Treceți la conținutul principal

Twin Peaks - Explicatia (III)


Pentru inceput, Twin Peaks era un serial care urma sa incorporeze TOATE genurile de televiziune. Trebuia sa fie politist, comedie, drama, teoria conspiratiei si supranatural.

Fiecare element important din Twin Peaks trebuia sa aiba un corespondent in tv.

Dale Cooper era reprezentantul audientei. El reprezenta detectivul din noi, cei care priveau misterul mortii Laurei Palmer la tv si incercau sa gaseasca criminalul. Intuitia lui il ghida, dar daca urmaresti serialul el nu intuieste decat ceea ce audienta a vazut intr-o secventa anterioara.

Bob, demonul care poseda oameni sa faca crime reprezinta violenta din tv.

Personajele din serial sunt personaje din serial. Cand Regizorul decide ca showul are nevoie de o crima ca sa devina mai interesant pentru audienta, personajul e stapanit de Bob si comite respectiva crima. Ca si cum nu ar fie el atunci. Personajul nu se poate opune in nici un fel posesiei.

Dale Cooper, detectivul, e mai presus de personaje si se apropie de granita de realitate. In acele momente supranaturale, o lumina alba oscilanta apare pe fata lui. E lumina care se vede pe fata noastra cand ne uitam la televizor, in intuneric. Aceasta e ambianta in realitate cand se desfasura serialul.

Supranaturalul e real, in sensul lui Gaiman, cu American Gods. Serialul are doi zei moderni americani care interfereaza cu Dale Cooper. Zeul cinematografului, uriasul imbracat de moda veche care apare intr-o sala de cinema si care il ghideaza pe detectiv. Si zeul televiziunii, piticul cel smecher si modern, care ii da ordine lui Bob sa faca rau.

Ecranul foarte inalt vs ecranul foarte scund.

Nu neaparat dusmani, dupa cum se vede la sfarsit cand ciocnesc impreuna.

Cand audienta si-a pierdut rabdarea, inca din primul sezon, si a cerut sa afle criminalul, David Lynch a parasit conducerea, infrant. A esuat in a mentine atractia oamenilor numai cu aspecte faine, umane.

Al doilea sezon a luat-o pe campii. Lynch a fost chemat inapoi cu disperare. A revenit, si o data cu el si-a revenit si serialul. In ultimele episoade, in care il incheie asa cum merita. Pentru ca audienta si-a pierdut interesul si a ales violenta, Dale Cooper a incheiat serialul posedat de Bob. Asa cum era normal, pentru ca el era audienta, trecuta inapoi de partea raului.

Poate ca nimeni nu ar fi inteles toate acestea, daca regizorul nu ar fi revenit recent cu sezonul 3, in care numai ca nu tipa aceste explicatii. Dale Cooper are 2 versiuni care joaca simultan. Cel bun, care joaca intentionat ca o cizma desi in jurul lui se intampla numai lucruri bune, si cel rau, care comite crime dar joaca stralucit. Pentru ca numai cand au loc crime audienta este implicata, iar momentele bune creeaza dezinteres in privitor.

Twin Peaks a facut trecerea de la serialele simpliste, care incepeau si se incheiau in 45 de minute, la serialele lungi de astazi, care sunt mai sofisticate decat filmele de cinema. A fost un pariu costisitor la acea data. Succesul lui a deschis calea altora.

David Lynch in final a castigat.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cultura i-a ridicat pe suedezi, nu socialismul

Exista acest articol, care spune ca urmasii suedezilor imigrati in secolul 19 in America sunt mai bogati decat americanii. Si acolo unde 13% din americani traiesc in saracie, doar 6% din suedezii americani sunt saraci. https://www.commentarymagazine.com/articles/the-cold-truth-about-sweden/ Asta inseamna ca succesul lor nu se datoreaza sistemului cu elemente de stanga, ci culturii suedeze preexistente. Principala diferenta in nordul Europei este ca fermierii trebuiau sa munceasca de le sareau capacele ca sa supravietuiasca. In timp, cei lenesi au disparut pe cale naturala si s-a format o foarte puternica etica a muncii. In America, imigrantii suedezi au fost vazuti drept foarte muncitori, si apreciati pentru ca nu minteau.  Bine, au trecut si ei printr-o faza in care isi luau suturi in cur, ca orice alta minoritate care nu se integreaza suficient de rapid. Dar au depasit-o. Stanga americana admira foarte mult Suedia, pentru ca avea atatea masuri de stanga si parea ca din ...

"At the mountains of madness" de HP Lovecraft

Lovecraft e in stuatia ciudata in care daca citesti carti in engleza, atunci e clar, el e jumatate din domeniul Horror, iar daca nu, probabil nu ai auzit de el niciodata. "In Muntii Nebuniei" e una din cele mai clare si la obiect povestiri. O echipa de exploratori ajunsi in Antarctica descopera ca gheata s-a topit intr-un loc si un oras ciclopic a iesit la lumina. Zidurile imense nu seamana cu nici o arhitectura cunoscuta. Cu cat patrund mai in interior, cu atat isi dau seama ca nimic din ce e acolo nu e uman. Descopera treptat ca acolo e un oras care exista dinainte de inceputurile vietii pe Terra, cu implicatia ca ei au creat viata pe Terra. Insa si-au consumat energia in lupta cu creaturile create pentru a ii servi, niste chestii imense care puteau fi orice, copia orice, si alti inamici din spatiu le-au dat lovitura finala, ingropandu-i in gheata. Motiv pentru care viata pe Pamant a evoluat mai departe fara interventia lor. Dar acum orasul a iesit la suprafata si ult...

S-a descoperit de ce femeile traiesc mai mult decat barbatii

Teoria era ca barbatii isi asuma mai multe riscuri, merg la razboi, se bat, etc. Chestia asta, pe care o aminteste sii Jordan Peterson, exista, dar nu e factorul decisiv. Un studiu recent a studiat nu doar oamenii, ci si animalele, si a gasit care e legea intregii naturi, si e a naibii de simplu: genetica. Sexul care are doi cromozomi identici intotdeauna traieste mai mult. Daca o gena dintr-un cromozom se strica (de exemplu din cauza batranetii), celula are sanse sa gaseasca informatia necesara in cromozomul identic, care joaca rol de backup. La oameni, femeia are cromozomii XX.  Barbatii au cromozomii XY, si de aceea sunt dezavantajati, imbatranesc si mor mai repede. Chestia e ca la unele animale e invers. De exemplu la gaini, cocosul are cromozomii dubli, iar femela simpli. Si cocosii traiesc mai mult decat gainile, desi sunt mai agitati, se bat mult mai des si au o viata mai violenta. Cei doi cromozomi care se pot repara reciproc inclina mai mult balanta decat toti ...