Treceți la conținutul principal

"Amintiri din Copilarie" - Ion Creanga

Ion Creanga a fost un excelent actor de stand-up comedy de la 1870. Specialitatea lui era umorul taranesc, mereu la moda (alt exemplu care imi vine in minte e Nea Marin a lui Amza Pelea). Creanga, un fiu de taran care a incercat sa devina clasa de mijloc, a fost probabil cel mai bun dintre ei.
"Ce fericita achizitie pentru Junimea acea figura taraneasca si primitiva al lui Creanga! Toba de anecdote, la mare cautare fiind cele "deocheate", de altfel, specialitatea sa, Creanga a fost primit bine de catre mambrii societatii.
Creanga vorbea frumos, era inzestrat cu o vie inteligenta, iar taranul din el nu-si pierduse, prin modestele studii de seminar, limbajul viu, colorat si plin de imaginatie, specific omului de la tara. Cand radea Creanga, ce hohot puternic! Peretii se cutremurau, iar rasul lui inveselea societatea.
Cand, mai tarziu, Creanga a citit la Junimea povestile, a fost o adevarata desfatare. Creanga avea "povesti scrise" si "povesti spuse". Cele istorisite erau cele care nu se puteau publica pentru ca erau "corozive". Atunci cand le spunea, Junimea se transforma in sezatoare."
Daca asta nu e stand up comedy, atunci nu stiu ce e. Nu se inventase inca microfonul, dar aveau tot restul.

Lui Ion Creanga, acest stand up comediant excelent, i se cere sa isi scrie amintirile din copilarie taraneasca.

Sa punem lucrurile in context. Suntem in 1870. Vestul American - o alta tara in curs de civilizare - isi traieste clipele de glorie si sfarsitul. Si acolo, limbajul taranilor, cowboylor si muntenilor neciopliti constituie principala sursa de distractie a orasenilor. Creanga incepe sa scrie Amintiri din Copilarie in 1881. "Aventurile lui Tom Sawyer", tot despre copilarie la marginea civilizatiei a lui Mark Twain a aparut in 1876.

Atunci era o perioada in care tot ce era romanesc de valoare era publicat in scoala, pentru ca vroiam sa devenim o natiune. Excelent...

...Dar au facut eroarea sa recomande cartea la clase prea mici.  Copiii nu inteleg nimica din ea. Capacitatea lor simpla de concentrare le spune ca era un copil obraznic care facea prostii si manca bataie (nici un copil nu isi doreste o astfel de soarta)

Asta explica de ce daca ai citit-o la scoala, probabil n-ai inteles nimic din ea. Aluziile sexuale si umorul ti-au trecut pe deasupra capului. Trebuie recitita ca adult si stiind ce e, ca sa o apreciezi la justa valoare.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cultura i-a ridicat pe suedezi, nu socialismul

Exista acest articol, care spune ca urmasii suedezilor imigrati in secolul 19 in America sunt mai bogati decat americanii. Si acolo unde 13% din americani traiesc in saracie, doar 6% din suedezii americani sunt saraci. https://www.commentarymagazine.com/articles/the-cold-truth-about-sweden/ Asta inseamna ca succesul lor nu se datoreaza sistemului cu elemente de stanga, ci culturii suedeze preexistente. Principala diferenta in nordul Europei este ca fermierii trebuiau sa munceasca de le sareau capacele ca sa supravietuiasca. In timp, cei lenesi au disparut pe cale naturala si s-a format o foarte puternica etica a muncii. In America, imigrantii suedezi au fost vazuti drept foarte muncitori, si apreciati pentru ca nu minteau.  Bine, au trecut si ei printr-o faza in care isi luau suturi in cur, ca orice alta minoritate care nu se integreaza suficient de rapid. Dar au depasit-o. Stanga americana admira foarte mult Suedia, pentru ca avea atatea masuri de stanga si parea ca din cauz

Cruciada impotriva lui Stefan cel Mare

Liviu Campeanu e un istoric in plina dezvoltare profesionala. Marele lui merit e ca a cautat in documentele Ordinului Cavalerilor Teutoni, care se afla in prezent in Germania, si a gasit documente pana acum necunoscute despre Stefan cel Mare.  Pentru ca cavalerii teutoni in acea perioada erau obligati sa lupte pentru regele Poloniei, si au mancat bataie impreuna cu restul armatei in Codrii Cosminului. Diferenta e ca ei au notat cu scrupulozitate tot ce au facut in campanie, pe unde au mers, ce s-a intamplat, ce au auzit de la altii. Ce nu imi place la carte e ca in primele capitole se tot schimba ordinea cronologica. Ce imi place e ca autorul face un portret al stapanirii lui Stefan de la inceput la sfarsit, folosind surse pe care io ca simplu cetatean nu le cunosteam. Si ce tare imagine reiese! Stefan nu a purtat doar razboaie de aparare cum am fost noi mintiti, dar ca om care a jucat adevaratul Game of Thrones a fost mai tare decat ne-a fost prezentat.  Recomand. https://humanitas.ro

Adevaratele stiri

Incepand de astazi, imi iau promisiunea sa nu mai pierd momente importante fara sa postez aici. Cand o sa aflu ceva ce inca nu este stire, aici veti afla mai intai. Deasemenea, voi face diferenta intre speculatie si realitate. Numai ce este sigur si dovedit va avea tagul "Adevaratele stiri".