Treceți la conținutul principal

Si conducerea chineza e corupta, dar asta nu opreste China sa se dezvolte (I)

articol scris de Flagg 

Sper sa nu intelegi acum ca as considera cumva ca nu ar fi o problema in sine coruptia. 

Este, dar mai conteaza si modul in care percep conducatorii viitorul lor personal si cel al familiilor lor. Daca ei isi "leaga" propriul viitor si pe cel al familiei de cel al tarii, pe principiul "daca tara este puternica, atunci suntem si noi puternici", atunci vor lua masuri pentru ca tara sa progreseze oricat de mult ar baga intre timp mainile proprii in borcanul cu miere.

Exemplul cel mai bun din istorie cred ca e tocmai cel al Romei antice. Inca din perioada republicana, societatea romana a fost afectata atat de fenomene de coruptie cat si de numeroase conflicte si razboaie civile. Dar toti conducatorii romani din perioada de glorie a Romei erau profund convinsi ca puterea lor personala era strans legata de puterea Romei. Si asa s-a ajuns la unul dintre cele mai mari si mai de succes imperii din istorie.

Problema cea mai mare apare in tarile in care conducatorii sunt profund nesiguri de capacitatea natiunii lor de a avansa si a avea succes in arena internationala, lucru care ii face sa isi "decupleze" propriile ambitii de ambitiile natiunii si mai apoi adopta chiar o atitudine extrema de tipul "hai sa imi fac acum plinul cat timp sunt la putere, pentru ca mai apoi odraslele mele sa aiba o viata buna prin alte tari ceva mai norocoase si stabile".

Apropo de "clasa politica clientelara", tocmai romanii au fost cei care au promovat pe scara larga, in antichitate, conceptul de "client":

https://en.wikipedia.org/wiki/Patronage_in_ancient_Rome

Iar sistemul respectiv de patronaj politic nu a impiedicat Roma sa creasca si sa cucereasca o mare parte din lumea civilizata(relativ) existenta atunci.

Asta nu inseamna ca sistemul respectiv era unul bun sau ca, doamne fereste, ar trebui imitat cumva in prezent.

Problema este faptul ca nu intotdeauna "franele" care impiedica o societate/tara sa se dezvolte sunt chiar atat de simple cum par sa creada multi. 

Daca alegi sa privesti stagnarea sau regresul societatii/tarii ca fiind rezultatul aproape exclusiv al coruptiei elitei conducatoare, practic iti pui singur ochelari de cal - de privit, privesti in continuare la un fenomen real si negativ(coruptia si clientelismul), dar nu mai poti sa vezi si ceilalti factori importanti situati cumva mai la "periferia campului vizual".

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Daca vrem ursi trebuie sa fim in stare sa-i impuscam

Stiti unde nu supravietuieste nici un leu in Africa? Acolo unde agricultorii pasnici isi cultiva terenul.

Stiti unde o duc bine leii in Africa si sunt protejati? Acolo unde se duc vanatorii occidentali sa impuste lei.

Singurii care traiesc in armonie cu animalele salbatice mari sunt vanatorii. Le place pericolul, intra in el de bunavoie. In fiecare an oraseni occidentali, majoritatea albi, vin in salbaticia mentinuta din rezervatii si platesc cate 10.000 $ + ca sa vaneze un leu. Din banii aia se platesc salariile paznicilor, veterinarilor, se platesc garduri si se intretine salbaticia si 50 de familii de lei. 
Ce se intampla unde nu vin vanatorii occidentali: taranii mananca antilopele, elefantii si girafele ca sa le dea copiilor lor hrana, si extermina animalele periculoase fiindca se tem de ele. Pamantul este apoi folosit in agricultura.

La un moment dat, un tip a vanat un leu frumos, matur, numit Cecil. A fost un scandal ingrozitor pe facebook, in care tipul (un dentist) a fost apr…

S-a descoperit de ce femeile traiesc mai mult decat barbatii

Teoria era ca barbatii isi asuma mai multe riscuri, merg la razboi, se bat, etc. Chestia asta, pe care o aminteste sii Jordan Peterson, exista, dar nu e factorul decisiv.

Un studiu recent a studiat nu doar oamenii, ci si animalele, si a gasit care e legea intregii naturi, si e a naibii de simplu: genetica.

Sexul care are doi cromozomi identici intotdeauna traieste mai mult.

Daca o gena dintr-un cromozom se strica (de exemplu din cauza batranetii), celula are sanse sa gaseasca informatia necesara in cromozomul identic, care joaca rol de backup.

La oameni, femeia are cromozomii XX.  Barbatii au cromozomii XY, si de aceea sunt dezavantajati, imbatranesc si mor mai repede.

Chestia e ca la unele animale e invers.

De exemplu la gaini, cocosul are cromozomii dubli, iar femela simpli. Si cocosii traiesc mai mult decat gainile, desi sunt mai agitati, se bat mult mai des si au o viata mai violenta. Cei doi cromozomi care se pot repara reciproc inclina mai mult balanta decat toti ceilalti factor…

Ce lipseste in cazul mortii lui George Floyd

Mass-media are doua feluri in care poate minti. Prin ce spune. Si, mai important, prin ce NU SPUNE. Minciunile de al doilea fel sunt inghitie mult mai rapid de public.

Daca va aminti cazul baietilor de Covington , care erau sa fie linsati de public din cazua articolelor aparute in presa. Mass-media a publicat numai cateva secunde din filmare., in care parea ca baietii ii rad in nas unui indian.

Dupa cateva zile in care au primit amenintari cu moartea de la privitorii respectivelor televiziuni, a aparut inregistrarea completa, in care s-a vazut ca indianul e ala care s-a bagat in nasul lor si a incercat sa ii provoace.

Mass media se ocupa cu in a izola cateva secunde dintr-un film. Dupa aceea pot sa dea impresia inversa realitatii la stiri, sustinand ca s-a intamplat exact inversul.

O sa mai dau pe viitor exemple de manipulari celebre de catre minunata mass-medie, care a mintit.in felul asta si cu alte ocazii.

In cazul George Floyd, avem inceputul arestarii, filmata de o camera de stra…