Treceți la conținutul principal

Cum afli daca bugetul tarii e intr-o situatie disperata

Desi exista o serie de informatii publice referitoare la buget, sansa ta ca cetatean sa afli cifrele adevarate este ZERO. Exista o serie de perdele de fum si de contabilitati duble si de statistici manarite si de valori incerte in spatele caruia guvernantii pot ascunde foarte, foarte mult.

Sa lasam posibilitatile tale. Nici partidele de opozitie, care sunt in sala cand se voteaza bugetul si depun amendamente la buget, nu au nici o sansa sa cunoasca situatia reala. Afla doar cand ajung la guvernare.

Cu toate astea exista o cale reala sa afli care e situatia bugetului, fara sa fii ministrul finantelor:
- te uiti daca fostul partid a plecat de buna voie de la guvernare.
- daca a plecat de buna voie si a pasat guvernarea cu o comedioara usoara, la buget e dezastru, nimeni nu mai poate face nimic, ei si-au umplut buzunarele si pleaca in concedii (sau, cum se mai spune, in opozitie)
- daca pleaca greu, nu se lasa dusi, se agata de ultimul pai, inseamna ca inca isi mai pot umble buzunarele stand acolo degeaba (sau, cum se mai spune, la guvernare)

In situatia actuala, am vazut ce au zis ministrul de finante si Johannis. Magariile constatate:
  • deficit de 4% in loc de 3% cat era oficial
  • returnarile de TVA amanate la infinit ca sa iasa socotelile
  • nedecontarea de 11 luni a platii concediilor medicale
  • neprevederea in buget a fondului de pensii
  • contracte neplatite la termen
se incadreaza in nivelul de magarie de la care te poti astepta de la PSD.

In cazul nostru, PSD s-a luptat greu ca sa ramana la guvernare, ceea ce inseamna ca se mai gasesc bani destui pentru ministere, secretari de stat si secretare blonde cu sani mari.

Nu ii vad insa deloc bine pe aia din administratiile locale, ca nu intamplator mai multi baroni locali s-au intors impotriva Viorica Dancila la alegeri. Nu, nu s-au intors impotriva ei pentru ca era proasta. Nu va mai uitati la desene animate: astia l-au sustinut pe Dragnea si nu le-a pasat. S-au intors impotriva ei pentru ca de ceva vreme tata secase si contractele alea neplatite probabil ca erau fix la ei in curte.

O sa fie mai greu, dar o sa fie suportabil.

Urmatorul indiciu la care trebuie sa fim atenti este daca noul guvern il va trimit in judecata pe fostul ministru de finante. In general asta se face pentru ca apeleaza la el pentru solutii rapide, de echibrare a bugetului, pe care acesta nu le ofera pentru ca pur si simplu totul e descoperit.

Daca vor fi doar amenintari goale, inseamna ca s-a ajuns la un echibru.




Comentarii

  1. Pentru un outsider este greu sa iti dai seama care este situatia reala a bugetului atat din cauza motivelor enumerate de tine mai sus cat si din cauza propagandei opozitiei, care de mai bine de doi ani incoace a tot pedalat pe ideea ca situatia reala ar fi cica catastrofala. Partea cea mai proasta in cazul asta este faptul ca, odata ajunsi la putere, cei din fosta opozitie s-au trezit cumva prinsi intr-o capcana, ei trebuind acum sa confirme cumva toate afirmatiile apocaliptice facute anterior.

    Iar fazele astea propagandistice de la noi privind starea bugetului si nu numai atat, ci privind chiar si starea economiei pe ansamblu, nu sunt unice pe glob. Am tot vazut faze similare, cu tot soiul de profetii apocaliptice vehiculate prin mass-media, si la americani de cel putin vreo zece ani incoace. Cand erau ai lui Obama la putere, urlau republicanii din toti bojocii cum ca America se apropia cica de colaps economic din cauza deficitului bugetar si a datoriilor publice, iar acum, ca sunt la putere Trump & co., democratii fac la randul lor exact acelasi lucru si tot prezic o mega-recesiune care se incapataneaza sa nu mai vina odata(cam ca si catastrofele alea climatice, pastrand proportiile :) , desi in esenta e vorba tot cam de acelasi tip de propaganda apocaliptica).

    Ca sa reiau un pic ideea, daca te afli in opozitie este cam riscant sa tot afirmi in mod repetat ca situatia ar fi catastrofala pentru ca practic te bagi singur intr-o "cutie" din care e greu sa mai iesi repede odata ce ai reusit sa ajungi la putere. Nu merge ca, odata ajuns la butoane, sa afirmi senin ca situatia parca nu e chiar atat de neagra cum credeai, ci esti obligat cumva de toate afirmatiile alarmiste anterioare sa dovedesti publicului cu ce "grea mostenire" ai acum de luptat. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Inca o chestie, apropo de mult mediatizatul "target" european de 3% deficit. Sunt multi din UE care vad "target"-ul respectiv ca fiind nerealist si vor sa scape cumva de el. Inclusiv Macron, care a spus lucrurile astea foarte pe sleau in public:

    https://www.reuters.com/article/france-budget/macron-says-euro-zone-deficit-debates-belong-to-another-century-idUSL8N27N6HQ

    "PARIS, Nov 7 (Reuters) - French President Emmanuel Macron has urged European countries to stop focusing on budget deficit rules in order to invest more and compete with China and the United States.

    Macron, who early in his presidency made a priority of pushing the French budget deficit below the EU-mandated 3 percent limit, hurting his popularity, said it was now time for Europe to loosen the purse strings to prepare for the future.

    “We need more expansionist policies, to invest more. Europe cannot be the only area not to do it. That’s why I think the debate about the 3% for national budgets, and the 1% for the European budget, belongs to another century,” Macron told The Economist in an interview."

    _____________

    Nu zic acum ca Macron avea musai dreptate atunci cand a facut declaratia aia. Dar sunt de parere ca nu e bine totusi sa transformi un "target" de genul ala intr-un soi de fetis sau de icoana sfanta. :) Daca faci asta, risti ca la un moment dat sa te trezesti ca ramai cam singurul care te agati inca de indeplinirea targetului in timp ce aia mai mari deja au luat practic hotararea sa renunte la el.

    Deja Romania a mai patit deja o chestie similara, la faza cu lupta anticoruptie. S-a cramponat sa mearga, ani de zile, aproape exclusiv pe linia unei campanii anticoruptie punitive(nu folosesc aici termenul "punitiv" cu sens peiorativ), a primit initial mangaieri pe crestet si laude, dar in final Bulgaria, care si-a bagat practic picioarele in cererile celor de la Bruxelles privind pedepsirea coruptilor, a iesit cumva, paradoxal, mai bine, Comisia Europeana recomandand scoaterea Bulgariei de sub MCV.
    Nu zic acum ca ar fi fost rea in sine campania anticoruptie, sper sa nu ma intelegi gresit, pentru ca era ceva ce trebuia cumva facut si fara presiuni din Vest. Cand trebuie sa iti faci curat in casa, trebuie sa o faci pentru tine si pentru ai tai, nu pentru ca te trag vecinii de maneca. Vecinii aia s-ar putea sa nu fie vreodata satisfacuti de eforturile tale si, pe de alta parte, s-ar putea sa aiba si alte interese care sa ii faca sa ignore mizeria mult mai mare facuta de altii dintre locatari.

    Ca sa repet un pic ideea, "tintele" astea nu trebuie transformate in "vaci sfinte", pentru ca dupa aia e mult mai greu sa scapi de ele atunci cand contextul general se schimba si impune lucrul asta.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cultura i-a ridicat pe suedezi, nu socialismul

Exista acest articol, care spune ca urmasii suedezilor imigrati in secolul 19 in America sunt mai bogati decat americanii. Si acolo unde 13% din americani traiesc in saracie, doar 6% din suedezii americani sunt saraci. https://www.commentarymagazine.com/articles/the-cold-truth-about-sweden/ Asta inseamna ca succesul lor nu se datoreaza sistemului cu elemente de stanga, ci culturii suedeze preexistente. Principala diferenta in nordul Europei este ca fermierii trebuiau sa munceasca de le sareau capacele ca sa supravietuiasca. In timp, cei lenesi au disparut pe cale naturala si s-a format o foarte puternica etica a muncii. In America, imigrantii suedezi au fost vazuti drept foarte muncitori, si apreciati pentru ca nu minteau.  Bine, au trecut si ei printr-o faza in care isi luau suturi in cur, ca orice alta minoritate care nu se integreaza suficient de rapid. Dar au depasit-o. Stanga americana admira foarte mult Suedia, pentru ca avea atatea masuri de stanga si parea ca din ...

"At the mountains of madness" de HP Lovecraft

Lovecraft e in stuatia ciudata in care daca citesti carti in engleza, atunci e clar, el e jumatate din domeniul Horror, iar daca nu, probabil nu ai auzit de el niciodata. "In Muntii Nebuniei" e una din cele mai clare si la obiect povestiri. O echipa de exploratori ajunsi in Antarctica descopera ca gheata s-a topit intr-un loc si un oras ciclopic a iesit la lumina. Zidurile imense nu seamana cu nici o arhitectura cunoscuta. Cu cat patrund mai in interior, cu atat isi dau seama ca nimic din ce e acolo nu e uman. Descopera treptat ca acolo e un oras care exista dinainte de inceputurile vietii pe Terra, cu implicatia ca ei au creat viata pe Terra. Insa si-au consumat energia in lupta cu creaturile create pentru a ii servi, niste chestii imense care puteau fi orice, copia orice, si alti inamici din spatiu le-au dat lovitura finala, ingropandu-i in gheata. Motiv pentru care viata pe Pamant a evoluat mai departe fara interventia lor. Dar acum orasul a iesit la suprafata si ult...

S-a descoperit de ce femeile traiesc mai mult decat barbatii

Teoria era ca barbatii isi asuma mai multe riscuri, merg la razboi, se bat, etc. Chestia asta, pe care o aminteste sii Jordan Peterson, exista, dar nu e factorul decisiv. Un studiu recent a studiat nu doar oamenii, ci si animalele, si a gasit care e legea intregii naturi, si e a naibii de simplu: genetica. Sexul care are doi cromozomi identici intotdeauna traieste mai mult. Daca o gena dintr-un cromozom se strica (de exemplu din cauza batranetii), celula are sanse sa gaseasca informatia necesara in cromozomul identic, care joaca rol de backup. La oameni, femeia are cromozomii XX.  Barbatii au cromozomii XY, si de aceea sunt dezavantajati, imbatranesc si mor mai repede. Chestia e ca la unele animale e invers. De exemplu la gaini, cocosul are cromozomii dubli, iar femela simpli. Si cocosii traiesc mai mult decat gainile, desi sunt mai agitati, se bat mult mai des si au o viata mai violenta. Cei doi cromozomi care se pot repara reciproc inclina mai mult balanta decat toti ...