Treceți la conținutul principal

Arthur Conan Doyle - O Lume Disparuta


Arthur Conan Doyle are doua mari realizari literare: povestirile despre Sherlock Holmes si cartea asta.

Pe la 1900, un artist vagabond razbate cu greu din jungla amazoniana. Grav bolnav, abia reuseste sa ajunga inapoi la civilizatie si moare, lasand in urma un caiet cu desene. Daca la inceput desenele reprezentau jungla si indieni, de la un moment dat dupa ce desenase un platou deosebit de inalt si mare, desenele lui cuprindeau dinozauri.

Desenele apar in echivalentul ziarului Libertatea din vremea aceea, provocand o discutie publica. Un om de stiinta inzestrat cu un deosebit spirit de contradictie, profesorul Challenger, sustine contra tuturor colegilor ca dinozaurii ar putea supravietui chiar si pana in zilele noastre si isi provoaca rivalul cel mai important la o expeditie in jungla Amazonului, spre respectivul platou.

O lume disparuta nu e numai cea mai faina carte cu dinozauri dar e si cea mai buna carte de fictiuni in jungla.

La un moment dat unul din participanti se pierde noaptea afara din tabara. Orbecaind prin intuneric, frica de necunoscut e maxima. Nu ii e teama numai de pantere sau serpi, ca intr-o jungla obisnuita. Iar Arthur Conan Doyle nu ezita sa populeze jungla cu specii noi.

Se gaseste la:
https://www.emag.ro/o-lume-disparuta-sir-arthur-conan-doyle-9786067414899/pd/DVCYZMBBM/

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cultura i-a ridicat pe suedezi, nu socialismul

Exista acest articol, care spune ca urmasii suedezilor imigrati in secolul 19 in America sunt mai bogati decat americanii. Si acolo unde 13% din americani traiesc in saracie, doar 6% din suedezii americani sunt saraci. https://www.commentarymagazine.com/articles/the-cold-truth-about-sweden/ Asta inseamna ca succesul lor nu se datoreaza sistemului cu elemente de stanga, ci culturii suedeze preexistente. Principala diferenta in nordul Europei este ca fermierii trebuiau sa munceasca de le sareau capacele ca sa supravietuiasca. In timp, cei lenesi au disparut pe cale naturala si s-a format o foarte puternica etica a muncii. In America, imigrantii suedezi au fost vazuti drept foarte muncitori, si apreciati pentru ca nu minteau.  Bine, au trecut si ei printr-o faza in care isi luau suturi in cur, ca orice alta minoritate care nu se integreaza suficient de rapid. Dar au depasit-o. Stanga americana admira foarte mult Suedia, pentru ca avea atatea masuri de stanga si parea ca din cauz

Cruciada impotriva lui Stefan cel Mare

Liviu Campeanu e un istoric in plina dezvoltare profesionala. Marele lui merit e ca a cautat in documentele Ordinului Cavalerilor Teutoni, care se afla in prezent in Germania, si a gasit documente pana acum necunoscute despre Stefan cel Mare.  Pentru ca cavalerii teutoni in acea perioada erau obligati sa lupte pentru regele Poloniei, si au mancat bataie impreuna cu restul armatei in Codrii Cosminului. Diferenta e ca ei au notat cu scrupulozitate tot ce au facut in campanie, pe unde au mers, ce s-a intamplat, ce au auzit de la altii. Ce nu imi place la carte e ca in primele capitole se tot schimba ordinea cronologica. Ce imi place e ca autorul face un portret al stapanirii lui Stefan de la inceput la sfarsit, folosind surse pe care io ca simplu cetatean nu le cunosteam. Si ce tare imagine reiese! Stefan nu a purtat doar razboaie de aparare cum am fost noi mintiti, dar ca om care a jucat adevaratul Game of Thrones a fost mai tare decat ne-a fost prezentat.  Recomand. https://humanitas.ro

Adevaratele stiri

Incepand de astazi, imi iau promisiunea sa nu mai pierd momente importante fara sa postez aici. Cand o sa aflu ceva ce inca nu este stire, aici veti afla mai intai. Deasemenea, voi face diferenta intre speculatie si realitate. Numai ce este sigur si dovedit va avea tagul "Adevaratele stiri".