Treceți la conținutul principal

"Noua printi in Amber" de Roger Zelazny

Stiam ca tipul e autor de SF, dar am aflat ca cea mai renumita carte a lui, si anume aceasta despre care vorbim, e un fantesy. 

Reactia mea: "What sorcery is this?"

Autorul mai publicase Lord of Light, din care n-am inteles nimic, fiindca am citit-o ca pe un SF. Citind asta, mi-am dat seama ca nici "Noua printi din Amber" nu e fantesy. Amandoua sunt de fapt mitologie. Gen:
  • Afrodita l-a inselat pe Hefaistos cu Marte. 
  • Prometeu a fost pedepsit de zei cu chinuri vesnice pentru ca a furat focul pentru oameni
Tot restul, elemente de SF, ca in primul caz, sau fantesy ca in acesta, sunt doar decoratiuni.

Amber este un regat in care natura e mai naturala decat la noi, culorile mai intense, mirosurile mai pregnante, bucuria mai vesela si tristetile mai intense. Asta pentru ca e singurul real. Toate celelalte universuri paralele, inclusiv al nostru, sunt umbre ale lui.

Roger Zelazny scrie despre zei cu puteri supranaturale, care sunt in acelasi timp 100% oameni. La fel ca noi, doar ca de zeci de ori mai intens. E Thor Ragnarok combinat cu Game of Thrones.

Efectul citirii este ca te face sa vrei sa calatoresti. Sa vezi ce n-ai mai vazut. Sa faci ce n-ai mai facut. Sa traiesti ce n-ai mai trait.

Stilul este poetic. Nu subtil ca la Neil Gaiman, ci mult mai direct. (Roger Zelazny a fost principala sursa de inspiratie a lui Neil Gaiman)

Deci DA. Nu doar ca e mitologie, dar este excelenta. Toata valva si discutiile interminabile pe care le-a provocat si locul I sunt meritate.

PS: Volumul contine 3 carti din serie. Calitatea pare sa se piarda dupa prima.

Se gaseste aici:
https://www.editura-paladin.ro/info/carte/cronicile-din-amber-1-noua-printi-din-amber-roger-zelazny-s





Comentarii

  1. "fantesy" sau "fantasy" ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Mitologie, nu fantasy... pfff
    Cel putin interesanta reincadrarea.

    RăspundețiȘtergere
  3. E un gen care in general nu imi place.

    De multe ori e o poveste cu regi si elemente medievale in care autorul incearca sa-si injecteze morala lui moderna, de obicei plictisitoare.

    Aceasta in schimb nu e doar mitologie, e una din cele mai bune mitologii cu oameni-zei pe care o cunosc.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cultura i-a ridicat pe suedezi, nu socialismul

Exista acest articol, care spune ca urmasii suedezilor imigrati in secolul 19 in America sunt mai bogati decat americanii. Si acolo unde 13% din americani traiesc in saracie, doar 6% din suedezii americani sunt saraci. https://www.commentarymagazine.com/articles/the-cold-truth-about-sweden/ Asta inseamna ca succesul lor nu se datoreaza sistemului cu elemente de stanga, ci culturii suedeze preexistente. Principala diferenta in nordul Europei este ca fermierii trebuiau sa munceasca de le sareau capacele ca sa supravietuiasca. In timp, cei lenesi au disparut pe cale naturala si s-a format o foarte puternica etica a muncii. In America, imigrantii suedezi au fost vazuti drept foarte muncitori, si apreciati pentru ca nu minteau.  Bine, au trecut si ei printr-o faza in care isi luau suturi in cur, ca orice alta minoritate care nu se integreaza suficient de rapid. Dar au depasit-o. Stanga americana admira foarte mult Suedia, pentru ca avea atatea masuri de stanga si parea ca din ...

"At the mountains of madness" de HP Lovecraft

Lovecraft e in stuatia ciudata in care daca citesti carti in engleza, atunci e clar, el e jumatate din domeniul Horror, iar daca nu, probabil nu ai auzit de el niciodata. "In Muntii Nebuniei" e una din cele mai clare si la obiect povestiri. O echipa de exploratori ajunsi in Antarctica descopera ca gheata s-a topit intr-un loc si un oras ciclopic a iesit la lumina. Zidurile imense nu seamana cu nici o arhitectura cunoscuta. Cu cat patrund mai in interior, cu atat isi dau seama ca nimic din ce e acolo nu e uman. Descopera treptat ca acolo e un oras care exista dinainte de inceputurile vietii pe Terra, cu implicatia ca ei au creat viata pe Terra. Insa si-au consumat energia in lupta cu creaturile create pentru a ii servi, niste chestii imense care puteau fi orice, copia orice, si alti inamici din spatiu le-au dat lovitura finala, ingropandu-i in gheata. Motiv pentru care viata pe Pamant a evoluat mai departe fara interventia lor. Dar acum orasul a iesit la suprafata si ult...

S-a descoperit de ce femeile traiesc mai mult decat barbatii

Teoria era ca barbatii isi asuma mai multe riscuri, merg la razboi, se bat, etc. Chestia asta, pe care o aminteste sii Jordan Peterson, exista, dar nu e factorul decisiv. Un studiu recent a studiat nu doar oamenii, ci si animalele, si a gasit care e legea intregii naturi, si e a naibii de simplu: genetica. Sexul care are doi cromozomi identici intotdeauna traieste mai mult. Daca o gena dintr-un cromozom se strica (de exemplu din cauza batranetii), celula are sanse sa gaseasca informatia necesara in cromozomul identic, care joaca rol de backup. La oameni, femeia are cromozomii XX.  Barbatii au cromozomii XY, si de aceea sunt dezavantajati, imbatranesc si mor mai repede. Chestia e ca la unele animale e invers. De exemplu la gaini, cocosul are cromozomii dubli, iar femela simpli. Si cocosii traiesc mai mult decat gainile, desi sunt mai agitati, se bat mult mai des si au o viata mai violenta. Cei doi cromozomi care se pot repara reciproc inclina mai mult balanta decat toti ...