Treceți la conținutul principal

"Seveneves" (Sapte Eve) de Neal Stephenson

Primele romane SF ale lui Jules Verne erau interesante pentru ca chiar si tu, cititorul, puteai face parte din ele. Calculele pentru calatoria de la Pamant la Luna erau la indemana oricarui matematician din secolul 19 (si sunt valabile si astazi). Daca ai fi stiut suficienta geografie puteai naviga cu copiii capitanului Grant. Distanta dintre tine si eroi era de grosimea unei carti de stiinta si daca invatai puteai sa ajungi si tu acolo, in aventura.

Nu am realizat cat de mult mi-a lipsit asta pana la Seveneves. SF-ul a ajuns sa se bazeze prea mult pe teleportari si alte miracole pe care nu avem posibilitatea sa le traim, devenind aproape fantesy.

In carte, Luna se rupe brusc in 7 bucati. Nu au timp sa cerceteze cauza, pentru ca simularile arata ca in 2 ani bucatile vor cadea pe pamant, anihiland orice viata.

Farmecul este ca asta se produce cum ar veni ieri, omenirea nedispunand decat de resursele si de stiinta actuala ca sa se salveze. (Doar robotica pare un pic mai avansata decat acum)

Solutiile ingineresti gasite la fiecare problema m-au facut sa ma bucur ca un copil. Jumatate din carte trebuie citita cu atentie concentrata, pentru ca e despre elemente tehnice. Cealalta jumatate e o lupta politica care da un plot solid.

Ce am invatat din cartea asta e cat de ostil e spatiul cosmic pentru om. Orice piatra in spatiu, fie ea si o roca pustie care te protejeaza de micrometeoriti, ridica brusc comfortul cu 50%.

Profund defecta, in sensul ca se simte absenta unor chestii literare, dar data naibii prin curaj. In sfarsit un pas inainte pentru SF!

Se gaseste la:
https://www.editura-paladin.ro/info/carte/seveneves-sapte-eve

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cultura i-a ridicat pe suedezi, nu socialismul

Exista acest articol, care spune ca urmasii suedezilor imigrati in secolul 19 in America sunt mai bogati decat americanii. Si acolo unde 13% din americani traiesc in saracie, doar 6% din suedezii americani sunt saraci. https://www.commentarymagazine.com/articles/the-cold-truth-about-sweden/ Asta inseamna ca succesul lor nu se datoreaza sistemului cu elemente de stanga, ci culturii suedeze preexistente. Principala diferenta in nordul Europei este ca fermierii trebuiau sa munceasca de le sareau capacele ca sa supravietuiasca. In timp, cei lenesi au disparut pe cale naturala si s-a format o foarte puternica etica a muncii. In America, imigrantii suedezi au fost vazuti drept foarte muncitori, si apreciati pentru ca nu minteau.  Bine, au trecut si ei printr-o faza in care isi luau suturi in cur, ca orice alta minoritate care nu se integreaza suficient de rapid. Dar au depasit-o. Stanga americana admira foarte mult Suedia, pentru ca avea atatea masuri de stanga si parea ca din cauz

Cruciada impotriva lui Stefan cel Mare

Liviu Campeanu e un istoric in plina dezvoltare profesionala. Marele lui merit e ca a cautat in documentele Ordinului Cavalerilor Teutoni, care se afla in prezent in Germania, si a gasit documente pana acum necunoscute despre Stefan cel Mare.  Pentru ca cavalerii teutoni in acea perioada erau obligati sa lupte pentru regele Poloniei, si au mancat bataie impreuna cu restul armatei in Codrii Cosminului. Diferenta e ca ei au notat cu scrupulozitate tot ce au facut in campanie, pe unde au mers, ce s-a intamplat, ce au auzit de la altii. Ce nu imi place la carte e ca in primele capitole se tot schimba ordinea cronologica. Ce imi place e ca autorul face un portret al stapanirii lui Stefan de la inceput la sfarsit, folosind surse pe care io ca simplu cetatean nu le cunosteam. Si ce tare imagine reiese! Stefan nu a purtat doar razboaie de aparare cum am fost noi mintiti, dar ca om care a jucat adevaratul Game of Thrones a fost mai tare decat ne-a fost prezentat.  Recomand. https://humanitas.ro

Adevaratele stiri

Incepand de astazi, imi iau promisiunea sa nu mai pierd momente importante fara sa postez aici. Cand o sa aflu ceva ce inca nu este stire, aici veti afla mai intai. Deasemenea, voi face diferenta intre speculatie si realitate. Numai ce este sigur si dovedit va avea tagul "Adevaratele stiri".