Treceți la conținutul principal

"Guide to Bible" de Isaac Asimov

Scriitorul SF Isaac Asimov a fost evreu. Din acest punct de vedere, el a fost interesat de Vechiul Testament in special, si a scris aceasta carte ca sa il explice celor care nu cunosc contextul evreiesc de baza, fara de care jumatate din sens iti scapa.

Vechiul Testament este pentru Asimov o istorie a civilizatiei primilor 4000 de ani, scrisa in preajma anului 1000 ien, cu multe amintiri incetosate.

Jumatate din elementele lui fantastice se pot explica cu bun simt. De exemplu "uriasii" care au locuit inainte in Palestina si constructiile uriasilor sunt ramasitele cetatilor primei civilizatii a bronzului, care a disparut in marele colaps din 1200 ien. E o reactie comuna la niste nomazi salbatici care vad pentru prima oara ziduri imense din piatra sa presupuna ca le-au facut uriasii. Primii greci cand au vazut zidurile cetatii Micene au presupus ca le-au facut ciclopii.

Personajele reprezinta triburi, pentru ca ele se formau in jurul unui barbat, ca Avraam. A nu se intelege ca un patriarh era stramosul genetic al tuturor din trib. El doar mostenea ghemul asta de relatii sociale care continea rude, asociati, lucratori si robi. De exemplu Avraam era un patriarh important al unui trib numeros, dar se plangea ca nu are nici un copil.

Din nou, exista o paralela la greci, care se considerau patru triburi urmase a unui patriarh Hellen. Acesta ar fi avut mostenitori:
  • Dorus, patriarhul dorienior, 
  • Aeolus, patriarhul aeolienilor, 
  • Xanthus regele Peloponezului
    • Ion, patriarhul ionienilor
    • Achaeus, patriarhul aheilor
E interesant de vazut cate chestii se explica cand vezi genealogia si contextul istoric. De exemplu, povestea cu fetele lui Lot care comit incest cu tatal lor:
  • Genealogic: Lot era un nepot al lui Abraham, deci inrudit cu israelitii
    • fetele lui Lot
      • Moab, patriarhul moabitilor
      • Benammi, patriarhul amonitilor. 
  • Context istoric: Moabitii si amonitii au fost inamici ai israelitilor pentru sute de ani
    Pai e foarte posibil ca povestea sa nu fie in Biblie pentru a lauda incestul, ci special pentru a-i face de ras pe inamici.

    Deci cronica de familie si istoric de cuceriri. E interesant sa vezi cum Isaac Asimov ia cate un fragment si il curata de fantezie si de wishful thinking pana ramane cu adevarul, asa cum arheologul curata de pamant un artefact.

    Se poate gasi integral aici:
    https://www.holybooks.com/wp-content/uploads/Asimovs-Guide-to-the-Bible-The-Old-and-New-Testaments.pdf


    Comentarii

    Postări populare de pe acest blog

    Cultura i-a ridicat pe suedezi, nu socialismul

    Exista acest articol, care spune ca urmasii suedezilor imigrati in secolul 19 in America sunt mai bogati decat americanii. Si acolo unde 13% din americani traiesc in saracie, doar 6% din suedezii americani sunt saraci. https://www.commentarymagazine.com/articles/the-cold-truth-about-sweden/ Asta inseamna ca succesul lor nu se datoreaza sistemului cu elemente de stanga, ci culturii suedeze preexistente. Principala diferenta in nordul Europei este ca fermierii trebuiau sa munceasca de le sareau capacele ca sa supravietuiasca. In timp, cei lenesi au disparut pe cale naturala si s-a format o foarte puternica etica a muncii. In America, imigrantii suedezi au fost vazuti drept foarte muncitori, si apreciati pentru ca nu minteau.  Bine, au trecut si ei printr-o faza in care isi luau suturi in cur, ca orice alta minoritate care nu se integreaza suficient de rapid. Dar au depasit-o. Stanga americana admira foarte mult Suedia, pentru ca avea atatea masuri de stanga si parea ca din cauz

    Cruciada impotriva lui Stefan cel Mare

    Liviu Campeanu e un istoric in plina dezvoltare profesionala. Marele lui merit e ca a cautat in documentele Ordinului Cavalerilor Teutoni, care se afla in prezent in Germania, si a gasit documente pana acum necunoscute despre Stefan cel Mare.  Pentru ca cavalerii teutoni in acea perioada erau obligati sa lupte pentru regele Poloniei, si au mancat bataie impreuna cu restul armatei in Codrii Cosminului. Diferenta e ca ei au notat cu scrupulozitate tot ce au facut in campanie, pe unde au mers, ce s-a intamplat, ce au auzit de la altii. Ce nu imi place la carte e ca in primele capitole se tot schimba ordinea cronologica. Ce imi place e ca autorul face un portret al stapanirii lui Stefan de la inceput la sfarsit, folosind surse pe care io ca simplu cetatean nu le cunosteam. Si ce tare imagine reiese! Stefan nu a purtat doar razboaie de aparare cum am fost noi mintiti, dar ca om care a jucat adevaratul Game of Thrones a fost mai tare decat ne-a fost prezentat.  Recomand. https://humanitas.ro

    Adevaratele stiri

    Incepand de astazi, imi iau promisiunea sa nu mai pierd momente importante fara sa postez aici. Cand o sa aflu ceva ce inca nu este stire, aici veti afla mai intai. Deasemenea, voi face diferenta intre speculatie si realitate. Numai ce este sigur si dovedit va avea tagul "Adevaratele stiri".