Treceți la conținutul principal

Alastair Reynolds - Spatiul Revelatiei

Spatiul Revelatiei este ceea ce ar ar fi trebuit sa fie SF-ul in 2018. Daca ar fi urmat traiectoria inceputa de Asimov si clasici, am fi ajuns la Spatiul Revelatiei. Celelalte carti de SF noi carora le-am facut review sunt in afara acestei traiectorii.

Ce face foarte bine Alastair sunt doua lucruri:
- face upgrade la toate gadgeturile si tehnologia viitorului imaginat - tot ceea ce stim, roboti, nave, lasere, etc, sunt ridicate la nivelul la care ni le putem imagina acum
- autorul are in spate o cariera la Agentia Spatiala Europeana, unde a lucrat 14 ani, si a avut grija ca toate gadgeturile descrise sa se bazeze pe ceea ce stim deja ca este posibil.

Politic, lumea aceasta este condusa de diferite mobs (gloata furioasa), ceea ce e un experiment care deja merita pretul cartii. Acestea imita toate tipurile cunoscute, de la progresistii americani la organizatia terorista Sendero Luminoso. Emotional imature si ideologizate, moburile induc in societate instabilitate, nimeni nestiind cat isi va pastra viata. Situatia seamana cu sfarsitul democratiei grecesti.

Detaliile... detaliile is superbe. In doua propozitii, descrie de ex o noua specie de pauni, obtinuti genetic din gaini carora li se modificase o singura gama de gene. Doar una. Organizatia care ii crease avea drept simbol doua maini intre care se rotea o spirala ADN.

Oamenii folosesc holograme ca sa creeze in jurul hainelor un strat de imagini: insule tropicale, valuri, papagali colorati, de ex.

Toate chestiile astea sunt plauzibile, si par ca ar fi profitabile daca s-ar baga in cercetari cateva miliarde de euro. Oamenii le-ar cumpara. Un costum spatial pentru intrari in atmosfera care te acopera in gel, ca sa transforme presiunea imensa hidraulic fara sa te omoare? si care are geometrie variabila ca sa se transforme in wing suit? si care are inteligenta artificiala ca sa efectueze singur manevrele de aterizare? Vreau doua, va rog.

Insa e genul de detalii care trebuie mestecate bine, ca sa intelegi ce descrie autorul. Stai un pic, reflectezi. Nu se citeste asa usor.

Ultima parte insa esueaza atat de stupid incat imi vine sa dau cu caciula-n caini. Toate personajele implicate acolo sunt pur rationale, ca si autorul. Toate. Pana si al patrulea personaj negativ secundar si spalatorul de vase, gandesc strict rational si zero emotional. Ca rezultat, m-au pierdut cu totul. Autorule, daca stii ca nu le ai cu emotiile, incearca o colaborare.

Si uite-asa am ajuns ca nu pot recomanda cu toata inima o carte care mi-a placut mult. Dar micile detalii merita totusi.

Se gaseste de cumparat la:

https://nemira.ro/spatiul-revelatiei

Comentarii

  1. @mac gregor
    Ai citit si restul romanelor din serie?
    Pe langa mob-uri, in seria respectiva exista si cateva personaje bine individualizate care iau decizii ce merg tocmai in directia contrara celei imprimate de catre multimile din care fac parte. Cel mai bun exemplu in directia asta este personajul lui Nevil Clavain, care comite acte de "tradare" in mod repetat, alegand sa ia niste decizii dureroase care lui ca individ i se par a fi corecte desi mob-ul din care face parte are o cu totul alta opinie colectiva, dar cu toate astea prin actiunile sale urmareste cumva sa faca ceva pozitiv si pentru comunitatile/mob-urile pe care le "tradeaza".
    Problema e ca in acest caz, pentru a vedea evolutia personajului respectiv este necesar sa lecturezi nu doar romanele in care el apare ci si unele dintre povestirile mai scurte(ex. "Great Wall of Mars").

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cruciada impotriva lui Stefan cel Mare

Liviu Campeanu e un istoric in plina dezvoltare profesionala. Marele lui merit e ca a cautat in documentele Ordinului Cavalerilor Teutoni, care se afla in prezent in Germania, si a gasit documente pana acum necunoscute despre Stefan cel Mare.  Pentru ca cavalerii teutoni in acea perioada erau obligati sa lupte pentru regele Poloniei, si au mancat bataie impreuna cu restul armatei in Codrii Cosminului. Diferenta e ca ei au notat cu scrupulozitate tot ce au facut in campanie, pe unde au mers, ce s-a intamplat, ce au auzit de la altii. Ce nu imi place la carte e ca in primele capitole se tot schimba ordinea cronologica. Ce imi place e ca autorul face un portret al stapanirii lui Stefan de la inceput la sfarsit, folosind surse pe care io ca simplu cetatean nu le cunosteam. Si ce tare imagine reiese! Stefan nu a purtat doar razboaie de aparare cum am fost noi mintiti, dar ca om care a jucat adevaratul Game of Thrones a fost mai tare decat ne-a fost prezentat.  Recomand. https://humanitas.ro

Adevaratele stiri

Incepand de astazi, imi iau promisiunea sa nu mai pierd momente importante fara sa postez aici. Cand o sa aflu ceva ce inca nu este stire, aici veti afla mai intai. Deasemenea, voi face diferenta intre speculatie si realitate. Numai ce este sigur si dovedit va avea tagul "Adevaratele stiri".

Timisoara n-a stiut sa profite de capitala culturala europeana

Timisoara este tot anul 2023 capitala culturala europeana.  Jocul este simplu: orasul primeste o gramada mare de bani in anul respectiv, si daca este destept se alege cu ceva permanent, de care beneficiaza si anii viitori. Exemplul clasic e o noua cladire cu o scena mare, pe care se pot organiza evenimente majore, cu un numar urias de spectatori. Un exemplu de oras destept a fost Sibiul lui Klaus Johannis, care si acum culege profitul. Timisoara ar fi avut mare nevoie de asta, pentru ca n-au decat doua sali serioase, Opera si Teatru, si amandoua de capacitate mijlocie. Din pacate timisorenii si-au pierdut sansa sabotandu-se intre ei pe motive de orgolii si politice, asa ca singurele beneficii care le vor ramane dupa 2023 vor fi cateva renovari.