Treceți la conținutul principal

"Cei 3 muschetari" de Al. Dumas

Cei trei muschetari este o carte despre patru viteji din secolul 17, in Franta, care isi dau seama ca lucrand impreuna pot face mai multe decat fiecare separat.

Muschetarii (soldati nobili, in serviciul regelui) isi faceau prezenta la sediul lor principal, cand da buzna un tanar aspirant din provincie, care tocmai fusese jefuit.

Unul din muschetari tocmai se falea in fata colegilor cu un nou brau aurit, foarte scump. Tipul cel nou intra ca o furtuna, ocazie cu care ii misca haina si toti colegii vad ca braul era de aur numai in fata, in rest fiind legat de jur imprejur cu o carpa. Bineinteles ca se tavalesc pe jos de ras si muschetarul furios nu vede alta iesire decat sa il provoace la duel pe vinovat.

Tipul cel nou fiind sub mare stress, mai face vreo 2 gafe si se trezeste cu trei provocari la duel.

La locul stabilit sosesc toti patru, si discutand in ce ordine sa procedeze, incep sa se cunoasca si sa le treaca supararea, chiar daca nu de tot. Duelurile erau interzise, si ei vedeau ca vine garda, numai ca stiau ca au timp, fiindca respectivii (politia locala de atunci) nu se grabeau niciodata, preferand sa ajunga dupa duel.

Insa intervine o patrula de 8 oameni ai cardinalului, (alta politie, sa zicem judeteana) care avea boala pe muschetari si vor sa ii umileasca, bagandu-i la puscarie pentru duel ilegal.

In fata pericolului, cei 4 isi unesc fortele si reusesc sa invinga patrula respectiva, chestie care le aduce laude din partea colegilor. Daca stau sa ma gandesc bine, protectia regelui, hm, ar fi echivalentul SPP-ului de azi (daca toti din SPP ar fi aristocrati).

Vazand ca colaboreaza foarte bine impreuna, cei 3 muschetari + tanarul aspirant hotarasc sa isi uneasca de acum inainte fortele si sa razbata impreuna prin toate. "Toti pentru unul, si unul pentru toti".

De exemplu se pun la masa si isi prezinta fiecare problemele. Unul nu avea cal, altul nu avea relatii, etc. Cel mai bogat dintre ei rezolva cu calul, cel mai nobil rezolva cu relatiile.

Dar cand unul dintre ei se baga intr-o problema de dragoste care devine o problema de spionaj, lucrurile se complica si va necesita efort maxim din partea tuturor.

Cartea este faina, amuzanta, si daca nu s-a inteles pana acum, o recomand.

Se gaseste la:
https://www.libris.ro/cei-trei-muschetari-vol-i-ii-alexandre-dumas-LIT978-606-33-0247-0--p1039981.html

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cultura i-a ridicat pe suedezi, nu socialismul

Exista acest articol, care spune ca urmasii suedezilor imigrati in secolul 19 in America sunt mai bogati decat americanii. Si acolo unde 13% din americani traiesc in saracie, doar 6% din suedezii americani sunt saraci. https://www.commentarymagazine.com/articles/the-cold-truth-about-sweden/ Asta inseamna ca succesul lor nu se datoreaza sistemului cu elemente de stanga, ci culturii suedeze preexistente. Principala diferenta in nordul Europei este ca fermierii trebuiau sa munceasca de le sareau capacele ca sa supravietuiasca. In timp, cei lenesi au disparut pe cale naturala si s-a format o foarte puternica etica a muncii. In America, imigrantii suedezi au fost vazuti drept foarte muncitori, si apreciati pentru ca nu minteau.  Bine, au trecut si ei printr-o faza in care isi luau suturi in cur, ca orice alta minoritate care nu se integreaza suficient de rapid. Dar au depasit-o. Stanga americana admira foarte mult Suedia, pentru ca avea atatea masuri de stanga si parea ca din cauz

Cruciada impotriva lui Stefan cel Mare

Liviu Campeanu e un istoric in plina dezvoltare profesionala. Marele lui merit e ca a cautat in documentele Ordinului Cavalerilor Teutoni, care se afla in prezent in Germania, si a gasit documente pana acum necunoscute despre Stefan cel Mare.  Pentru ca cavalerii teutoni in acea perioada erau obligati sa lupte pentru regele Poloniei, si au mancat bataie impreuna cu restul armatei in Codrii Cosminului. Diferenta e ca ei au notat cu scrupulozitate tot ce au facut in campanie, pe unde au mers, ce s-a intamplat, ce au auzit de la altii. Ce nu imi place la carte e ca in primele capitole se tot schimba ordinea cronologica. Ce imi place e ca autorul face un portret al stapanirii lui Stefan de la inceput la sfarsit, folosind surse pe care io ca simplu cetatean nu le cunosteam. Si ce tare imagine reiese! Stefan nu a purtat doar razboaie de aparare cum am fost noi mintiti, dar ca om care a jucat adevaratul Game of Thrones a fost mai tare decat ne-a fost prezentat.  Recomand. https://humanitas.ro

Adevaratele stiri

Incepand de astazi, imi iau promisiunea sa nu mai pierd momente importante fara sa postez aici. Cand o sa aflu ceva ce inca nu este stire, aici veti afla mai intai. Deasemenea, voi face diferenta intre speculatie si realitate. Numai ce este sigur si dovedit va avea tagul "Adevaratele stiri".