Treceți la conținutul principal

Cum afli daca bugetul tarii e intr-o situatie disperata

Desi exista o serie de informatii publice referitoare la buget, sansa ta ca cetatean sa afli cifrele adevarate este ZERO. Exista o serie de perdele de fum si de contabilitati duble si de statistici manarite si de valori incerte in spatele caruia guvernantii pot ascunde foarte, foarte mult.

Sa lasam posibilitatile tale. Nici partidele de opozitie, care sunt in sala cand se voteaza bugetul si depun amendamente la buget, nu au nici o sansa sa cunoasca situatia reala. Afla doar cand ajung la guvernare.

Cu toate astea exista o cale reala sa afli care e situatia bugetului, fara sa fii ministrul finantelor:
- te uiti daca fostul partid a plecat de buna voie de la guvernare.
- daca a plecat de buna voie si a pasat guvernarea cu o comedioara usoara, la buget e dezastru, nimeni nu mai poate face nimic, ei si-au umplut buzunarele si pleaca in concedii (sau, cum se mai spune, in opozitie)
- daca pleaca greu, nu se lasa dusi, se agata de ultimul pai, inseamna ca inca isi mai pot umble buzunarele stand acolo degeaba (sau, cum se mai spune, la guvernare)

In situatia actuala, am vazut ce au zis ministrul de finante si Johannis. Magariile constatate:
  • deficit de 4% in loc de 3% cat era oficial
  • returnarile de TVA amanate la infinit ca sa iasa socotelile
  • nedecontarea de 11 luni a platii concediilor medicale
  • neprevederea in buget a fondului de pensii
  • contracte neplatite la termen
se incadreaza in nivelul de magarie de la care te poti astepta de la PSD.

In cazul nostru, PSD s-a luptat greu ca sa ramana la guvernare, ceea ce inseamna ca se mai gasesc bani destui pentru ministere, secretari de stat si secretare blonde cu sani mari.

Nu ii vad insa deloc bine pe aia din administratiile locale, ca nu intamplator mai multi baroni locali s-au intors impotriva Viorica Dancila la alegeri. Nu, nu s-au intors impotriva ei pentru ca era proasta. Nu va mai uitati la desene animate: astia l-au sustinut pe Dragnea si nu le-a pasat. S-au intors impotriva ei pentru ca de ceva vreme tata secase si contractele alea neplatite probabil ca erau fix la ei in curte.

O sa fie mai greu, dar o sa fie suportabil.

Urmatorul indiciu la care trebuie sa fim atenti este daca noul guvern il va trimit in judecata pe fostul ministru de finante. In general asta se face pentru ca apeleaza la el pentru solutii rapide, de echibrare a bugetului, pe care acesta nu le ofera pentru ca pur si simplu totul e descoperit.

Daca vor fi doar amenintari goale, inseamna ca s-a ajuns la un echibru.




Comentarii

  1. Pentru un outsider este greu sa iti dai seama care este situatia reala a bugetului atat din cauza motivelor enumerate de tine mai sus cat si din cauza propagandei opozitiei, care de mai bine de doi ani incoace a tot pedalat pe ideea ca situatia reala ar fi cica catastrofala. Partea cea mai proasta in cazul asta este faptul ca, odata ajunsi la putere, cei din fosta opozitie s-au trezit cumva prinsi intr-o capcana, ei trebuind acum sa confirme cumva toate afirmatiile apocaliptice facute anterior.

    Iar fazele astea propagandistice de la noi privind starea bugetului si nu numai atat, ci privind chiar si starea economiei pe ansamblu, nu sunt unice pe glob. Am tot vazut faze similare, cu tot soiul de profetii apocaliptice vehiculate prin mass-media, si la americani de cel putin vreo zece ani incoace. Cand erau ai lui Obama la putere, urlau republicanii din toti bojocii cum ca America se apropia cica de colaps economic din cauza deficitului bugetar si a datoriilor publice, iar acum, ca sunt la putere Trump & co., democratii fac la randul lor exact acelasi lucru si tot prezic o mega-recesiune care se incapataneaza sa nu mai vina odata(cam ca si catastrofele alea climatice, pastrand proportiile :) , desi in esenta e vorba tot cam de acelasi tip de propaganda apocaliptica).

    Ca sa reiau un pic ideea, daca te afli in opozitie este cam riscant sa tot afirmi in mod repetat ca situatia ar fi catastrofala pentru ca practic te bagi singur intr-o "cutie" din care e greu sa mai iesi repede odata ce ai reusit sa ajungi la putere. Nu merge ca, odata ajuns la butoane, sa afirmi senin ca situatia parca nu e chiar atat de neagra cum credeai, ci esti obligat cumva de toate afirmatiile alarmiste anterioare sa dovedesti publicului cu ce "grea mostenire" ai acum de luptat. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Inca o chestie, apropo de mult mediatizatul "target" european de 3% deficit. Sunt multi din UE care vad "target"-ul respectiv ca fiind nerealist si vor sa scape cumva de el. Inclusiv Macron, care a spus lucrurile astea foarte pe sleau in public:

    https://www.reuters.com/article/france-budget/macron-says-euro-zone-deficit-debates-belong-to-another-century-idUSL8N27N6HQ

    "PARIS, Nov 7 (Reuters) - French President Emmanuel Macron has urged European countries to stop focusing on budget deficit rules in order to invest more and compete with China and the United States.

    Macron, who early in his presidency made a priority of pushing the French budget deficit below the EU-mandated 3 percent limit, hurting his popularity, said it was now time for Europe to loosen the purse strings to prepare for the future.

    “We need more expansionist policies, to invest more. Europe cannot be the only area not to do it. That’s why I think the debate about the 3% for national budgets, and the 1% for the European budget, belongs to another century,” Macron told The Economist in an interview."

    _____________

    Nu zic acum ca Macron avea musai dreptate atunci cand a facut declaratia aia. Dar sunt de parere ca nu e bine totusi sa transformi un "target" de genul ala intr-un soi de fetis sau de icoana sfanta. :) Daca faci asta, risti ca la un moment dat sa te trezesti ca ramai cam singurul care te agati inca de indeplinirea targetului in timp ce aia mai mari deja au luat practic hotararea sa renunte la el.

    Deja Romania a mai patit deja o chestie similara, la faza cu lupta anticoruptie. S-a cramponat sa mearga, ani de zile, aproape exclusiv pe linia unei campanii anticoruptie punitive(nu folosesc aici termenul "punitiv" cu sens peiorativ), a primit initial mangaieri pe crestet si laude, dar in final Bulgaria, care si-a bagat practic picioarele in cererile celor de la Bruxelles privind pedepsirea coruptilor, a iesit cumva, paradoxal, mai bine, Comisia Europeana recomandand scoaterea Bulgariei de sub MCV.
    Nu zic acum ca ar fi fost rea in sine campania anticoruptie, sper sa nu ma intelegi gresit, pentru ca era ceva ce trebuia cumva facut si fara presiuni din Vest. Cand trebuie sa iti faci curat in casa, trebuie sa o faci pentru tine si pentru ai tai, nu pentru ca te trag vecinii de maneca. Vecinii aia s-ar putea sa nu fie vreodata satisfacuti de eforturile tale si, pe de alta parte, s-ar putea sa aiba si alte interese care sa ii faca sa ignore mizeria mult mai mare facuta de altii dintre locatari.

    Ca sa repet un pic ideea, "tintele" astea nu trebuie transformate in "vaci sfinte", pentru ca dupa aia e mult mai greu sa scapi de ele atunci cand contextul general se schimba si impune lucrul asta.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cruciada impotriva lui Stefan cel Mare

Liviu Campeanu e un istoric in plina dezvoltare profesionala. Marele lui merit e ca a cautat in documentele Ordinului Cavalerilor Teutoni, care se afla in prezent in Germania, si a gasit documente pana acum necunoscute despre Stefan cel Mare.  Pentru ca cavalerii teutoni in acea perioada erau obligati sa lupte pentru regele Poloniei, si au mancat bataie impreuna cu restul armatei in Codrii Cosminului. Diferenta e ca ei au notat cu scrupulozitate tot ce au facut in campanie, pe unde au mers, ce s-a intamplat, ce au auzit de la altii. Ce nu imi place la carte e ca in primele capitole se tot schimba ordinea cronologica. Ce imi place e ca autorul face un portret al stapanirii lui Stefan de la inceput la sfarsit, folosind surse pe care io ca simplu cetatean nu le cunosteam. Si ce tare imagine reiese! Stefan nu a purtat doar razboaie de aparare cum am fost noi mintiti, dar ca om care a jucat adevaratul Game of Thrones a fost mai tare decat ne-a fost prezentat.  Recomand. https://humanitas.ro

Adevaratele stiri

Incepand de astazi, imi iau promisiunea sa nu mai pierd momente importante fara sa postez aici. Cand o sa aflu ceva ce inca nu este stire, aici veti afla mai intai. Deasemenea, voi face diferenta intre speculatie si realitate. Numai ce este sigur si dovedit va avea tagul "Adevaratele stiri".

Timisoara n-a stiut sa profite de capitala culturala europeana

Timisoara este tot anul 2023 capitala culturala europeana.  Jocul este simplu: orasul primeste o gramada mare de bani in anul respectiv, si daca este destept se alege cu ceva permanent, de care beneficiaza si anii viitori. Exemplul clasic e o noua cladire cu o scena mare, pe care se pot organiza evenimente majore, cu un numar urias de spectatori. Un exemplu de oras destept a fost Sibiul lui Klaus Johannis, care si acum culege profitul. Timisoara ar fi avut mare nevoie de asta, pentru ca n-au decat doua sali serioase, Opera si Teatru, si amandoua de capacitate mijlocie. Din pacate timisorenii si-au pierdut sansa sabotandu-se intre ei pe motive de orgolii si politice, asa ca singurele beneficii care le vor ramane dupa 2023 vor fi cateva renovari.