Treceți la conținutul principal

David S. Landes - Avutia si saracia natiunilor. De ce unele tari sunt bogate si altele sarace?

Landes a fost profesor de istorie la Harvard. Teoria lui este atat de lipsita de political correctness incat ma mir ca nu l-au dat afara. Dar poate ca acum 20 de ani nu erau atat de porniti.
In cartea asta el sustine (printre altele) ca e important ca oamenii unei natiuni sa imbratiseze ultimele tehnologii CU scopul de a face bani. Gratis nu e bine. Exista o inflatie a meseriilor, care face ca de ex agricultura sa fie varful tehnologic la un moment dat, dar cand exista deja milioane de tarani, noua meserie de comerciant va fi platita mai bine. E important ca o natiune sa isi dea seama de asta si oamenii ei sa imbratiseze noile meserii, mai bine platite.
De exemplu de romani, el zice ca in perioada interbelica ei s-au multumit sa fie tarani si functionari publici. Comertul si industria, noile meserii banoase, erau asigurate de membrii ai minoritatilor care o duceau foarte bine. In Bucuresti 9 din 10 comercianti erau straini – nemti, evrei, francezi. Romanii nu au avut curiozitatea sa le fure meseria. De indata ce au putut, i-au alungat (pe evrei legionarii, pe germani Ceausescu). Rezultatul e ca au ramas mai saraci ca inainte, plangandu-se ca lumea le vrea raul.
Cred ca ar fi incantat sa afle ca mii de romani au invatat sa faca azi bani din lucrativa meserie a informaticii, depasind astfel blestemul ancestral.
Ok, de ce stiinta gratis nu e buna? Pentru ca nu are rezistenta in timp. De ce explorarea lumii facuta de chinezi a esuat si cea a occidentalilor a cucerit lumea?
Cu cateva sute de ani inainte de Magellan, nave uriase chinezesti au ajuns pana in Africa. DAR erau ale statului chinez. Negutatorii au fost exclusi ca sa nu faca prea mult profit si sa nu deranjeze armonia tarii. Navele au facut doar diplomatie si stiinta, in cel mai nobil si Star Trek mod posibil.
Problema era ca expeditiile costau enorm. Ele plus cheltuielile pentru Palatul Interzis au falimentat tara. Dupa ce imparatul a fost ucis de rebeli, un baron local a primit sarcina sa puna planurile pentru nave uriase si hartile lumii undeva, pentru generatiile viitoare. Dar tipul le ura asa tare ca le-a dat foc.
In schimb occidentalii au actionat pentru interes. Cand fiecare corabie aducea mirodenii care valorau greutatea lor in aur, nu a fost nevoie ca statul sa plateasca. Flotele se faceau singure. Oamenii invata sa navigheze cu astrolabul nu de dragul navigatiei, ci pentru ca asa puteau ajunge la insulele Moluce, unde concurenta nu stia sa ajunga, si sa se imbogateasca. Abordarea asta este cea corecta.
Cumparati cartea, are multe puncte de interes. Ce am povestit eu sunt numai cateva pagini.
David S. Landes - Avutia si saracia natiunilor. De ce unele tari sunt bogate si altele sarace? se gaseste la:
https://www.polirom.ro/carti/-/carte/4950

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cultura i-a ridicat pe suedezi, nu socialismul

Exista acest articol, care spune ca urmasii suedezilor imigrati in secolul 19 in America sunt mai bogati decat americanii. Si acolo unde 13% din americani traiesc in saracie, doar 6% din suedezii americani sunt saraci. https://www.commentarymagazine.com/articles/the-cold-truth-about-sweden/ Asta inseamna ca succesul lor nu se datoreaza sistemului cu elemente de stanga, ci culturii suedeze preexistente. Principala diferenta in nordul Europei este ca fermierii trebuiau sa munceasca de le sareau capacele ca sa supravietuiasca. In timp, cei lenesi au disparut pe cale naturala si s-a format o foarte puternica etica a muncii. In America, imigrantii suedezi au fost vazuti drept foarte muncitori, si apreciati pentru ca nu minteau.  Bine, au trecut si ei printr-o faza in care isi luau suturi in cur, ca orice alta minoritate care nu se integreaza suficient de rapid. Dar au depasit-o. Stanga americana admira foarte mult Suedia, pentru ca avea atatea masuri de stanga si parea ca din ...

"At the mountains of madness" de HP Lovecraft

Lovecraft e in stuatia ciudata in care daca citesti carti in engleza, atunci e clar, el e jumatate din domeniul Horror, iar daca nu, probabil nu ai auzit de el niciodata. "In Muntii Nebuniei" e una din cele mai clare si la obiect povestiri. O echipa de exploratori ajunsi in Antarctica descopera ca gheata s-a topit intr-un loc si un oras ciclopic a iesit la lumina. Zidurile imense nu seamana cu nici o arhitectura cunoscuta. Cu cat patrund mai in interior, cu atat isi dau seama ca nimic din ce e acolo nu e uman. Descopera treptat ca acolo e un oras care exista dinainte de inceputurile vietii pe Terra, cu implicatia ca ei au creat viata pe Terra. Insa si-au consumat energia in lupta cu creaturile create pentru a ii servi, niste chestii imense care puteau fi orice, copia orice, si alti inamici din spatiu le-au dat lovitura finala, ingropandu-i in gheata. Motiv pentru care viata pe Pamant a evoluat mai departe fara interventia lor. Dar acum orasul a iesit la suprafata si ult...

Noi si albanezii

Pe internet, vad in sfarsit pe cineva care zice: de ce nu vine UE sa preia controlul, ca noi habar n-avem sa ne conducem singuri. Cat o sa ne mai chinuim degeaba? Nu era un roman, era un albanez. In scurt timp. mai apar trei albanezi. TOTI sunt de acord ca are dreptate. Dar UE n-o sa vina, pentru ca vrea mai intai sa ii vada ca pot sa se conduca singuri. Frate, ce inseamna sa iti ajunga cutitul la os: Nu te mai minti singur. La noi, 50% din public simtea ca ne-ar pica bine o ocupatie americana sau germana ca sa ne puna pe directia buna. Restul se amageste cu istoria glorioasa. Si vorbe goale, gen mandria de a fi roman. La ei e unanimitate. Unul n-a venit sa zica cu istoria glorioasa a Albaniei. Sa ai o clasa politica corupta care mentine un regim politic clientelar de sus in jos e abia nivelul de supravietuire. Exista o tona de din astea, Bolivii si Zimbabwe si Sudan, care abia subzista. Sa ai parghiile prin care populatia sa impuna conducerii tarii sa bage bani in dezvol...