Stiam ca tipul e autor de SF, dar am aflat ca cea mai renumita carte a lui, si anume aceasta despre care vorbim, e un fantesy.
Reactia mea: "What sorcery is this?"
Autorul mai publicase Lord of Light, din care n-am inteles nimic, fiindca am citit-o ca pe un SF. Citind asta, mi-am dat seama ca nici "Noua printi din Amber" nu e fantesy. Amandoua sunt de fapt mitologie. Gen:
- Afrodita l-a inselat pe Hefaistos cu Marte.
- Prometeu a fost pedepsit de zei cu chinuri vesnice pentru ca a furat focul pentru oameni
Amber este un regat in care natura e mai naturala decat la noi, culorile mai intense, mirosurile mai pregnante, bucuria mai vesela si tristetile mai intense. Asta pentru ca e singurul real. Toate celelalte universuri paralele, inclusiv al nostru, sunt umbre ale lui.
Roger Zelazny scrie despre zei cu puteri supranaturale, care sunt in acelasi timp 100% oameni. La fel ca noi, doar ca de zeci de ori mai intens. E Thor Ragnarok combinat cu Game of Thrones.
Efectul citirii este ca te face sa vrei sa calatoresti. Sa vezi ce n-ai mai vazut. Sa faci ce n-ai mai facut. Sa traiesti ce n-ai mai trait.
Stilul este poetic. Nu subtil ca la Neil Gaiman, ci mult mai direct. (Roger Zelazny a fost principala sursa de inspiratie a lui Neil Gaiman)
Deci DA. Nu doar ca e mitologie, dar este excelenta. Toata valva si discutiile interminabile pe care le-a provocat si locul I sunt meritate.
PS: Volumul contine 3 carti din serie. Calitatea pare sa se piarda dupa prima.
Se gaseste aici:
https://www.editura-paladin.ro/info/carte/cronicile-din-amber-1-noua-printi-din-amber-roger-zelazny-s
"fantesy" sau "fantasy" ?
RăspundețiȘtergereMitologie, nu fantasy... pfff
RăspundețiȘtergereCel putin interesanta reincadrarea.
E un gen care in general nu imi place.
RăspundețiȘtergereDe multe ori e o poveste cu regi si elemente medievale in care autorul incearca sa-si injecteze morala lui moderna, de obicei plictisitoare.
Aceasta in schimb nu e doar mitologie, e una din cele mai bune mitologii cu oameni-zei pe care o cunosc.