Treceți la conținutul principal

O idee buna de stanga - subminarea puterii (I)

Majoritatea imensa a ideilor de stanga sunt catastrofale. Dar exista cateva care au functionat practic si asta este una dintre ele.

Idee de baza este ca puterea trebuie subminata, fragilizata, pentru ca abia atunci se apleaca catre popor si face ce are nevoie acesta.

Chestia asta a functionat. Afara, in clipa in care un politician este prins corupt, isi da imediat demisia. De ce? Pentru ca pozitia lui e fragila. Toata baza lui este sustinerea populatiei. In clipa in care aceasta nu il mai sustine, nu mai are nimic, a pierdut tot.

Opusul unei clase politice fragile este una aristocratica. O aristocratie se bazeaza pe:
- avere
- familie
Un aristocrat care pierde guvernarea nu pierde mai nimic. El este in continuare unul din cei foarte putini mari nobil, extrem de bogati, din clasa conducatoare. Nu trebuie decat sa astepte ca sa-i vina randul iar.

Democratia poate deveni incetisor aristocratica, cum s-a intamplat in USA. Familiile Bush si Clinton
sunt aristocrate si li se pare normal sa devina presedinti. Problema cu aristocratia e tinde sa devina aroganta si cel mai adesea atinge un asa nivel incat sfarseste prin a fi data afara cu un sut in cur.

Acum sa revenim la ai nostri.

Mai intai matricea poporului roman: aristocrat sau democrat, in istorie?
... pfff, glumesc, pana si liberalii au avut dinastia Bratianu. Modus operandi a poporului roman in istorie a fost aristocratie 90%.

Comentarii

  1. "Un aristocrat care pierde guvernarea nu pierde mai nimic. El este in continuare unul din cei foarte putini mari nobil, extrem de bogati, din clasa conducatoare."

    Nu neaparat. Uita-te un pic doar prin istoria Tarilor Romane din secolele XV-XIX sa vezi cati boieri si chiar voievozi au murit de moarte violenta ca urmare a pierderii puterii politice in favoarea rivalilor.

    De altfel cam peste tot prin lume, in istorie, pericolul principal, deseori mortal, pentru aristocrati l-au reprezentat ceilalti membri ai propriei clase sociale si, mai ales, membrii familiilor regale. Aristocratii "beneficiau" chiar si de modalitati de executie rezervate lor(ex. decapitarea in Europa Vestica, sinuciderea la ordin prin seppuku in Japonia etc.), pe motiv ca ar fi fost mai onorabile decat metodele de executie rezervate multimii.

    Pe scurt, in istorie aristocratii nu au avut deloc vieti usoare si lipsite de pericole. Ba din contra, mentinerea puterii politice reprezenta o chestie vitala pentru ei, in lipsa careia riscau sa devina rapid o prada usoara pentru ceilalti aristocrati sau pentru rege/imparat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate, in feudalism.

    Cred ca in mare parte pentru ca era singurul mod de a desparti nobilul de puterea lui era sa-i taie capul. Puterea era prea personal legata de individ.

    Ma referam la aristocratie intr-un stat democratic, cum ar fi Anglia de ex, in care lordul X era numit prim ministru. Nu era nevoie sa il decapitezi pentru ca iesea civilizat de la guvernare.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cultura i-a ridicat pe suedezi, nu socialismul

Exista acest articol, care spune ca urmasii suedezilor imigrati in secolul 19 in America sunt mai bogati decat americanii. Si acolo unde 13% din americani traiesc in saracie, doar 6% din suedezii americani sunt saraci. https://www.commentarymagazine.com/articles/the-cold-truth-about-sweden/ Asta inseamna ca succesul lor nu se datoreaza sistemului cu elemente de stanga, ci culturii suedeze preexistente. Principala diferenta in nordul Europei este ca fermierii trebuiau sa munceasca de le sareau capacele ca sa supravietuiasca. In timp, cei lenesi au disparut pe cale naturala si s-a format o foarte puternica etica a muncii. In America, imigrantii suedezi au fost vazuti drept foarte muncitori, si apreciati pentru ca nu minteau.  Bine, au trecut si ei printr-o faza in care isi luau suturi in cur, ca orice alta minoritate care nu se integreaza suficient de rapid. Dar au depasit-o. Stanga americana admira foarte mult Suedia, pentru ca avea atatea masuri de stanga si parea ca din cauz

Cruciada impotriva lui Stefan cel Mare

Liviu Campeanu e un istoric in plina dezvoltare profesionala. Marele lui merit e ca a cautat in documentele Ordinului Cavalerilor Teutoni, care se afla in prezent in Germania, si a gasit documente pana acum necunoscute despre Stefan cel Mare.  Pentru ca cavalerii teutoni in acea perioada erau obligati sa lupte pentru regele Poloniei, si au mancat bataie impreuna cu restul armatei in Codrii Cosminului. Diferenta e ca ei au notat cu scrupulozitate tot ce au facut in campanie, pe unde au mers, ce s-a intamplat, ce au auzit de la altii. Ce nu imi place la carte e ca in primele capitole se tot schimba ordinea cronologica. Ce imi place e ca autorul face un portret al stapanirii lui Stefan de la inceput la sfarsit, folosind surse pe care io ca simplu cetatean nu le cunosteam. Si ce tare imagine reiese! Stefan nu a purtat doar razboaie de aparare cum am fost noi mintiti, dar ca om care a jucat adevaratul Game of Thrones a fost mai tare decat ne-a fost prezentat.  Recomand. https://humanitas.ro

Adevaratele stiri

Incepand de astazi, imi iau promisiunea sa nu mai pierd momente importante fara sa postez aici. Cand o sa aflu ceva ce inca nu este stire, aici veti afla mai intai. Deasemenea, voi face diferenta intre speculatie si realitate. Numai ce este sigur si dovedit va avea tagul "Adevaratele stiri".