Treceți la conținutul principal

Aventura Asanestilor: Stramosii

Orice aventura serioasa incepe cu o generatie inainte.

Nu stim cum il chema pe tatal Asanestilor, dar stim ca era unul din mai-marii vlahilor din muntii, si ca isi avea centrul principal al activitatilor langa Tarnovo. Cel mai probabil, se ocupa cu cresterea animalelor. El a avut 5 copiii de care stim, 3 baieti (Theodor, Ioan si Ionita) si 2 fete.

Vlahii erau fostii locuitori vorbitori de limba latina ai Moesiei, care se refugiasera in munti in urma atacurilor bulgarilor turcici, care jefuisera toate asezarile de la campie. Acolo se adaptasera la mediul sarac trecand pe cresterea de animale.

Din punct de vedere militar, muntii garantau siguranta. Muntii erau locuri in care se puteau organiza ambuscade, aruncand cu bolovani si sageti intr-un inamic prins intr-o vale. Cetatile situate la inaltime erau mult mai greu de luat de catre o trupa de calareti pusi pe jaf. Doar vlahii cunosteau potecile si scurtaturile. Odata, bizantinii care asediau o cetate vlaha nu au putut decat sa priveasca ca martori neputinciosi cum vlahii au coborat in cetate mergand pe culmi, pe carari numai de ei stiute. Iar altadata, imperiul bizantin a dobandit o victorie numai pentru ca vlahii le-au destainuit o scurtatura prin care puteau ajunge in spatele inamicului.

Crescatorii de animale aveau un rol important in orice societate. Atat bulgarii navalitori cat si Imperiul Bizantin avea nevoie de ei. Si odata cu rolul social si cu siguranta, in timp a venit si prosperitatea. Structura sociala mostenita de la roman era de tip pater familias, si cei care acumulau bogatie deveneau mai mari ai comunitatii. Acumularea de bogatie si in special acumularea de mai mari ai societatii au facut posibile formarea unui stat vlah.

Familiile conduse de pater familias erau organizate ca un clan. Toata familia actiona la comun spre indeplinirea sarcinilor. In felul asta, o se puteau conduce operatiuni destul de complexe. Intre frati exista o ierarhie clara in functie de varsta.Astfel, Theodor fiind fratele mai mare avea intaietate, Ioan fratele mijlociu asculta de acesta si il respecta, iar Ionita executa, invata si tacea.

Ce este interesant ca nu era o structura foarte rigida, ci una care sfarseste prin a recunoaste meritele, dupa cum vom vedea.

sursa:
https://www.cetateadescaun.ro/produs/asanestii-istoria-politico-militara-a-statului-dinastiei-asan-1185-1280/

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Daca vrem ursi trebuie sa fim in stare sa-i impuscam

Stiti unde nu supravietuieste nici un leu in Africa? Acolo unde agricultorii pasnici isi cultiva terenul.

Stiti unde o duc bine leii in Africa si sunt protejati? Acolo unde se duc vanatorii occidentali sa impuste lei.

Singurii care traiesc in armonie cu animalele salbatice mari sunt vanatorii. Le place pericolul, intra in el de bunavoie. In fiecare an oraseni occidentali, majoritatea albi, vin in salbaticia mentinuta din rezervatii si platesc cate 10.000 $ + ca sa vaneze un leu. Din banii aia se platesc salariile paznicilor, veterinarilor, se platesc garduri si se intretine salbaticia si 50 de familii de lei. 
Ce se intampla unde nu vin vanatorii occidentali: taranii mananca antilopele, elefantii si girafele ca sa le dea copiilor lor hrana, si extermina animalele periculoase fiindca se tem de ele. Pamantul este apoi folosit in agricultura.

La un moment dat, un tip a vanat un leu frumos, matur, numit Cecil. A fost un scandal ingrozitor pe facebook, in care tipul (un dentist) a fost apr…

S-a descoperit de ce femeile traiesc mai mult decat barbatii

Teoria era ca barbatii isi asuma mai multe riscuri, merg la razboi, se bat, etc. Chestia asta, pe care o aminteste sii Jordan Peterson, exista, dar nu e factorul decisiv.

Un studiu recent a studiat nu doar oamenii, ci si animalele, si a gasit care e legea intregii naturi, si e a naibii de simplu: genetica.

Sexul care are doi cromozomi identici intotdeauna traieste mai mult.

Daca o gena dintr-un cromozom se strica (de exemplu din cauza batranetii), celula are sanse sa gaseasca informatia necesara in cromozomul identic, care joaca rol de backup.

La oameni, femeia are cromozomii XX.  Barbatii au cromozomii XY, si de aceea sunt dezavantajati, imbatranesc si mor mai repede.

Chestia e ca la unele animale e invers.

De exemplu la gaini, cocosul are cromozomii dubli, iar femela simpli. Si cocosii traiesc mai mult decat gainile, desi sunt mai agitati, se bat mult mai des si au o viata mai violenta. Cei doi cromozomi care se pot repara reciproc inclina mai mult balanta decat toti ceilalti factor…

Ce lipseste in cazul mortii lui George Floyd

Mass-media are doua feluri in care poate minti. Prin ce spune. Si, mai important, prin ce NU SPUNE. Minciunile de al doilea fel sunt inghitie mult mai rapid de public.

Daca va aminti cazul baietilor de Covington , care erau sa fie linsati de public din cazua articolelor aparute in presa. Mass-media a publicat numai cateva secunde din filmare., in care parea ca baietii ii rad in nas unui indian.

Dupa cateva zile in care au primit amenintari cu moartea de la privitorii respectivelor televiziuni, a aparut inregistrarea completa, in care s-a vazut ca indianul e ala care s-a bagat in nasul lor si a incercat sa ii provoace.

Mass media se ocupa cu in a izola cateva secunde dintr-un film. Dupa aceea pot sa dea impresia inversa realitatii la stiri, sustinand ca s-a intamplat exact inversul.

O sa mai dau pe viitor exemple de manipulari celebre de catre minunata mass-medie, care a mintit.in felul asta si cu alte ocazii.

In cazul George Floyd, avem inceputul arestarii, filmata de o camera de stra…