Treceți la conținutul principal

Aventura Asanestilor: Stramosii

Orice aventura serioasa incepe cu o generatie inainte.

Nu stim cum il chema pe tatal Asanestilor, dar stim ca era unul din mai-marii vlahilor din muntii, si ca isi avea centrul principal al activitatilor langa Tarnovo. Cel mai probabil, se ocupa cu cresterea animalelor. El a avut 5 copiii de care stim, 3 baieti (Theodor, Ioan si Ionita) si 2 fete.

Vlahii erau fostii locuitori vorbitori de limba latina ai Moesiei, care se refugiasera in munti in urma atacurilor bulgarilor turcici, care jefuisera toate asezarile de la campie. Acolo se adaptasera la mediul sarac trecand pe cresterea de animale.

Din punct de vedere militar, muntii garantau siguranta. Muntii erau locuri in care se puteau organiza ambuscade, aruncand cu bolovani si sageti intr-un inamic prins intr-o vale. Cetatile situate la inaltime erau mult mai greu de luat de catre o trupa de calareti pusi pe jaf. Doar vlahii cunosteau potecile si scurtaturile. Odata, bizantinii care asediau o cetate vlaha nu au putut decat sa priveasca ca martori neputinciosi cum vlahii au coborat in cetate mergand pe culmi, pe carari numai de ei stiute. Iar altadata, imperiul bizantin a dobandit o victorie numai pentru ca vlahii le-au destainuit o scurtatura prin care puteau ajunge in spatele inamicului.

Crescatorii de animale aveau un rol important in orice societate. Atat bulgarii navalitori cat si Imperiul Bizantin avea nevoie de ei. Si odata cu rolul social si cu siguranta, in timp a venit si prosperitatea. Structura sociala mostenita de la roman era de tip pater familias, si cei care acumulau bogatie deveneau mai mari ai comunitatii. Acumularea de bogatie si in special acumularea de mai mari ai societatii au facut posibile formarea unui stat vlah.

Familiile conduse de pater familias erau organizate ca un clan. Toata familia actiona la comun spre indeplinirea sarcinilor. In felul asta, o se puteau conduce operatiuni destul de complexe. Intre frati exista o ierarhie clara in functie de varsta.Astfel, Theodor fiind fratele mai mare avea intaietate, Ioan fratele mijlociu asculta de acesta si il respecta, iar Ionita executa, invata si tacea.

Ce este interesant ca nu era o structura foarte rigida, ci una care sfarseste prin a recunoaste meritele, dupa cum vom vedea.

sursa:
https://www.cetateadescaun.ro/produs/asanestii-istoria-politico-militara-a-statului-dinastiei-asan-1185-1280/

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cultura i-a ridicat pe suedezi, nu socialismul

Exista acest articol, care spune ca urmasii suedezilor imigrati in secolul 19 in America sunt mai bogati decat americanii. Si acolo unde 13% din americani traiesc in saracie, doar 6% din suedezii americani sunt saraci. https://www.commentarymagazine.com/articles/the-cold-truth-about-sweden/ Asta inseamna ca succesul lor nu se datoreaza sistemului cu elemente de stanga, ci culturii suedeze preexistente. Principala diferenta in nordul Europei este ca fermierii trebuiau sa munceasca de le sareau capacele ca sa supravietuiasca. In timp, cei lenesi au disparut pe cale naturala si s-a format o foarte puternica etica a muncii. In America, imigrantii suedezi au fost vazuti drept foarte muncitori, si apreciati pentru ca nu minteau.  Bine, au trecut si ei printr-o faza in care isi luau suturi in cur, ca orice alta minoritate care nu se integreaza suficient de rapid. Dar au depasit-o. Stanga americana admira foarte mult Suedia, pentru ca avea atatea masuri de stanga si parea ca din cauz

Cruciada impotriva lui Stefan cel Mare

Liviu Campeanu e un istoric in plina dezvoltare profesionala. Marele lui merit e ca a cautat in documentele Ordinului Cavalerilor Teutoni, care se afla in prezent in Germania, si a gasit documente pana acum necunoscute despre Stefan cel Mare.  Pentru ca cavalerii teutoni in acea perioada erau obligati sa lupte pentru regele Poloniei, si au mancat bataie impreuna cu restul armatei in Codrii Cosminului. Diferenta e ca ei au notat cu scrupulozitate tot ce au facut in campanie, pe unde au mers, ce s-a intamplat, ce au auzit de la altii. Ce nu imi place la carte e ca in primele capitole se tot schimba ordinea cronologica. Ce imi place e ca autorul face un portret al stapanirii lui Stefan de la inceput la sfarsit, folosind surse pe care io ca simplu cetatean nu le cunosteam. Si ce tare imagine reiese! Stefan nu a purtat doar razboaie de aparare cum am fost noi mintiti, dar ca om care a jucat adevaratul Game of Thrones a fost mai tare decat ne-a fost prezentat.  Recomand. https://humanitas.ro

Adevaratele stiri

Incepand de astazi, imi iau promisiunea sa nu mai pierd momente importante fara sa postez aici. Cand o sa aflu ceva ce inca nu este stire, aici veti afla mai intai. Deasemenea, voi face diferenta intre speculatie si realitate. Numai ce este sigur si dovedit va avea tagul "Adevaratele stiri".