Treceți la conținutul principal

„Orbus” de Neal Asher

Neal Asher a scris vreo 50 de carti in serie, ceea ce face universul oarecum relevant si cunoscut. Nu a primit insa premii relevante.
Candva in viitor, oamenii impreuna cu AI au o mare parte din galaxie. In alta parte, o specie de creveti psihotici (ca racii, dar fara clesti) au ajuns si ei la acest nivel. Astia au inventat toata tehnologia de la fier la arme chimice la nave spatiale doar ca sa se lupte intre ei. Fiecare crevet eclozeaza zeci de mii de puieti, pe care ii organizeaza ca armata impotriva rivalilor. Soldatii sunt controlati prin sistemul nervos sa execute orice ordin al parintelui si sunt folositi ca carne de tun. Cei care supravietuiesc si ajung comandanti sunt eliminati inainte sa descopere cum sa ocoleasca conditionarea. In general trebuie ca un crevete devina senil pana cand un puiete sa il inlocuiasca.
La un moment dat crevetii psihotici intalnesc oamenii & AI-urile. Intalnirea culturala intre civilizatii se termina exact asa cum va imaginati: cu un no man’s land intre ei, unde orice nava care trece e atacata. Exact ca granita din Coreea numai ca la o scara uriasa.
Prinsa in zona asta exista o planeta unde traieste un virus special. Acesta odata ce e parte din corp refuza sa isi lase gazda sa moara. Ca raspuns la orice atac impotriva gazdei, genereaza in ADN transformarile genetice necesare ca gazda sa supravietuiasca.
Oamenii dupa cum zis au AI-ul de partea lor, dar nu toti AI sunt creiere electronice atotputernice – unele inteligente artificiale is la nivelul droizilor din Star Wars.
Partea buna este ca intr-adevar e science fiction si nu altceva: se bazeaza pe cateva idei interesante pe care le exploreaza.
Partile slabe: se bazeaza prea mult pe actiune, cred ca are cate o explozie la 2 pagini. Deasemenea se intampla destule chestii naspa, incat adunate la un loc sa creeze o atmosfera naspa.
Nu va asteptati la o capodopera. E mai curand la nivelul campaniei din StarCraft 1. Adica nu schimba domeniul, dar are cateva concepte de demonstrat si o face.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cultura i-a ridicat pe suedezi, nu socialismul

Exista acest articol, care spune ca urmasii suedezilor imigrati in secolul 19 in America sunt mai bogati decat americanii. Si acolo unde 13% din americani traiesc in saracie, doar 6% din suedezii americani sunt saraci. https://www.commentarymagazine.com/articles/the-cold-truth-about-sweden/ Asta inseamna ca succesul lor nu se datoreaza sistemului cu elemente de stanga, ci culturii suedeze preexistente. Principala diferenta in nordul Europei este ca fermierii trebuiau sa munceasca de le sareau capacele ca sa supravietuiasca. In timp, cei lenesi au disparut pe cale naturala si s-a format o foarte puternica etica a muncii. In America, imigrantii suedezi au fost vazuti drept foarte muncitori, si apreciati pentru ca nu minteau.  Bine, au trecut si ei printr-o faza in care isi luau suturi in cur, ca orice alta minoritate care nu se integreaza suficient de rapid. Dar au depasit-o. Stanga americana admira foarte mult Suedia, pentru ca avea atatea masuri de stanga si parea ca din ...

"At the mountains of madness" de HP Lovecraft

Lovecraft e in stuatia ciudata in care daca citesti carti in engleza, atunci e clar, el e jumatate din domeniul Horror, iar daca nu, probabil nu ai auzit de el niciodata. "In Muntii Nebuniei" e una din cele mai clare si la obiect povestiri. O echipa de exploratori ajunsi in Antarctica descopera ca gheata s-a topit intr-un loc si un oras ciclopic a iesit la lumina. Zidurile imense nu seamana cu nici o arhitectura cunoscuta. Cu cat patrund mai in interior, cu atat isi dau seama ca nimic din ce e acolo nu e uman. Descopera treptat ca acolo e un oras care exista dinainte de inceputurile vietii pe Terra, cu implicatia ca ei au creat viata pe Terra. Insa si-au consumat energia in lupta cu creaturile create pentru a ii servi, niste chestii imense care puteau fi orice, copia orice, si alti inamici din spatiu le-au dat lovitura finala, ingropandu-i in gheata. Motiv pentru care viata pe Pamant a evoluat mai departe fara interventia lor. Dar acum orasul a iesit la suprafata si ult...

S-a descoperit de ce femeile traiesc mai mult decat barbatii

Teoria era ca barbatii isi asuma mai multe riscuri, merg la razboi, se bat, etc. Chestia asta, pe care o aminteste sii Jordan Peterson, exista, dar nu e factorul decisiv. Un studiu recent a studiat nu doar oamenii, ci si animalele, si a gasit care e legea intregii naturi, si e a naibii de simplu: genetica. Sexul care are doi cromozomi identici intotdeauna traieste mai mult. Daca o gena dintr-un cromozom se strica (de exemplu din cauza batranetii), celula are sanse sa gaseasca informatia necesara in cromozomul identic, care joaca rol de backup. La oameni, femeia are cromozomii XX.  Barbatii au cromozomii XY, si de aceea sunt dezavantajati, imbatranesc si mor mai repede. Chestia e ca la unele animale e invers. De exemplu la gaini, cocosul are cromozomii dubli, iar femela simpli. Si cocosii traiesc mai mult decat gainile, desi sunt mai agitati, se bat mult mai des si au o viata mai violenta. Cei doi cromozomi care se pot repara reciproc inclina mai mult balanta decat toti ...