Treceți la conținutul principal

Alastair Reynolds - Spatiul Revelatiei

Spatiul Revelatiei este ceea ce ar ar fi trebuit sa fie SF-ul in 2018. Daca ar fi urmat traiectoria inceputa de Asimov si clasici, am fi ajuns la Spatiul Revelatiei. Celelalte carti de SF noi carora le-am facut review sunt in afara acestei traiectorii.

Ce face foarte bine Alastair sunt doua lucruri:
- face upgrade la toate gadgeturile si tehnologia viitorului imaginat - tot ceea ce stim, roboti, nave, lasere, etc, sunt ridicate la nivelul la care ni le putem imagina acum
- autorul are in spate o cariera la Agentia Spatiala Europeana, unde a lucrat 14 ani, si a avut grija ca toate gadgeturile descrise sa se bazeze pe ceea ce stim deja ca este posibil.

Politic, lumea aceasta este condusa de diferite mobs (gloata furioasa), ceea ce e un experiment care deja merita pretul cartii. Acestea imita toate tipurile cunoscute, de la progresistii americani la organizatia terorista Sendero Luminoso. Emotional imature si ideologizate, moburile induc in societate instabilitate, nimeni nestiind cat isi va pastra viata. Situatia seamana cu sfarsitul democratiei grecesti.

Detaliile... detaliile is superbe. In doua propozitii, descrie de ex o noua specie de pauni, obtinuti genetic din gaini carora li se modificase o singura gama de gene. Doar una. Organizatia care ii crease avea drept simbol doua maini intre care se rotea o spirala ADN.

Oamenii folosesc holograme ca sa creeze in jurul hainelor un strat de imagini: insule tropicale, valuri, papagali colorati, de ex.

Toate chestiile astea sunt plauzibile, si par ca ar fi profitabile daca s-ar baga in cercetari cateva miliarde de euro. Oamenii le-ar cumpara. Un costum spatial pentru intrari in atmosfera care te acopera in gel, ca sa transforme presiunea imensa hidraulic fara sa te omoare? si care are geometrie variabila ca sa se transforme in wing suit? si care are inteligenta artificiala ca sa efectueze singur manevrele de aterizare? Vreau doua, va rog.

Insa e genul de detalii care trebuie mestecate bine, ca sa intelegi ce descrie autorul. Stai un pic, reflectezi. Nu se citeste asa usor.

Ultima parte insa esueaza atat de stupid incat imi vine sa dau cu caciula-n caini. Toate personajele implicate acolo sunt pur rationale, ca si autorul. Toate. Pana si al patrulea personaj negativ secundar si spalatorul de vase, gandesc strict rational si zero emotional. Ca rezultat, m-au pierdut cu totul. Autorule, daca stii ca nu le ai cu emotiile, incearca o colaborare.

Si uite-asa am ajuns ca nu pot recomanda cu toata inima o carte care mi-a placut mult. Dar micile detalii merita totusi.

Se gaseste de cumparat la:

https://nemira.ro/spatiul-revelatiei

Comentarii

  1. @mac gregor
    Ai citit si restul romanelor din serie?
    Pe langa mob-uri, in seria respectiva exista si cateva personaje bine individualizate care iau decizii ce merg tocmai in directia contrara celei imprimate de catre multimile din care fac parte. Cel mai bun exemplu in directia asta este personajul lui Nevil Clavain, care comite acte de "tradare" in mod repetat, alegand sa ia niste decizii dureroase care lui ca individ i se par a fi corecte desi mob-ul din care face parte are o cu totul alta opinie colectiva, dar cu toate astea prin actiunile sale urmareste cumva sa faca ceva pozitiv si pentru comunitatile/mob-urile pe care le "tradeaza".
    Problema e ca in acest caz, pentru a vedea evolutia personajului respectiv este necesar sa lecturezi nu doar romanele in care el apare ci si unele dintre povestirile mai scurte(ex. "Great Wall of Mars").

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cultura i-a ridicat pe suedezi, nu socialismul

Exista acest articol, care spune ca urmasii suedezilor imigrati in secolul 19 in America sunt mai bogati decat americanii. Si acolo unde 13% din americani traiesc in saracie, doar 6% din suedezii americani sunt saraci. https://www.commentarymagazine.com/articles/the-cold-truth-about-sweden/ Asta inseamna ca succesul lor nu se datoreaza sistemului cu elemente de stanga, ci culturii suedeze preexistente. Principala diferenta in nordul Europei este ca fermierii trebuiau sa munceasca de le sareau capacele ca sa supravietuiasca. In timp, cei lenesi au disparut pe cale naturala si s-a format o foarte puternica etica a muncii. In America, imigrantii suedezi au fost vazuti drept foarte muncitori, si apreciati pentru ca nu minteau.  Bine, au trecut si ei printr-o faza in care isi luau suturi in cur, ca orice alta minoritate care nu se integreaza suficient de rapid. Dar au depasit-o. Stanga americana admira foarte mult Suedia, pentru ca avea atatea masuri de stanga si parea ca din ...

"At the mountains of madness" de HP Lovecraft

Lovecraft e in stuatia ciudata in care daca citesti carti in engleza, atunci e clar, el e jumatate din domeniul Horror, iar daca nu, probabil nu ai auzit de el niciodata. "In Muntii Nebuniei" e una din cele mai clare si la obiect povestiri. O echipa de exploratori ajunsi in Antarctica descopera ca gheata s-a topit intr-un loc si un oras ciclopic a iesit la lumina. Zidurile imense nu seamana cu nici o arhitectura cunoscuta. Cu cat patrund mai in interior, cu atat isi dau seama ca nimic din ce e acolo nu e uman. Descopera treptat ca acolo e un oras care exista dinainte de inceputurile vietii pe Terra, cu implicatia ca ei au creat viata pe Terra. Insa si-au consumat energia in lupta cu creaturile create pentru a ii servi, niste chestii imense care puteau fi orice, copia orice, si alti inamici din spatiu le-au dat lovitura finala, ingropandu-i in gheata. Motiv pentru care viata pe Pamant a evoluat mai departe fara interventia lor. Dar acum orasul a iesit la suprafata si ult...

S-a descoperit de ce femeile traiesc mai mult decat barbatii

Teoria era ca barbatii isi asuma mai multe riscuri, merg la razboi, se bat, etc. Chestia asta, pe care o aminteste sii Jordan Peterson, exista, dar nu e factorul decisiv. Un studiu recent a studiat nu doar oamenii, ci si animalele, si a gasit care e legea intregii naturi, si e a naibii de simplu: genetica. Sexul care are doi cromozomi identici intotdeauna traieste mai mult. Daca o gena dintr-un cromozom se strica (de exemplu din cauza batranetii), celula are sanse sa gaseasca informatia necesara in cromozomul identic, care joaca rol de backup. La oameni, femeia are cromozomii XX.  Barbatii au cromozomii XY, si de aceea sunt dezavantajati, imbatranesc si mor mai repede. Chestia e ca la unele animale e invers. De exemplu la gaini, cocosul are cromozomii dubli, iar femela simpli. Si cocosii traiesc mai mult decat gainile, desi sunt mai agitati, se bat mult mai des si au o viata mai violenta. Cei doi cromozomi care se pot repara reciproc inclina mai mult balanta decat toti ...