Treceți la conținutul principal

Fata lui Mos Craciun

Moastele sfantului Nicolae, care sta la baza mitului lui Mos Craciun, au permis reconstruirea fetei prin mijloace moderne.

In 1950, oasele au fost scoase pentru ca sa fie reparata incaperea. Vaticanul a chemat un profesor de anatomie sa faca masuratori fizice si radiografii a oaselor.

In 2004, un alt profesor de la universitatea care detinea masuratorile a apelat la specialistii in 3D de la universitatea din Manchester pentru reconstructie. 

Aceasta este imaginea finala.

Sfantul Nicolae a fost grec, si a trait in ceea ce e acum Turcia, dar pe atunci era locuit de greci si se numea Imperiul Bizantin.

S-a nascut in sudul Turciei la 270. Parintii lui, au murit cand era adolescent si i-au lasat o avere uriasa. Fiind crescut crestin, a urmat cuvintele lui Iisus si si-a folosit toata averea pentru a ii ajuta pe saraci. De aceea el este amintit ca daruind cadouri saracilor.

A fost numit episcop la o varsta foarte tanara. Pe timpul lui Diocletian a fost intemnitat impreunma cu toti ceilalti capi ai bisericii si a suferit chinuri in inchisoare. A fost eliberat cu bine. A participat la conciliul de la Niceea si a murit in 343.

Una din povestile despre el spune despre o familie saraca cu 3 fete. Acestea nu se puteau marita pentru ca parintii nu isi permiteau sa le dea zestre, dupa cum era obiceiul. Episcopul Nicolae le-a ajutat aruncandu-le pe rand 3 pungi cu bani prin fereastra deschisa. 

Cel putin o data, punga cu bani a ajuns in sosetele puse la uscat in fata focului, unde cand a fost gasita a produs o marea surpriza proprietarului. Evenimentul a devenit celebru in oras, si copiii au inceput sa isi aghete ghetele sau ciorapii, pentru ca sa primeasca si ei daruri. Parintii au intrat in joc, si le-au pus daruri in ghetute.

La baza unei legende care rezista de 1700 de ani sta bunatatea umana si grija fata de saraci.

Sarbatori fericite tuturor!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cruciada impotriva lui Stefan cel Mare

Liviu Campeanu e un istoric in plina dezvoltare profesionala. Marele lui merit e ca a cautat in documentele Ordinului Cavalerilor Teutoni, care se afla in prezent in Germania, si a gasit documente pana acum necunoscute despre Stefan cel Mare.  Pentru ca cavalerii teutoni in acea perioada erau obligati sa lupte pentru regele Poloniei, si au mancat bataie impreuna cu restul armatei in Codrii Cosminului. Diferenta e ca ei au notat cu scrupulozitate tot ce au facut in campanie, pe unde au mers, ce s-a intamplat, ce au auzit de la altii. Ce nu imi place la carte e ca in primele capitole se tot schimba ordinea cronologica. Ce imi place e ca autorul face un portret al stapanirii lui Stefan de la inceput la sfarsit, folosind surse pe care io ca simplu cetatean nu le cunosteam. Si ce tare imagine reiese! Stefan nu a purtat doar razboaie de aparare cum am fost noi mintiti, dar ca om care a jucat adevaratul Game of Thrones a fost mai tare decat ne-a fost prezentat.  Recomand. https://humanitas.ro

Adevaratele stiri

Incepand de astazi, imi iau promisiunea sa nu mai pierd momente importante fara sa postez aici. Cand o sa aflu ceva ce inca nu este stire, aici veti afla mai intai. Deasemenea, voi face diferenta intre speculatie si realitate. Numai ce este sigur si dovedit va avea tagul "Adevaratele stiri".

Timisoara n-a stiut sa profite de capitala culturala europeana

Timisoara este tot anul 2023 capitala culturala europeana.  Jocul este simplu: orasul primeste o gramada mare de bani in anul respectiv, si daca este destept se alege cu ceva permanent, de care beneficiaza si anii viitori. Exemplul clasic e o noua cladire cu o scena mare, pe care se pot organiza evenimente majore, cu un numar urias de spectatori. Un exemplu de oras destept a fost Sibiul lui Klaus Johannis, care si acum culege profitul. Timisoara ar fi avut mare nevoie de asta, pentru ca n-au decat doua sali serioase, Opera si Teatru, si amandoua de capacitate mijlocie. Din pacate timisorenii si-au pierdut sansa sabotandu-se intre ei pe motive de orgolii si politice, asa ca singurele beneficii care le vor ramane dupa 2023 vor fi cateva renovari.