Treceți la conținutul principal

Daca vrem ursi trebuie sa fim in stare sa-i impuscam

Stiti unde nu supravietuieste nici un leu in Africa? Acolo unde agricultorii pasnici isi cultiva terenul.

Stiti unde o duc bine leii in Africa si sunt protejati? Acolo unde se duc vanatorii occidentali sa impuste lei.

Singurii care traiesc in armonie cu animalele salbatice mari sunt vanatorii. Le place pericolul, intra in el de bunavoie. In fiecare an oraseni occidentali, majoritatea albi, vin in salbaticia mentinuta din rezervatii si platesc cate 10.000 $ + ca sa vaneze un leu. Din banii aia se platesc salariile paznicilor, veterinarilor, se platesc garduri si se intretine salbaticia si 50 de familii de lei. 

Ce se intampla unde nu vin vanatorii occidentali: taranii mananca antilopele, elefantii si girafele ca sa le dea copiilor lor hrana, si extermina animalele periculoase fiindca se tem de ele. Pamantul este apoi folosit in agricultura.

La un moment dat, un tip a vanat un leu frumos, matur, numit Cecil. A fost un scandal ingrozitor pe facebook, in care tipul (un dentist) a fost aproape linsat. Nimeni nu a mai indraznit sa mearga la vanatoare de lei in perioada aia. Rezervatia respectiva a interzis vanatoarea de lei.

Stiti ce s-a intamplat dupa? Rezervatia a trebuit SA PLATEASCA LUNETISTI sa omoare lei pentru ca sa mentina populatia constanta.

Stiti ce se intampla pe o rezervatie africana care nu mai este finantata? Apare coruptia, si paznicul le da drumul braconierilor sa omoare lei pentru 500 dolari. Rezervatia devine cu fiecare an o gluma pesedista, cu din ce in ce mai putine specii, doar forma, fara fond.

Hipsterii ecologisti sunt cea mai mare amenintare la adresa speciei.

Mai demult taranilor le era interzis sa manance vanat, tocmai pentru ca il exterminau de tot. Animale salbatice ca resurse pentru toti locuitorii e o chestie care se sfarseste prost. Numai nobilii aveau voie sa vaneze, ca sa supravietuiasca specia si sa poata tine vanatoarea si anul viitor. 

Sa revenim insa la ursii si mistretii nostri. Unii zic ca oamenii intra in natura, le culeg zmeura, ii sperie cu ATV-uri si ridica restaurante si cabane. Iar ursii cauta mancare si spatiu in afara padurii.

Bun, de acord: chestiile astea trebuie oprite. Si exista un tip din HarCov de undeva, care zice ca le-a oprit, pur si simplu ducand mancare in adancul padurii. Ursul gaseste in poiana ce ii lipseste, nu mai ataca oile din staul. 

Dar pe termen lung, ursul e o specie. Ca orice alta specie, el vrea sa se extinda peste tot unde se poate extinde. Viata cauta toate oportunitatile care exista. Cauta permanent resurse noi. Nise noi. Adulmeca mancarea, o miroase, o incearca. Esenta vietii e cautarea de noi resurse. 

Un urs are nevoie de mii de hectare pentru folosinta proprie, si ataca alt urs care intra pe teritoriul lui, pe care il marcheaza zgariind copacii. De aceea, un an in care populatia de ursi a dus-o bine inseamna ca 30 de ursi vor iesi din padure cautand resurse in locuri noi. 

Vanatorul intervine aici si este factorul care face posibil echilibrul. Facuta cu cap, cu respectarea perioadelor de gestatie etc, vanatorul ucide doar exemplarele adulte si face posibil eliberarea de teritoriu pentru tineret.

Vanatorul poate plati o suma de bani pentru distractia lui. Din asta se pot plati multe chestii. S-ar putea plati chiar si un fond de asigurari pentru daunele produse de animale salbatice. 

Putem avea ursi in paduri, putem avea mistreti. Chiar putem sa traim in armonie cu Natura. Daca nu uitam ca Natura e Natura si contine si ierbivore, si carnivore, nu e un film Disney.

Ca sa ne integram cu adevarat in Natura trebuie sa fim si pradatori in egala masura. 





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cruciada impotriva lui Stefan cel Mare

Liviu Campeanu e un istoric in plina dezvoltare profesionala. Marele lui merit e ca a cautat in documentele Ordinului Cavalerilor Teutoni, care se afla in prezent in Germania, si a gasit documente pana acum necunoscute despre Stefan cel Mare.  Pentru ca cavalerii teutoni in acea perioada erau obligati sa lupte pentru regele Poloniei, si au mancat bataie impreuna cu restul armatei in Codrii Cosminului. Diferenta e ca ei au notat cu scrupulozitate tot ce au facut in campanie, pe unde au mers, ce s-a intamplat, ce au auzit de la altii. Ce nu imi place la carte e ca in primele capitole se tot schimba ordinea cronologica. Ce imi place e ca autorul face un portret al stapanirii lui Stefan de la inceput la sfarsit, folosind surse pe care io ca simplu cetatean nu le cunosteam. Si ce tare imagine reiese! Stefan nu a purtat doar razboaie de aparare cum am fost noi mintiti, dar ca om care a jucat adevaratul Game of Thrones a fost mai tare decat ne-a fost prezentat.  Recomand. https://humanitas.ro

Adevaratele stiri

Incepand de astazi, imi iau promisiunea sa nu mai pierd momente importante fara sa postez aici. Cand o sa aflu ceva ce inca nu este stire, aici veti afla mai intai. Deasemenea, voi face diferenta intre speculatie si realitate. Numai ce este sigur si dovedit va avea tagul "Adevaratele stiri".

Timisoara n-a stiut sa profite de capitala culturala europeana

Timisoara este tot anul 2023 capitala culturala europeana.  Jocul este simplu: orasul primeste o gramada mare de bani in anul respectiv, si daca este destept se alege cu ceva permanent, de care beneficiaza si anii viitori. Exemplul clasic e o noua cladire cu o scena mare, pe care se pot organiza evenimente majore, cu un numar urias de spectatori. Un exemplu de oras destept a fost Sibiul lui Klaus Johannis, care si acum culege profitul. Timisoara ar fi avut mare nevoie de asta, pentru ca n-au decat doua sali serioase, Opera si Teatru, si amandoua de capacitate mijlocie. Din pacate timisorenii si-au pierdut sansa sabotandu-se intre ei pe motive de orgolii si politice, asa ca singurele beneficii care le vor ramane dupa 2023 vor fi cateva renovari.