Treceți la conținutul principal

Mostenirea Heorot de Larry Niven

Cartea a fost tradusa in romaneste acum ceva timp.

O nava de colonisti pamanteni soseste pe o planeta indepartata, pe care exista viata. Se aseaza pe o insula mare, si incep sa se integreze in peisaj.

Toti se simt inceti dupa ce au fost criogenati in timpul calatoriei. Aparent, cristalele de gheata formate in creier creeaza probleme si nimeni nu e la 100% din potential. Viata locala nu prezinta probleme, asa ca prefera sa ignore regulile stricte de securitate, cu care ii preseaza seful securitatii, care mai tine minte ceva. In scurt timp, respectivul se trezeste ignorat complet si mutat in afara asezarii.

Aparent exista foarte putine plante si animale locale. Cateva specii, putine ca numar de indivizi.

Ca subgen SF, este un SF despre ecosisteme. Oamenii descopera un mediu viu extraterestru si partea stiintifica este efortul de a intelege cum se leaga toate. Un alt exemplu e Vorbitor in numele mortilor de Orson Scott Card.

Ezit sa il recomand, pentru ca desi are cateva idei bune, suspans si pare a fi facut pentru film, mi-a dat o impresie de categoria B.

Se gaseste la:
https://nemira.ro/mostenirea-heorot




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cultura i-a ridicat pe suedezi, nu socialismul

Exista acest articol, care spune ca urmasii suedezilor imigrati in secolul 19 in America sunt mai bogati decat americanii. Si acolo unde 13% din americani traiesc in saracie, doar 6% din suedezii americani sunt saraci. https://www.commentarymagazine.com/articles/the-cold-truth-about-sweden/ Asta inseamna ca succesul lor nu se datoreaza sistemului cu elemente de stanga, ci culturii suedeze preexistente. Principala diferenta in nordul Europei este ca fermierii trebuiau sa munceasca de le sareau capacele ca sa supravietuiasca. In timp, cei lenesi au disparut pe cale naturala si s-a format o foarte puternica etica a muncii. In America, imigrantii suedezi au fost vazuti drept foarte muncitori, si apreciati pentru ca nu minteau.  Bine, au trecut si ei printr-o faza in care isi luau suturi in cur, ca orice alta minoritate care nu se integreaza suficient de rapid. Dar au depasit-o. Stanga americana admira foarte mult Suedia, pentru ca avea atatea masuri de stanga si parea ca din cauz

Cruciada impotriva lui Stefan cel Mare

Liviu Campeanu e un istoric in plina dezvoltare profesionala. Marele lui merit e ca a cautat in documentele Ordinului Cavalerilor Teutoni, care se afla in prezent in Germania, si a gasit documente pana acum necunoscute despre Stefan cel Mare.  Pentru ca cavalerii teutoni in acea perioada erau obligati sa lupte pentru regele Poloniei, si au mancat bataie impreuna cu restul armatei in Codrii Cosminului. Diferenta e ca ei au notat cu scrupulozitate tot ce au facut in campanie, pe unde au mers, ce s-a intamplat, ce au auzit de la altii. Ce nu imi place la carte e ca in primele capitole se tot schimba ordinea cronologica. Ce imi place e ca autorul face un portret al stapanirii lui Stefan de la inceput la sfarsit, folosind surse pe care io ca simplu cetatean nu le cunosteam. Si ce tare imagine reiese! Stefan nu a purtat doar razboaie de aparare cum am fost noi mintiti, dar ca om care a jucat adevaratul Game of Thrones a fost mai tare decat ne-a fost prezentat.  Recomand. https://humanitas.ro

Adevaratele stiri

Incepand de astazi, imi iau promisiunea sa nu mai pierd momente importante fara sa postez aici. Cand o sa aflu ceva ce inca nu este stire, aici veti afla mai intai. Deasemenea, voi face diferenta intre speculatie si realitate. Numai ce este sigur si dovedit va avea tagul "Adevaratele stiri".