Treceți la conținutul principal

Aventura Asanestilor: Oferta militara

Fratii erau, printre altele, administratorii unei herghelii imperiale, scutite de taxe. In aceasta calitate, aveau intrare la curtea imparatului, unde mergeau cel putin odata pe an. Cand imparatul avea nevoie de cai, era suficient sa ceara sa zicem 100 si primea. Restul castigului din herghelie le revenea Asanestilor. Numai prin acestea, Asanestii faceau parte din patura instarita a vlahilor.

Ioan era fratele mijlociu, si miezul de energie a familiei. Din pozitia in care si-a ascultat mereu fratele cel mare, a reusit totusi sa ramana in istorie.

Un succes obtinut nu are sens, decat daca poate fi folosit ca un punct de pornire pentru un succces si mai mare. Prin cunostintele si relatiile pe care le aveau la Curte, puteau interveni in favoarea conationalilor lor. Era un punct de pornire excelent, de care s-au folosit pentru a intra in politic. Asa s-au urcat Asanestii indarjit in ierarhia sociala, pana la maximul ce era permis unui vlah.
"Dandu-se bine pe langa vlahii din patura sociala inalta (haute), Ioan atata le-a dat daruri si le-a facut promisiuni, pana cand i-a convins pe toti sa li se supuna si sa il recunoasca drept stapan". 
Cu alte cuvinte, au devenit reprezentantii vlahilor. Recunoastem promisiunile electorale de astazi, sub o forma usor schimbata - atunci nu conta decat votul liderilor, asa ca promisiunile le erau facute doar lor.

De ce li s-au supus mai marii? Pentru ca li s-a promis ca prin unitate vor castiga mai mult. Ce puteau sa le promita fratii unor oameni care deja aveau averi, familii, si turme multe?

Simplu - o situatie sociala mai buna. Imperiul bizantin intrase in faza de decadere, si taxele erau crancene. Oamenii fugeau peste granita ca sa scape de taxele pe care nu le puteau plati. Toti incercau sa devina pronoiari - domenii autonome, care nu plateau taxe dar dadeau soldati profesionisti bine inarmati. Vlahii erau fara protectie in fata imparatului, si puteau fi oricand supusi unor abuzuri ale slujbasilor imperiali.

Unirea politica era un succes, dar nu avea sens sa fie facuta, decat daca putea fi baza unui succes si mai mare.

Planul era asa: odata uniti politic, romanii puteau fi uniti si militar. Vlahii erau multi, cu experienta militara in armata bizantina. Unificati, puteau aduce o armata de zeci de mii de oameni care nu se temeau de lupta, capabila sa incline balanta in razboi. Pentru interventia lor, urmau sa negocieze o oarecare autonomie, un status social mai bun si scutirea de mai multe taxe.

Era practic, ce faceau toti in jurul lor. Societatea feudala avea zeci de privilegii, scutiri si pozitii mai bune, toate primite pentru contributii millitare remarcabile. De exemplu, chiar daca otomanii ii tratau pe bulgari ca pe caini, sultanul a rasplatit pe crestinii dintr-un oras bulgaresc pentru ca au rezistat impotriva lui Mihai Viteazul, dandu-le dreptul sa tina doua vase inarmate pe Dunare. Statutul oricarui grup in societatea medievala era rezultatul unei permanente negocieri intre grup si lord.

Acesta era planul pentru care romaniii le dadusera dreptul lui Theodor si Ioan sa ii reprezinte. Nu erau razvratiti. Vroiau in primul rand sa faca aceasta oferta stapanului lor, imparatul bizantin, si sa obtina drepturi mai bune. Asteptau momentul potrivit, un razboi in care imparatul, confruntat cu ganduri negre despre rezultat, ar fi mai inclinat sa accepte oferta lor.

Momentul de cumpana a venit in 1185. Imparatul Anghelos II era in razboi cu regele normand Wilhelm II si se afla in drum spre viitoarea batalie. William II conducea 80.000 de oameni, din care 5.000 erau cavaleri in armura. Din luna august erau stapanii Thessalonicului, cel de-al doilea oras ca importanta, dupa ce il luasera cu asalt si masacrasera 7000 de locuitori. Viitorul imperiului era neclar.

Cei doi frati au ajuns din urma armata la tabara de la Kypsella, in Tracia, la sfarsitul lui octombrie 1185. Au cerut audienta, si la data stabilita au intrat in cortul imperial. In fata imparatului lor, au facut oferta militara a vlahilor.

Noi suntem gata sa murim in lupta de partea voastra. Putem strange o armata de 50.000 de oameni cu care sa ii zdrobim pe dusmani, si in schimb nu cerem decat scutiri de taxe si un statut potrivit pentru niste luptatori curajosi.

De partea cealalta, imparatul fierbea. Nu auzea decat ca era pe cale sa ramana fara o clasa de contribuabili, pe care ii considera oi de tuns. In Evul Mediu, clasa fara drepturi era foarte importanta, caci ea presta muncile si platea taxele. Ea era premiul cucerit. Soldatiii tindeau sa nu plateasca taxe.

Si in plus, avea cu adevarat nevoie de ei, sau se putea baza pe ce avea deja si pe sprijinul divin?
"Dar cererea lor n-a fost luata in seama, caci a biruit vointa lui Dumnezeu" aici se vede cum tasneste veninul si aroganta cronicarului.  
"Au murmurat ca nu sunt bagati in seama si tot staruind cu cererea lor, au mai scapat si cate un cuvant mai infierbantat, care lasa sa se vada razvratirea ce o vor face, si asta o facea mai ales Ioan Asan, care era mai colturos si mai aspru." 
"Atunci unchiul imparatului" - care coordona de fapt toate treburile interne ale imperiului, si a carui subordonati insignifianti erau ei - " a ordonat sa fie lovit peste fata pentru nerusinare. Si astfel, ei s-au inapoiat fara a faptui nimic si acoperiti de ocara."
De la prima intalnire in care au facut oferta, reprezentantii romanilor au plecat refuzati, batuti, si cu pierderea completa a influentei la curte, unde nimeni nu mai statea de vorba cu ei dupa faza asta. Aventura incepea rau.

sursa:
https://www.cetateadescaun.ro/produs/asanestii-istoria-politico-militara-a-statului-dinastiei-asan-1185-1280/

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Daca vrem ursi trebuie sa fim in stare sa-i impuscam

Stiti unde nu supravietuieste nici un leu in Africa? Acolo unde agricultorii pasnici isi cultiva terenul.

Stiti unde o duc bine leii in Africa si sunt protejati? Acolo unde se duc vanatorii occidentali sa impuste lei.

Singurii care traiesc in armonie cu animalele salbatice mari sunt vanatorii. Le place pericolul, intra in el de bunavoie. In fiecare an oraseni occidentali, majoritatea albi, vin in salbaticia mentinuta din rezervatii si platesc cate 10.000 $ + ca sa vaneze un leu. Din banii aia se platesc salariile paznicilor, veterinarilor, se platesc garduri si se intretine salbaticia si 50 de familii de lei. 
Ce se intampla unde nu vin vanatorii occidentali: taranii mananca antilopele, elefantii si girafele ca sa le dea copiilor lor hrana, si extermina animalele periculoase fiindca se tem de ele. Pamantul este apoi folosit in agricultura.

La un moment dat, un tip a vanat un leu frumos, matur, numit Cecil. A fost un scandal ingrozitor pe facebook, in care tipul (un dentist) a fost apr…

S-a descoperit de ce femeile traiesc mai mult decat barbatii

Teoria era ca barbatii isi asuma mai multe riscuri, merg la razboi, se bat, etc. Chestia asta, pe care o aminteste sii Jordan Peterson, exista, dar nu e factorul decisiv.

Un studiu recent a studiat nu doar oamenii, ci si animalele, si a gasit care e legea intregii naturi, si e a naibii de simplu: genetica.

Sexul care are doi cromozomi identici intotdeauna traieste mai mult.

Daca o gena dintr-un cromozom se strica (de exemplu din cauza batranetii), celula are sanse sa gaseasca informatia necesara in cromozomul identic, care joaca rol de backup.

La oameni, femeia are cromozomii XX.  Barbatii au cromozomii XY, si de aceea sunt dezavantajati, imbatranesc si mor mai repede.

Chestia e ca la unele animale e invers.

De exemplu la gaini, cocosul are cromozomii dubli, iar femela simpli. Si cocosii traiesc mai mult decat gainile, desi sunt mai agitati, se bat mult mai des si au o viata mai violenta. Cei doi cromozomi care se pot repara reciproc inclina mai mult balanta decat toti ceilalti factor…

Ce lipseste in cazul mortii lui George Floyd

Mass-media are doua feluri in care poate minti. Prin ce spune. Si, mai important, prin ce NU SPUNE. Minciunile de al doilea fel sunt inghitie mult mai rapid de public.

Daca va aminti cazul baietilor de Covington , care erau sa fie linsati de public din cazua articolelor aparute in presa. Mass-media a publicat numai cateva secunde din filmare., in care parea ca baietii ii rad in nas unui indian.

Dupa cateva zile in care au primit amenintari cu moartea de la privitorii respectivelor televiziuni, a aparut inregistrarea completa, in care s-a vazut ca indianul e ala care s-a bagat in nasul lor si a incercat sa ii provoace.

Mass media se ocupa cu in a izola cateva secunde dintr-un film. Dupa aceea pot sa dea impresia inversa realitatii la stiri, sustinand ca s-a intamplat exact inversul.

O sa mai dau pe viitor exemple de manipulari celebre de catre minunata mass-medie, care a mintit.in felul asta si cu alte ocazii.

In cazul George Floyd, avem inceputul arestarii, filmata de o camera de stra…