Treceți la conținutul principal

"Noua printi in Amber" de Roger Zelazny

Stiam ca tipul e autor de SF, dar am aflat ca cea mai renumita carte a lui, si anume aceasta despre care vorbim, e un fantesy. 

Reactia mea: "What sorcery is this?"

Autorul mai publicase Lord of Light, din care n-am inteles nimic, fiindca am citit-o ca pe un SF. Citind asta, mi-am dat seama ca nici "Noua printi din Amber" nu e fantesy. Amandoua sunt de fapt mitologie. Gen:
  • Afrodita l-a inselat pe Hefaistos cu Marte. 
  • Prometeu a fost pedepsit de zei cu chinuri vesnice pentru ca a furat focul pentru oameni
Tot restul, elemente de SF, ca in primul caz, sau fantesy ca in acesta, sunt doar decoratiuni.

Amber este un regat in care natura e mai naturala decat la noi, culorile mai intense, mirosurile mai pregnante, bucuria mai vesela si tristetile mai intense. Asta pentru ca e singurul real. Toate celelalte universuri paralele, inclusiv al nostru, sunt umbre ale lui.

Roger Zelazny scrie despre zei cu puteri supranaturale, care sunt in acelasi timp 100% oameni. La fel ca noi, doar ca de zeci de ori mai intens. E Thor Ragnarok combinat cu Game of Thrones.

Efectul citirii este ca te face sa vrei sa calatoresti. Sa vezi ce n-ai mai vazut. Sa faci ce n-ai mai facut. Sa traiesti ce n-ai mai trait.

Stilul este poetic. Nu subtil ca la Neil Gaiman, ci mult mai direct. (Roger Zelazny a fost principala sursa de inspiratie a lui Neil Gaiman)

Deci DA. Nu doar ca e mitologie, dar este excelenta. Toata valva si discutiile interminabile pe care le-a provocat si locul I sunt meritate.

PS: Volumul contine 3 carti din serie. Calitatea pare sa se piarda dupa prima.

Se gaseste aici:
https://www.editura-paladin.ro/info/carte/cronicile-din-amber-1-noua-printi-din-amber-roger-zelazny-s





Comentarii

  1. "fantesy" sau "fantasy" ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Mitologie, nu fantasy... pfff
    Cel putin interesanta reincadrarea.

    RăspundețiȘtergere
  3. E un gen care in general nu imi place.

    De multe ori e o poveste cu regi si elemente medievale in care autorul incearca sa-si injecteze morala lui moderna, de obicei plictisitoare.

    Aceasta in schimb nu e doar mitologie, e una din cele mai bune mitologii cu oameni-zei pe care o cunosc.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cultura i-a ridicat pe suedezi, nu socialismul

Exista acest articol, care spune ca urmasii suedezilor imigrati in secolul 19 in America sunt mai bogati decat americanii. Si acolo unde 13% din americani traiesc in saracie, doar 6% din suedezii americani sunt saraci. https://www.commentarymagazine.com/articles/the-cold-truth-about-sweden/ Asta inseamna ca succesul lor nu se datoreaza sistemului cu elemente de stanga, ci culturii suedeze preexistente. Principala diferenta in nordul Europei este ca fermierii trebuiau sa munceasca de le sareau capacele ca sa supravietuiasca. In timp, cei lenesi au disparut pe cale naturala si s-a format o foarte puternica etica a muncii. In America, imigrantii suedezi au fost vazuti drept foarte muncitori, si apreciati pentru ca nu minteau.  Bine, au trecut si ei printr-o faza in care isi luau suturi in cur, ca orice alta minoritate care nu se integreaza suficient de rapid. Dar au depasit-o. Stanga americana admira foarte mult Suedia, pentru ca avea atatea masuri de stanga si parea ca din cauz

Cruciada impotriva lui Stefan cel Mare

Liviu Campeanu e un istoric in plina dezvoltare profesionala. Marele lui merit e ca a cautat in documentele Ordinului Cavalerilor Teutoni, care se afla in prezent in Germania, si a gasit documente pana acum necunoscute despre Stefan cel Mare.  Pentru ca cavalerii teutoni in acea perioada erau obligati sa lupte pentru regele Poloniei, si au mancat bataie impreuna cu restul armatei in Codrii Cosminului. Diferenta e ca ei au notat cu scrupulozitate tot ce au facut in campanie, pe unde au mers, ce s-a intamplat, ce au auzit de la altii. Ce nu imi place la carte e ca in primele capitole se tot schimba ordinea cronologica. Ce imi place e ca autorul face un portret al stapanirii lui Stefan de la inceput la sfarsit, folosind surse pe care io ca simplu cetatean nu le cunosteam. Si ce tare imagine reiese! Stefan nu a purtat doar razboaie de aparare cum am fost noi mintiti, dar ca om care a jucat adevaratul Game of Thrones a fost mai tare decat ne-a fost prezentat.  Recomand. https://humanitas.ro

Adevaratele stiri

Incepand de astazi, imi iau promisiunea sa nu mai pierd momente importante fara sa postez aici. Cand o sa aflu ceva ce inca nu este stire, aici veti afla mai intai. Deasemenea, voi face diferenta intre speculatie si realitate. Numai ce este sigur si dovedit va avea tagul "Adevaratele stiri".