Treceți la conținutul principal

"Guide to Bible" de Isaac Asimov

Scriitorul SF Isaac Asimov a fost evreu. Din acest punct de vedere, el a fost interesat de Vechiul Testament in special, si a scris aceasta carte ca sa il explice celor care nu cunosc contextul evreiesc de baza, fara de care jumatate din sens iti scapa.

Vechiul Testament este pentru Asimov o istorie a civilizatiei primilor 4000 de ani, scrisa in preajma anului 1000 ien, cu multe amintiri incetosate.

Jumatate din elementele lui fantastice se pot explica cu bun simt. De exemplu "uriasii" care au locuit inainte in Palestina si constructiile uriasilor sunt ramasitele cetatilor primei civilizatii a bronzului, care a disparut in marele colaps din 1200 ien. E o reactie comuna la niste nomazi salbatici care vad pentru prima oara ziduri imense din piatra sa presupuna ca le-au facut uriasii. Primii greci cand au vazut zidurile cetatii Micene au presupus ca le-au facut ciclopii.

Personajele reprezinta triburi, pentru ca ele se formau in jurul unui barbat, ca Avraam. A nu se intelege ca un patriarh era stramosul genetic al tuturor din trib. El doar mostenea ghemul asta de relatii sociale care continea rude, asociati, lucratori si robi. De exemplu Avraam era un patriarh important al unui trib numeros, dar se plangea ca nu are nici un copil.

Din nou, exista o paralela la greci, care se considerau patru triburi urmase a unui patriarh Hellen. Acesta ar fi avut mostenitori:
 • Dorus, patriarhul dorienior, 
 • Aeolus, patriarhul aeolienilor, 
 • Xanthus regele Peloponezului
  • Ion, patriarhul ionienilor
  • Achaeus, patriarhul aheilor
E interesant de vazut cate chestii se explica cand vezi genealogia si contextul istoric. De exemplu, povestea cu fetele lui Lot care comit incest cu tatal lor:
 • Genealogic: Lot era un nepot al lui Abraham, deci inrudit cu israelitii
  • fetele lui Lot
   • Moab, patriarhul moabitilor
   • Benammi, patriarhul amonitilor. 
 • Context istoric: Moabitii si amonitii au fost inamici ai israelitilor pentru sute de ani
  Pai e foarte posibil ca povestea sa nu fie in Biblie pentru a lauda incestul, ci special pentru a-i face de ras pe inamici.

  Deci cronica de familie si istoric de cuceriri. E interesant sa vezi cum Isaac Asimov ia cate un fragment si il curata de fantezie si de wishful thinking pana ramane cu adevarul, asa cum arheologul curata de pamant un artefact.

  Se poate gasi integral aici:
  https://www.holybooks.com/wp-content/uploads/Asimovs-Guide-to-the-Bible-The-Old-and-New-Testaments.pdf


  Comentarii

  Postări populare de pe acest blog

  Alastair Reynolds - Spatiul Revelatiei

  Spatiul Revelatiei este ceea ce ar ar fi trebuit sa fie SF-ul in 2018. Daca ar fi urmat traiectoria inceputa de Asimov si clasici, am fi ajuns la Spatiul Revelatiei. Celelalte carti de SF noi carora le-am facut review sunt in afara acestei traiectorii.

  Ce face foarte bine Alastair sunt doua lucruri:
  - face upgrade la toate gadgeturile si tehnologia viitorului imaginat - tot ceea ce stim, roboti, nave, lasere, etc, sunt ridicate la nivelul la care ni le putem imagina acum
  - autorul are in spate o cariera la Agentia Spatiala Europeana, unde a lucrat 14 ani, si a avut grija ca toate gadgeturile descrise sa se bazeze pe ceea ce stim deja ca este posibil.

  Politic, lumea aceasta este condusa de diferite mobs (gloata furioasa), ceea ce e un experiment care deja merita pretul cartii. Acestea imita toate tipurile cunoscute, de la progresistii americani la organizatia terorista Sendero Luminoso. Emotional imature si ideologizate, moburile induc in societate instabilitate, nimeni nestiind cat isi va…

  Provincia Alberta, cea mai tare faza ecologica de anul asta. Link.

  Cea mai fantastica chestie ecologica pe care am vazut-o anul asta: provincia canadiana Alberta este complet eliberata de sobolani. Bine, ca ii vaneaza din anii '70. Cu totii, guvernul si oamenii obisnuiti. https://nationalpost.com/news/canada/the-stirring-story-of-how-alberta-became-the-first-place-in-the-world-to-banish-the-rat Sa lichidezi absolut orice sobolan de 10 cm de pe o suprafata egala cu a Romaniei arata ce pot realiza oamenii daca isi propun.

  Viitorul Vestelor Galbene

  Weekendul asta Parisul e pazit cu taspe mii de jandarmi si masini blindate. Pentru ca Vestele Galbene sa nu il distruga.

  Vor castiga in conditia asta batalia? Nu imi vine sa cred. Profesionistii violentei au avantaj in fata amatorilor. 

  Pe de alta parte, pe termen lung, globalistii sunt fututi.