Treceți la conținutul principal

Si conducerea chineza e corupta, dar asta nu opreste China sa se dezvolte (I)

articol scris de Flagg 

Sper sa nu intelegi acum ca as considera cumva ca nu ar fi o problema in sine coruptia. 

Este, dar mai conteaza si modul in care percep conducatorii viitorul lor personal si cel al familiilor lor. Daca ei isi "leaga" propriul viitor si pe cel al familiei de cel al tarii, pe principiul "daca tara este puternica, atunci suntem si noi puternici", atunci vor lua masuri pentru ca tara sa progreseze oricat de mult ar baga intre timp mainile proprii in borcanul cu miere.

Exemplul cel mai bun din istorie cred ca e tocmai cel al Romei antice. Inca din perioada republicana, societatea romana a fost afectata atat de fenomene de coruptie cat si de numeroase conflicte si razboaie civile. Dar toti conducatorii romani din perioada de glorie a Romei erau profund convinsi ca puterea lor personala era strans legata de puterea Romei. Si asa s-a ajuns la unul dintre cele mai mari si mai de succes imperii din istorie.

Problema cea mai mare apare in tarile in care conducatorii sunt profund nesiguri de capacitatea natiunii lor de a avansa si a avea succes in arena internationala, lucru care ii face sa isi "decupleze" propriile ambitii de ambitiile natiunii si mai apoi adopta chiar o atitudine extrema de tipul "hai sa imi fac acum plinul cat timp sunt la putere, pentru ca mai apoi odraslele mele sa aiba o viata buna prin alte tari ceva mai norocoase si stabile".

Apropo de "clasa politica clientelara", tocmai romanii au fost cei care au promovat pe scara larga, in antichitate, conceptul de "client":

https://en.wikipedia.org/wiki/Patronage_in_ancient_Rome

Iar sistemul respectiv de patronaj politic nu a impiedicat Roma sa creasca si sa cucereasca o mare parte din lumea civilizata(relativ) existenta atunci.

Asta nu inseamna ca sistemul respectiv era unul bun sau ca, doamne fereste, ar trebui imitat cumva in prezent.

Problema este faptul ca nu intotdeauna "franele" care impiedica o societate/tara sa se dezvolte sunt chiar atat de simple cum par sa creada multi. 

Daca alegi sa privesti stagnarea sau regresul societatii/tarii ca fiind rezultatul aproape exclusiv al coruptiei elitei conducatoare, practic iti pui singur ochelari de cal - de privit, privesti in continuare la un fenomen real si negativ(coruptia si clientelismul), dar nu mai poti sa vezi si ceilalti factori importanti situati cumva mai la "periferia campului vizual".

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cultura i-a ridicat pe suedezi, nu socialismul

Exista acest articol, care spune ca urmasii suedezilor imigrati in secolul 19 in America sunt mai bogati decat americanii. Si acolo unde 13% din americani traiesc in saracie, doar 6% din suedezii americani sunt saraci. https://www.commentarymagazine.com/articles/the-cold-truth-about-sweden/ Asta inseamna ca succesul lor nu se datoreaza sistemului cu elemente de stanga, ci culturii suedeze preexistente. Principala diferenta in nordul Europei este ca fermierii trebuiau sa munceasca de le sareau capacele ca sa supravietuiasca. In timp, cei lenesi au disparut pe cale naturala si s-a format o foarte puternica etica a muncii. In America, imigrantii suedezi au fost vazuti drept foarte muncitori, si apreciati pentru ca nu minteau.  Bine, au trecut si ei printr-o faza in care isi luau suturi in cur, ca orice alta minoritate care nu se integreaza suficient de rapid. Dar au depasit-o. Stanga americana admira foarte mult Suedia, pentru ca avea atatea masuri de stanga si parea ca din ...

"At the mountains of madness" de HP Lovecraft

Lovecraft e in stuatia ciudata in care daca citesti carti in engleza, atunci e clar, el e jumatate din domeniul Horror, iar daca nu, probabil nu ai auzit de el niciodata. "In Muntii Nebuniei" e una din cele mai clare si la obiect povestiri. O echipa de exploratori ajunsi in Antarctica descopera ca gheata s-a topit intr-un loc si un oras ciclopic a iesit la lumina. Zidurile imense nu seamana cu nici o arhitectura cunoscuta. Cu cat patrund mai in interior, cu atat isi dau seama ca nimic din ce e acolo nu e uman. Descopera treptat ca acolo e un oras care exista dinainte de inceputurile vietii pe Terra, cu implicatia ca ei au creat viata pe Terra. Insa si-au consumat energia in lupta cu creaturile create pentru a ii servi, niste chestii imense care puteau fi orice, copia orice, si alti inamici din spatiu le-au dat lovitura finala, ingropandu-i in gheata. Motiv pentru care viata pe Pamant a evoluat mai departe fara interventia lor. Dar acum orasul a iesit la suprafata si ult...

S-a descoperit de ce femeile traiesc mai mult decat barbatii

Teoria era ca barbatii isi asuma mai multe riscuri, merg la razboi, se bat, etc. Chestia asta, pe care o aminteste sii Jordan Peterson, exista, dar nu e factorul decisiv. Un studiu recent a studiat nu doar oamenii, ci si animalele, si a gasit care e legea intregii naturi, si e a naibii de simplu: genetica. Sexul care are doi cromozomi identici intotdeauna traieste mai mult. Daca o gena dintr-un cromozom se strica (de exemplu din cauza batranetii), celula are sanse sa gaseasca informatia necesara in cromozomul identic, care joaca rol de backup. La oameni, femeia are cromozomii XX.  Barbatii au cromozomii XY, si de aceea sunt dezavantajati, imbatranesc si mor mai repede. Chestia e ca la unele animale e invers. De exemplu la gaini, cocosul are cromozomii dubli, iar femela simpli. Si cocosii traiesc mai mult decat gainile, desi sunt mai agitati, se bat mult mai des si au o viata mai violenta. Cei doi cromozomi care se pot repara reciproc inclina mai mult balanta decat toti ...