Treceți la conținutul principal

"American Gods" de Neil Gaiman

Ca sa ii iasa "American Gods", Neil Gaiman incepe cu o escrocherie: Iisus e singurul care nu a reusit sa treaca oceanul. Dupa asta, totul ii iese.

Cartea este un fantesy in care toti zeii a caror credinta a ajuns in America continua sa calce pe pamantul ei. Sunt niste fiinte care par oameni, si a caror natura metafizica nu este imediat vizibila, dar care pasesc inconjurati de propriile puteri.

Cei mai vechi se agata de existenta, fiindca credinciosii lor sunt foarte putini, si se cam chinuie. Mi-a ramas de exemplu descrierea primului zeu care a pasit in America, care era un craniu de mamut purtat de primii oameni primitivi care au traversat stramtoarea Behring.

Noii zei americani sunt puternici si nu cunosc lipsa, scaldandu-se in adulatia zilnica a milioane de persoane. Sunt zeii automobilelor si ai muzicii si ai boxului si a lumii moderne. Singurul motiv pentru care unul din zei nu e Mickey Mouse in persoana, e ca sa nu cauzeze procese de copyright cu Disney.

Stilul foarte fain. Poetic chiar. De fapt e cel mai bun stil poetic pe care il cunosc.


Se gaseste la:
https://www.editura-paladin.ro/info/carte/zei-americani

Comentarii

  1. Ai citit si "Anansi Boys" cumva?

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, e foarte faina cartea. Mai ales ca abordeaza un subiect care mie mi se pare a fi foarte interesant, cel al modului in care unele traditii africane au fost aduse si adaptate in Caraibe si in America in urma comertului cu sclavi din secolele trecute.
    E si o faza anume care mi-a placut, cea in care niste femei afro-americane se apuca sa puna in practica un ritual care are ca scop trimiterea unui personaj principal intr-un fel de "calatorie samanica". Si pe parcursul respectivei actiuni femeile alea descopera ca le lipsesc unele ingrediente traditionale, asa ca sunt nevoite sa improvizeze(nu gasesc niste plante necesare si le inlocuiesc cu condimente din bucatarie, nu gasesc lumanarile negre necesare si le inlocuiesc cu niste lumanari in forma de pinguini cumparate de la un supermarket etc.). Chestiile astea sunt descrise in carte intr-o nota mai umoristica, dar ele descriu cumva ceva important ce s-a intamplat cu adevarat in istoria oamenilor respectivi si anume modul in care sclavii africani, ajunsi intr-un teritoriu nefamiliar, cu fauna si flora diferite de cele de acasa, si cu mult mai putine resurse la dispozitie, au fost nevoiti sa se descurce cu ce au gasit la indemana - si asa s-au dezvoltat practicile de tip "kitchen magic".

    Apropo de "kitchen magic", uite si un articol interesant care abordeaza tema respectiva:

    https://runesoup.com/2010/04/do-you-make-these-5-voodoo-mistakes/

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma refeream la "Anansi Boys" in comentariul anterior, evident.

    RăspundețiȘtergere
  4. @George Damian

    Ha! Poate ar tb sa il recitesc.

    RăspundețiȘtergere
  5. @mac gregor
    Urmaresti cumva si serialul TV "American Gods" produs de cei de la Starz?
    Serialul deviaza in mai multe locuri fata de povestea din carte si uneori nu mi s-a parut a fi chiar atat de reusit, dar in ultimul episod mi-a placut modul in care a fost introdus in scena cuplul Baron Samedi - Maman Brigitte. Asta apropo si de ce scriam mai sus in legatura cu traditiile afro-americane pentru care Neil Gaiman pare sa aiba o anumita atractie.

    Maman Brigitte in particular e o zeitate/entitate foarte interesanta in sine. Desi exista in mod clar o zeitate africana corespondenta printre orisha-sii veniti in Lumea Noua din Africa de Vest, si anume Oya/Yansa, in voodoo-ul din New Orleans si Haiti Maman Brigitte este descrisa deseori in mod explicit ca fiind alba si mai are si o legatura aparte cu Brigid celtica. Exista un sincretism particular in ce o priveste si care este tipic pentru zonele cu afro-americani vorbitori de franceza. Raspunzatori pentru lucrul asta par sa fi fost marinarii francezi de provenienta bretona care le-au introdus in voodoo atat pe Brigid cat si pe La Sirene(sincretizata cu zeita africana a marilor si oceanelor, cunoscuta sub diverse nume: Yemaya/Yemanja/Yemoja din celelalte sisteme afro-americane, Mami Wata din Vestul Africii etc.).
    Si tot unii marinari bretoni au adus cu ei in Lumea Noua unele grimoare franceze din seria "Bibliotheque bleue", prin intermediul carora au patruns in voodoo mai multe elemente de magie europeana(ca fapt divers, chiar si practica faimoasa a folosirii "papusilor voodoo" pare sa fi absorbit mai multe elemente de origine europeana, cum ar fi cazul cu simbolismul culorilor utilizate uneori pentru materialele de constructie a papusilor sau pentru "capetele" acelor utilizate).

    https://www.grimoire.org/historical_event/bibliotheque-bleue/

    RăspundețiȘtergere
  6. O chestie interesanta apropo tot de ultimul episod aparut pana acum din serialul "American Gods"(nu e insa si ultimul episod din serie):

    https://www.youtube.com/watch?v=8IewA5IdUxc

    Mi s-a parut ca merita sa indic linkul pentru ca videoclipul prezinta o dovada in ce priveste atentia la detalii pe care producatorii serialului vad ca se straduiesc sa o manifeste.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cultura i-a ridicat pe suedezi, nu socialismul

Exista acest articol, care spune ca urmasii suedezilor imigrati in secolul 19 in America sunt mai bogati decat americanii. Si acolo unde 13% din americani traiesc in saracie, doar 6% din suedezii americani sunt saraci. https://www.commentarymagazine.com/articles/the-cold-truth-about-sweden/ Asta inseamna ca succesul lor nu se datoreaza sistemului cu elemente de stanga, ci culturii suedeze preexistente. Principala diferenta in nordul Europei este ca fermierii trebuiau sa munceasca de le sareau capacele ca sa supravietuiasca. In timp, cei lenesi au disparut pe cale naturala si s-a format o foarte puternica etica a muncii. In America, imigrantii suedezi au fost vazuti drept foarte muncitori, si apreciati pentru ca nu minteau.  Bine, au trecut si ei printr-o faza in care isi luau suturi in cur, ca orice alta minoritate care nu se integreaza suficient de rapid. Dar au depasit-o. Stanga americana admira foarte mult Suedia, pentru ca avea atatea masuri de stanga si parea ca din ...

"At the mountains of madness" de HP Lovecraft

Lovecraft e in stuatia ciudata in care daca citesti carti in engleza, atunci e clar, el e jumatate din domeniul Horror, iar daca nu, probabil nu ai auzit de el niciodata. "In Muntii Nebuniei" e una din cele mai clare si la obiect povestiri. O echipa de exploratori ajunsi in Antarctica descopera ca gheata s-a topit intr-un loc si un oras ciclopic a iesit la lumina. Zidurile imense nu seamana cu nici o arhitectura cunoscuta. Cu cat patrund mai in interior, cu atat isi dau seama ca nimic din ce e acolo nu e uman. Descopera treptat ca acolo e un oras care exista dinainte de inceputurile vietii pe Terra, cu implicatia ca ei au creat viata pe Terra. Insa si-au consumat energia in lupta cu creaturile create pentru a ii servi, niste chestii imense care puteau fi orice, copia orice, si alti inamici din spatiu le-au dat lovitura finala, ingropandu-i in gheata. Motiv pentru care viata pe Pamant a evoluat mai departe fara interventia lor. Dar acum orasul a iesit la suprafata si ult...

S-a descoperit de ce femeile traiesc mai mult decat barbatii

Teoria era ca barbatii isi asuma mai multe riscuri, merg la razboi, se bat, etc. Chestia asta, pe care o aminteste sii Jordan Peterson, exista, dar nu e factorul decisiv. Un studiu recent a studiat nu doar oamenii, ci si animalele, si a gasit care e legea intregii naturi, si e a naibii de simplu: genetica. Sexul care are doi cromozomi identici intotdeauna traieste mai mult. Daca o gena dintr-un cromozom se strica (de exemplu din cauza batranetii), celula are sanse sa gaseasca informatia necesara in cromozomul identic, care joaca rol de backup. La oameni, femeia are cromozomii XX.  Barbatii au cromozomii XY, si de aceea sunt dezavantajati, imbatranesc si mor mai repede. Chestia e ca la unele animale e invers. De exemplu la gaini, cocosul are cromozomii dubli, iar femela simpli. Si cocosii traiesc mai mult decat gainile, desi sunt mai agitati, se bat mult mai des si au o viata mai violenta. Cei doi cromozomi care se pot repara reciproc inclina mai mult balanta decat toti ...