Treceți la conținutul principal

Si conducerea chineza e corupta, dar asta nu opreste China sa se dezvolte (I)

articol scris de Flagg 

Sper sa nu intelegi acum ca as considera cumva ca nu ar fi o problema in sine coruptia. 

Este, dar mai conteaza si modul in care percep conducatorii viitorul lor personal si cel al familiilor lor. Daca ei isi "leaga" propriul viitor si pe cel al familiei de cel al tarii, pe principiul "daca tara este puternica, atunci suntem si noi puternici", atunci vor lua masuri pentru ca tara sa progreseze oricat de mult ar baga intre timp mainile proprii in borcanul cu miere.

Exemplul cel mai bun din istorie cred ca e tocmai cel al Romei antice. Inca din perioada republicana, societatea romana a fost afectata atat de fenomene de coruptie cat si de numeroase conflicte si razboaie civile. Dar toti conducatorii romani din perioada de glorie a Romei erau profund convinsi ca puterea lor personala era strans legata de puterea Romei. Si asa s-a ajuns la unul dintre cele mai mari si mai de succes imperii din istorie.

Problema cea mai mare apare in tarile in care conducatorii sunt profund nesiguri de capacitatea natiunii lor de a avansa si a avea succes in arena internationala, lucru care ii face sa isi "decupleze" propriile ambitii de ambitiile natiunii si mai apoi adopta chiar o atitudine extrema de tipul "hai sa imi fac acum plinul cat timp sunt la putere, pentru ca mai apoi odraslele mele sa aiba o viata buna prin alte tari ceva mai norocoase si stabile".

Apropo de "clasa politica clientelara", tocmai romanii au fost cei care au promovat pe scara larga, in antichitate, conceptul de "client":

https://en.wikipedia.org/wiki/Patronage_in_ancient_Rome

Iar sistemul respectiv de patronaj politic nu a impiedicat Roma sa creasca si sa cucereasca o mare parte din lumea civilizata(relativ) existenta atunci.

Asta nu inseamna ca sistemul respectiv era unul bun sau ca, doamne fereste, ar trebui imitat cumva in prezent.

Problema este faptul ca nu intotdeauna "franele" care impiedica o societate/tara sa se dezvolte sunt chiar atat de simple cum par sa creada multi. 

Daca alegi sa privesti stagnarea sau regresul societatii/tarii ca fiind rezultatul aproape exclusiv al coruptiei elitei conducatoare, practic iti pui singur ochelari de cal - de privit, privesti in continuare la un fenomen real si negativ(coruptia si clientelismul), dar nu mai poti sa vezi si ceilalti factori importanti situati cumva mai la "periferia campului vizual".

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cultura i-a ridicat pe suedezi, nu socialismul

Exista acest articol, care spune ca urmasii suedezilor imigrati in secolul 19 in America sunt mai bogati decat americanii. Si acolo unde 13% din americani traiesc in saracie, doar 6% din suedezii americani sunt saraci. https://www.commentarymagazine.com/articles/the-cold-truth-about-sweden/ Asta inseamna ca succesul lor nu se datoreaza sistemului cu elemente de stanga, ci culturii suedeze preexistente. Principala diferenta in nordul Europei este ca fermierii trebuiau sa munceasca de le sareau capacele ca sa supravietuiasca. In timp, cei lenesi au disparut pe cale naturala si s-a format o foarte puternica etica a muncii. In America, imigrantii suedezi au fost vazuti drept foarte muncitori, si apreciati pentru ca nu minteau.  Bine, au trecut si ei printr-o faza in care isi luau suturi in cur, ca orice alta minoritate care nu se integreaza suficient de rapid. Dar au depasit-o. Stanga americana admira foarte mult Suedia, pentru ca avea atatea masuri de stanga si parea ca din cauz

Cruciada impotriva lui Stefan cel Mare

Liviu Campeanu e un istoric in plina dezvoltare profesionala. Marele lui merit e ca a cautat in documentele Ordinului Cavalerilor Teutoni, care se afla in prezent in Germania, si a gasit documente pana acum necunoscute despre Stefan cel Mare.  Pentru ca cavalerii teutoni in acea perioada erau obligati sa lupte pentru regele Poloniei, si au mancat bataie impreuna cu restul armatei in Codrii Cosminului. Diferenta e ca ei au notat cu scrupulozitate tot ce au facut in campanie, pe unde au mers, ce s-a intamplat, ce au auzit de la altii. Ce nu imi place la carte e ca in primele capitole se tot schimba ordinea cronologica. Ce imi place e ca autorul face un portret al stapanirii lui Stefan de la inceput la sfarsit, folosind surse pe care io ca simplu cetatean nu le cunosteam. Si ce tare imagine reiese! Stefan nu a purtat doar razboaie de aparare cum am fost noi mintiti, dar ca om care a jucat adevaratul Game of Thrones a fost mai tare decat ne-a fost prezentat.  Recomand. https://humanitas.ro

Adevaratele stiri

Incepand de astazi, imi iau promisiunea sa nu mai pierd momente importante fara sa postez aici. Cand o sa aflu ceva ce inca nu este stire, aici veti afla mai intai. Deasemenea, voi face diferenta intre speculatie si realitate. Numai ce este sigur si dovedit va avea tagul "Adevaratele stiri".