Treceți la conținutul principal

Discursul lui Liu Cixin din 2018

Liu Cixin e tipul care a scris trilogia Problema Celor Trei Corpuri si e unul din putinii autori care au o personalitate imediat identificabila. Pana si in filmul "Pamantul Ratacitor" facut de studiourile comuniste, se mai simte inca personalitatea lui. Pentru mine, Cixin este echivalentul chinez a lui Asimov.

In 2018 a fost premiat cu premiul Arthur Clark si a spus cuvintele astea cu care sunt intru totul de a
acord:



Mi-ati promis cerul instelat, dar mi-ati dat doar Facebook

"Science fiction este un gen literar bazat pe imaginatie. Prima carti SF care m-au impresionat puternic au fost ale lui Clark. Impreuna cu Jules Verne si George Wells, Clark a fost printre primii autori de SF tradusi in China. In accele vremuri, Revolutia Culturala se terminase. Credintele vechi se prabusisera, iar cele noi inca nu erau stabile. 

Ca si alti tineri, eram confuz. Cu toate acestea, acele doua carti mi-au trezit imaginatia pentru prima data. Mintea mea s-a deschis ca niciodata pana atunci. M-am simtit ca un paraias care ajunge in sfarsit in ocean. In noaptea in care am terminat de citit Odiseea Spatiala, am iesit afara si am privit la nesfarsit cerul. Puteam sa vad galaxiile fiindca pe atunci cerul Chinei nu era poluat. 

In ochii mei, in noaptea aceea, cerul instelat a fost complet diferit. Pentru prima data in viata, am fost uimit de grandoarea si misterul universului. Sentimentul a fost unul religios. Clark mi-a adus asemenea trairi, si m-a adus aici ca scriitor de SF.

(...)

Lumea s-a miscat intr-o directie opusa celei prevazute de Clark. In 2001 din 2001, omenirea a pus baze pe Luna, a construit orase grandioase in spatiu si nave nucleare uriase au navigat pana la Saturn. Dar, in lumea noastra, pasii de pe Luna au devenit o amintire uitata. Cea mai mare distanta parcursa de un om in spatiu nu e mai mare decat poate parcurge un tren de mare viteza in cateva ore. 

In acelasi timp, s-a dezvoltat informatica. Pe masura ce pamantul a fost acoperit de internet, lumea si-a pierdut interesul in spatiu, pe masura ce sunt din ce in ce mai comfortabili cu spatiul oferit de IT. in loc de explorarea spatiului adevarat, care implica pericole reale, oamenii prefera mai bine spatiul virtual. Mi-ati promis cerul instelat, dar mi-ati dat doar Facebook. 

(...)"

Sursa:


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cultura i-a ridicat pe suedezi, nu socialismul

Exista acest articol, care spune ca urmasii suedezilor imigrati in secolul 19 in America sunt mai bogati decat americanii. Si acolo unde 13% din americani traiesc in saracie, doar 6% din suedezii americani sunt saraci. https://www.commentarymagazine.com/articles/the-cold-truth-about-sweden/ Asta inseamna ca succesul lor nu se datoreaza sistemului cu elemente de stanga, ci culturii suedeze preexistente. Principala diferenta in nordul Europei este ca fermierii trebuiau sa munceasca de le sareau capacele ca sa supravietuiasca. In timp, cei lenesi au disparut pe cale naturala si s-a format o foarte puternica etica a muncii. In America, imigrantii suedezi au fost vazuti drept foarte muncitori, si apreciati pentru ca nu minteau.  Bine, au trecut si ei printr-o faza in care isi luau suturi in cur, ca orice alta minoritate care nu se integreaza suficient de rapid. Dar au depasit-o. Stanga americana admira foarte mult Suedia, pentru ca avea atatea masuri de stanga si parea ca din ...

"At the mountains of madness" de HP Lovecraft

Lovecraft e in stuatia ciudata in care daca citesti carti in engleza, atunci e clar, el e jumatate din domeniul Horror, iar daca nu, probabil nu ai auzit de el niciodata. "In Muntii Nebuniei" e una din cele mai clare si la obiect povestiri. O echipa de exploratori ajunsi in Antarctica descopera ca gheata s-a topit intr-un loc si un oras ciclopic a iesit la lumina. Zidurile imense nu seamana cu nici o arhitectura cunoscuta. Cu cat patrund mai in interior, cu atat isi dau seama ca nimic din ce e acolo nu e uman. Descopera treptat ca acolo e un oras care exista dinainte de inceputurile vietii pe Terra, cu implicatia ca ei au creat viata pe Terra. Insa si-au consumat energia in lupta cu creaturile create pentru a ii servi, niste chestii imense care puteau fi orice, copia orice, si alti inamici din spatiu le-au dat lovitura finala, ingropandu-i in gheata. Motiv pentru care viata pe Pamant a evoluat mai departe fara interventia lor. Dar acum orasul a iesit la suprafata si ult...

S-a descoperit de ce femeile traiesc mai mult decat barbatii

Teoria era ca barbatii isi asuma mai multe riscuri, merg la razboi, se bat, etc. Chestia asta, pe care o aminteste sii Jordan Peterson, exista, dar nu e factorul decisiv. Un studiu recent a studiat nu doar oamenii, ci si animalele, si a gasit care e legea intregii naturi, si e a naibii de simplu: genetica. Sexul care are doi cromozomi identici intotdeauna traieste mai mult. Daca o gena dintr-un cromozom se strica (de exemplu din cauza batranetii), celula are sanse sa gaseasca informatia necesara in cromozomul identic, care joaca rol de backup. La oameni, femeia are cromozomii XX.  Barbatii au cromozomii XY, si de aceea sunt dezavantajati, imbatranesc si mor mai repede. Chestia e ca la unele animale e invers. De exemplu la gaini, cocosul are cromozomii dubli, iar femela simpli. Si cocosii traiesc mai mult decat gainile, desi sunt mai agitati, se bat mult mai des si au o viata mai violenta. Cei doi cromozomi care se pot repara reciproc inclina mai mult balanta decat toti ...