Treceți la conținutul principal

Problema serioasa a USR

Nu sunt de acord ca micile gesturi ale lui Barna au dus la pierderea locului 2.
Majoritatea nici nu a auzit de ele. Foarte putini stau sa contabilizeze fiecare cuvant al lui Barna. In general, lumea e ocupata 🙂
Teoria gesturilor marunte este o pista falsa.
Problema e la nivel macro. E aceeasi problema pentru care Ciolos a oierdut in fata lui Dragnea
Cand USR a luat 20%, a venit pe un val mare de emotie creat de Dragnea. 

Dragnea, si inaintea lui Ponta, au fost cei mai buni agenti electorali ai USR.
E aceeasi problema care a lovit opozitia la ultimele alegeri. Cand n-au fost in stare sa vina cu nimic, n-au reusit sa creeze emotie, nu au acaparat atentia publica, si au pierdut execrabil.
Daca nu reusesti sa creezi un val de emotie in campania electorala, va castiga cel cu structuri in teritoriu,
USR? USR nu are structuri in teritoriu. Ceea ce inseamna ca trebuie sa se bazeze 100% pe emotie.
Sa zicem mersi pentru 15%, e un rezultat remarcabil in conditiile in care au dus campania. Am ajuns chiar si eu, clar motivat anti-psd, sa sustin ideea votului util. Cand sustii votul util, inseamna ca te agati de un pai, in lipsa de altceva.
Au pierdut locul 2 pentru ca ori nu au inteles ca trebuie sa creeze emotie in campanie, ori pentru ca desi stiau, Barna nu a fost in stare sa o faca. Poate nu a fost omul potrivit.

Comentarii

  1. Eu nu vad rezultatul obtinut de Barna ca fiind unul catastrofal.
    Sunt destul de convins ca multi simpatizanti USR au votat cu Iohannis nu pentru ca le-a displacut Barna ci datorita convingerii ca oricum actualul prezident urmeaza sa fie in final castigatorul, Klaus reprezentand in mod destul de evident "the safe bet"(din pacate, pentru ca fuga lui recenta de dezbateri mi se pare o chestie mult prea jalnica si in mod normal un politician cu o astfel de atitudine fata de alegatori nu ar mai merita sa fie reales).
    La chestia asta se adauga si cutitul in spate primit de Barna cu putin timp inainte de turul intai(poate oi fi eu bolnav de conspiratita, dar chiar mi se pare dubios timing-ul aparitiei "dezvaluirilor" alea din presa).
    Sa fiu complet sincer, mie nici Barna si nici alti useristi nu mi-au fost de la inceput prea simpatici datorita atitudinii aleia de "cruciati" din trecut, dar prestatia lui din dezbaterea moderata de Moise Guran mi s-a parut pe ansamblu ok si chiar m-a surprins in mod placut in unele momente. Asta mai ales prin contrast cu prestatia jalnica a prezidentului care fuge de dezbateri si de interviuri ca dracu' de tamaie nu de azi de ieri, ci practic cam de cinci ani incoace.

    Problema mare a USR-ului este faptul ca electoratul lui este unul din start destul de redus numeric: persoane tinere(sau relativ tinere), cu educatie peste medie(la nivel de grup, nu neaparat la nivelul fiecarui individ), din mediul urban(predominant din marile orase).
    Nu am vazut inca sa se fi reusit ceva notabil in directia atragerii si a altor categorii mai numeroase cum ar fi alegatorii cu studii medii sau sub medie, din orasele mici sau chiar din mediul rural, sau chiar si, de ce nu, pensionarii. Iar in privinta asta nu ar fi nevoie ca USR-ul sa reuseasca sa atraga majoritatea celor incadrabili in respectivele categorii, ci doar o parte ceva mai consistenta.
    Nu te poti bate cu sanse reale de victorie mergand cumva impotriva structurii demografice de ansamblu a populatiei. Trebuie sa incerci sa "produci" mesaje adresate in mod specific mai multora dintre categoriile demografice mari, nu sa te axezi aproape in exclusivitate pe atragerea unei categorii care este si va ramane minoritara mult timp de acum incolo.

    Revenind la prezident, pacat ca nu traim in vremuri mai normale in care alegatorii sa il poata penaliza la vot pentru lipsa de respect pe care le-o arata.
    Chiar ar fi fost cu mult, mult mai bine daca in turul al doilea l-am fi avut pe prezident concurand cu oricare altul dintre ceilalti candidati cu scoruri ceva mai mari in afara de VV(si de Branzovenescu, evident :) ).

    RăspundețiȘtergere
  2. Poate o sa ti se para un pic deplasata comparatia, dar totusi cred ca USR-ul ar putea invata ceva din victoria lui Trump din 2016.
    Lasand deoparte ajutorul rusesc din umbra(real, desi overhyped ulterior de catre democrati), Trump a reusit sa invinga in mare parte si pentru ca a reusit sa atraga de partea lui o parte din electoratul traditional de pe vremuri al democratilor(white blue-collar workers, in principal). Si a reusit lucrul asta fara sa scoata pe gura promisiuni si lozinci "stangiste". Si fara sa aiba in spatele lui ajutorul intregii masinarii electorale republicane(au fost destui republicani care i s-au opus atunci sau chiar au incercat sa il saboteze, cum cred ca iti amintesti destul de bine).

    Deci se poate.

    In mod similar, USR-ul ar trebui ca la anul sa incerce, pe langa mentinerea aproape a electoratului deja relativ fidel, si atragerea unei parti consistente din electoratul competitorilor. Nu e o chestie usoara deloc, dar nici imposibila.
    Si nu cred ca mai merge asa de bine linia deja traditionala combativa cu "fara penali" pentru ca, una la mana, a fost deja utilizata pana la saturatie si nu cred ca mai are exact acelasi impact ca in trecut, si, doi la mana, este utilizata in mod propagandistic la greu si de catre competitorii din PNL. Nu zic sa se renunte la ea, ci sa fie bagate la inaintare, in completare, si alte propuneri care sa vizeze satisfacerea unor nevoi si interese si ale altor grupuri de alegatori decat electoratul deja "traditional".

    Am vazut pe net programul propus de Barna si pare interesant, dar cine il citeste in mod concret? Predominant tot cei tineri din marile orase si care sunt obisnuiti sa isi caute informatiile necesare pe internet. Dar trebuie sa ajungi cumva sa prezinti lucrurile astea si celorlalti care, atunci cand vine vorba de USR, vad de obicei doar afisele alea mari cu "fara penali" si eventual criticile vitriolice aduse "tefelistilor" pe la Antene sau Romania TV.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mie imi place structura asta ultraspecifica. Orice partid e format dintr-o minoritate foarte specifica. Liberalii reprezinta la origine profesiile liberale. PSD e fostul PCR. Laburistii sunt sindicalistii. Cand nu mai reprezinti o categorie specifica de populatie, nu mai reprezinti nimic.

    Dar absolut ca da, trebuie sa vina cu oferta pentru celelalte categorii de populatie.

    La alegerile astea nu numai ca n-au venit cu oferte pentru alte categorii de populatie. Dar n-au venit nici cu oferte pentru propria categorie, IT-istii.

    Deci eu nu am aflat de nici o promisiune a lor in campania asta. Doar dupa, am aflat de netaxarea salariului minim. Care mi se pare meh.

    15% e foarte bine, dupa o campanie atat de subtire incat nu e sigur ca a existat.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cultura i-a ridicat pe suedezi, nu socialismul

Exista acest articol, care spune ca urmasii suedezilor imigrati in secolul 19 in America sunt mai bogati decat americanii. Si acolo unde 13% din americani traiesc in saracie, doar 6% din suedezii americani sunt saraci. https://www.commentarymagazine.com/articles/the-cold-truth-about-sweden/ Asta inseamna ca succesul lor nu se datoreaza sistemului cu elemente de stanga, ci culturii suedeze preexistente. Principala diferenta in nordul Europei este ca fermierii trebuiau sa munceasca de le sareau capacele ca sa supravietuiasca. In timp, cei lenesi au disparut pe cale naturala si s-a format o foarte puternica etica a muncii. In America, imigrantii suedezi au fost vazuti drept foarte muncitori, si apreciati pentru ca nu minteau.  Bine, au trecut si ei printr-o faza in care isi luau suturi in cur, ca orice alta minoritate care nu se integreaza suficient de rapid. Dar au depasit-o. Stanga americana admira foarte mult Suedia, pentru ca avea atatea masuri de stanga si parea ca din ...

"At the mountains of madness" de HP Lovecraft

Lovecraft e in stuatia ciudata in care daca citesti carti in engleza, atunci e clar, el e jumatate din domeniul Horror, iar daca nu, probabil nu ai auzit de el niciodata. "In Muntii Nebuniei" e una din cele mai clare si la obiect povestiri. O echipa de exploratori ajunsi in Antarctica descopera ca gheata s-a topit intr-un loc si un oras ciclopic a iesit la lumina. Zidurile imense nu seamana cu nici o arhitectura cunoscuta. Cu cat patrund mai in interior, cu atat isi dau seama ca nimic din ce e acolo nu e uman. Descopera treptat ca acolo e un oras care exista dinainte de inceputurile vietii pe Terra, cu implicatia ca ei au creat viata pe Terra. Insa si-au consumat energia in lupta cu creaturile create pentru a ii servi, niste chestii imense care puteau fi orice, copia orice, si alti inamici din spatiu le-au dat lovitura finala, ingropandu-i in gheata. Motiv pentru care viata pe Pamant a evoluat mai departe fara interventia lor. Dar acum orasul a iesit la suprafata si ult...

S-a descoperit de ce femeile traiesc mai mult decat barbatii

Teoria era ca barbatii isi asuma mai multe riscuri, merg la razboi, se bat, etc. Chestia asta, pe care o aminteste sii Jordan Peterson, exista, dar nu e factorul decisiv. Un studiu recent a studiat nu doar oamenii, ci si animalele, si a gasit care e legea intregii naturi, si e a naibii de simplu: genetica. Sexul care are doi cromozomi identici intotdeauna traieste mai mult. Daca o gena dintr-un cromozom se strica (de exemplu din cauza batranetii), celula are sanse sa gaseasca informatia necesara in cromozomul identic, care joaca rol de backup. La oameni, femeia are cromozomii XX.  Barbatii au cromozomii XY, si de aceea sunt dezavantajati, imbatranesc si mor mai repede. Chestia e ca la unele animale e invers. De exemplu la gaini, cocosul are cromozomii dubli, iar femela simpli. Si cocosii traiesc mai mult decat gainile, desi sunt mai agitati, se bat mult mai des si au o viata mai violenta. Cei doi cromozomi care se pot repara reciproc inclina mai mult balanta decat toti ...