Treceți la conținutul principal

„The World of Null-A”, de A. E. van Vogt

Am citit-o acum mult timp, in varianta romaneasca. Am ramas cu impresia ca e una din cele 3 carti mari ale SF-ului, dar nu as mai fi pariat pe restul detaliilor. Asa ca am recitit-o din nou.
In mod clar, e una din cele 3 Carti Mari ale SF-ului.
Toate SF-urile se bazeaza pe reinnoirea unor ramuri ale stiintei. Ori se descopera robotica, ori brusc calatoria spatiala e posibila, etc. Lumea null-A sapa mai adanc: revizuieste totul de la logica aristoteliana incoace.
Pe scurt, logica care zice ca un kil de branza egal un kil de branza este anulata. Lumea e un Pamant paralel, care a pornit de la ideea ca Aristotel greseste, si ca intre un obiect si altul exista minim vreo 10.000 de diferente. Dimpotriva, nimic nu e niciodata la fel ca altceva.
Iar daca cineva este identic cu altceva, se produce un fenomen de teleportare intre cele 2 obiecte.
Asta + psihologia semantica, alta chestie stiintifica care exista in realitate dar nu a devenit niciodata dominanta, au dus la un program de antrenament mental care face ca orice om sa fie capabil sa se adapteze fara frictiuni la realitate. Viitorul e frumos, oamenii au colonizat planeta Venus, cu copaci uriasi.
Atunci pamantul este atacat de un Imperiu Galactic cu logica aristoteliana, rational, cu nave imense, resurse aproape infinite, si conduse de niste tipi care iubesc energia razboiului. Primul atacat este Venus, in intregime pasnic, dar oamenii inarmati cu bate si antrenament mental reusesc sa invinga Imperiul.
Daca in clipa asta ati ciulit urechile, inseamna ca v-ati prins ca asta e jumatate din Star Wars. Doar ca Lumea null-A a fost scrisa in 1956. Mai mult, A E Van Vogt a descris genial raportul de forte dintre Imperiul Galactic si Liga Galactica/Republica, nu asa simplist ca Lucas.
Asta nu mai e asa surprinzator cand afli ca a declansat de unul singur prima epoca de aur a SF-ului, si ca i-a influentat pe Philip K Dick si Asimov, si ca Star Trek nu ar fi existat fara Calatoriile Navei Spatiale Beagle, si nici Alien fara o povestire de-a lui.
Poate ca Van Vogt nu e la fel de coerent ca Asimov. Dar ca nivel de zbor a imaginatiei e acolo sus, printre cei mari.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cultura i-a ridicat pe suedezi, nu socialismul

Exista acest articol, care spune ca urmasii suedezilor imigrati in secolul 19 in America sunt mai bogati decat americanii. Si acolo unde 13% din americani traiesc in saracie, doar 6% din suedezii americani sunt saraci. https://www.commentarymagazine.com/articles/the-cold-truth-about-sweden/ Asta inseamna ca succesul lor nu se datoreaza sistemului cu elemente de stanga, ci culturii suedeze preexistente. Principala diferenta in nordul Europei este ca fermierii trebuiau sa munceasca de le sareau capacele ca sa supravietuiasca. In timp, cei lenesi au disparut pe cale naturala si s-a format o foarte puternica etica a muncii. In America, imigrantii suedezi au fost vazuti drept foarte muncitori, si apreciati pentru ca nu minteau.  Bine, au trecut si ei printr-o faza in care isi luau suturi in cur, ca orice alta minoritate care nu se integreaza suficient de rapid. Dar au depasit-o. Stanga americana admira foarte mult Suedia, pentru ca avea atatea masuri de stanga si parea ca din cauz

Cruciada impotriva lui Stefan cel Mare

Liviu Campeanu e un istoric in plina dezvoltare profesionala. Marele lui merit e ca a cautat in documentele Ordinului Cavalerilor Teutoni, care se afla in prezent in Germania, si a gasit documente pana acum necunoscute despre Stefan cel Mare.  Pentru ca cavalerii teutoni in acea perioada erau obligati sa lupte pentru regele Poloniei, si au mancat bataie impreuna cu restul armatei in Codrii Cosminului. Diferenta e ca ei au notat cu scrupulozitate tot ce au facut in campanie, pe unde au mers, ce s-a intamplat, ce au auzit de la altii. Ce nu imi place la carte e ca in primele capitole se tot schimba ordinea cronologica. Ce imi place e ca autorul face un portret al stapanirii lui Stefan de la inceput la sfarsit, folosind surse pe care io ca simplu cetatean nu le cunosteam. Si ce tare imagine reiese! Stefan nu a purtat doar razboaie de aparare cum am fost noi mintiti, dar ca om care a jucat adevaratul Game of Thrones a fost mai tare decat ne-a fost prezentat.  Recomand. https://humanitas.ro

Adevaratele stiri

Incepand de astazi, imi iau promisiunea sa nu mai pierd momente importante fara sa postez aici. Cand o sa aflu ceva ce inca nu este stire, aici veti afla mai intai. Deasemenea, voi face diferenta intre speculatie si realitate. Numai ce este sigur si dovedit va avea tagul "Adevaratele stiri".