lenesi au disparut pe cale naturala si s-a format o foarte puternica etica a muncii. In America, imigrantii suedezi au fost vazuti drept foarte muncitori, si apreciati pentru ca nu minteau.  Bine, au trecut si ei printr-o faza in care isi luau suturi in cur, ca orice alta minoritate care nu se integreaza suficient de rapid. Dar au depasit-o. Stanga americana admira foarte mult Suedia, pentru ca avea atatea masuri de stanga si parea ca din ...

"At the mountains of madness" de HP Lovecraft

Lovecraft e in stuatia ciudata in care daca citesti carti in engleza, atunci e clar, el e jumatate din domeniul Horror, iar daca nu, probabil nu ai auzit de el niciodata. "In Muntii Nebuniei" e una din cele mai clare si la obiect povestiri. O echipa de exploratori ajunsi in Antarctica descopera ca gheata s-a topit intr-un loc si un oras ciclopic a iesit la lumina. Zidurile imense nu seamana cu nici o arhitectura cunoscuta. Cu cat patrund mai in interior, cu atat isi dau seama ca nimic din ce e acolo nu e uman. Descopera treptat ca acolo e un oras care exista dinainte de inceputurile vietii pe Terra, cu implicatia ca ei au creat viata pe Terra. Insa si-au consumat energia in lupta cu creaturile create pentru a ii servi, niste chestii imense care puteau fi orice, copia orice, si alti inamici din spatiu le-au dat lovitura finala, ingropandu-i in gheata. Motiv pentru care viata pe Pamant a evoluat mai departe fara interventia lor. Dar acum orasul a iesit la suprafata si ult...

S-a descoperit de ce femeile traiesc mai mult decat barbatii

Teoria era ca barbatii isi asuma mai multe riscuri, merg la razboi, se bat, etc. Chestia asta, pe care o aminteste sii Jordan Peterson, exista, dar nu e factorul decisiv. Un studiu recent a studiat nu doar oamenii, ci si animalele, si a gasit care e legea intregii naturi, si e a naibii de simplu: genetica. Sexul care are doi cromozomi identici intotdeauna traieste mai mult. Daca o gena dintr-un cromozom se strica (de exemplu din cauza batranetii), celula are sanse sa gaseasca informatia necesara in cromozomul identic, care joaca rol de backup. La oameni, femeia are cromozomii XX.  Barbatii au cromozomii XY, si de aceea sunt dezavantajati, imbatranesc si mor mai repede. Chestia e ca la unele animale e invers. De exemplu la gaini, cocosul are cromozomii dubli, iar femela simpli. Si cocosii traiesc mai mult decat gainile, desi sunt mai agitati, se bat mult mai des si au o viata mai violenta. Cei doi cromozomi care se pot repara reciproc inclina mai mult balanta decat toti ...