Treceți la conținutul principal

Aventura Asanestilor: O icoana miraculoasa

Fratii Theodor si Ioan erau frustrati ca indemnurile la revolta nu prindeau la vlahi. Ei stiau ca vlahii puteau domina armata bizantina in munti, ca insusi imperiul era corupt si putea fi invins. 

Dar vlahii nu vedeau asta. Toata logica din lume nu era suficienta. Trebuia ceva mai puternic ca ei sa creada ca pot invinge cel mai mare imperiu din lume..

Atunci a venit ziua de Sfantul Dumitru, 26 octombrie 1189. 

Sfantul Dumitru era atat de important pe cat e acum Anul Nou pentru noi, fiindca era SFARSITUL ANULUI DE MUNCA. Era plasat exact la sfarsitul sezonului agricol. Pe 26 octombrie, se incheiau toate recoltele, toate cele castigate erau puse in hambar, culegerea viilor era sfarsita si vinul pus la beci. Munca cea mare se incheia, si in cateva saptamani avea sa vina iarna cu noiane de zapada, care ii izola pe toti in casele lor, la caldura. Dar pana atunci aveau acest mic moment de respiro. 

Pentru pastori sarbatoarea era si mai importanta pentru ca multi dintre ei atunci se intorceau la familiile lor. pe care nu le mai vazusera din primavara. Atunci se incheiau socotelile, proprietarii oilor ii plateau pe ciobani. 

Sarbatoarea sfantului Dumitru ii reunea pe toti cu familiile si neamurile, si le dadea un prilej frumos pentru o reunire festiva.

De obicei, sarbatoarea cea mai mare se tinea la Thessaloniki, orasul aflat sub protectia sfantului Dumitru. Dar nu in anul asta tulbure. Armata regelui Wilhelm II, in razboi cu imperiul bizantin, cucerise orasul in luna august. In prezent detineau orasul si o parte din imperiu. Catre regele Wilhelm II se indrepta imparatul bizantin cu armata cand au cerut fratii audienta. 

Sfantul Dumitru nu mai intervenise sa salveze orasul, dar a avut o interventie: icoana facatoare de minuni care il reprezenta a disparut din biserica, inainte ca jefuitorii normanzi sa puna mana pe ea. Conform episcopului. Ori asta, ori el a ascuns-o si a scos-o pe furis din oras, trimitand-o la un om de incredere. 

Fapt e ca icoana a aparut la Tarnovo, in mainile preotului Vasile, prieten al celor doi frati. Acestia au ridicat in graba o biserica provizorie, de lemn, si au pus-o in fata. Vestea ca icoana miraculoasa a aparut prin minune in Tarnovo s-a auzit in toate neamurile vlahe din Balcani. 

De obicei vlahii mai bogati mergeau la biserica cea mare din Thessaloniki, dar anul acesta toate familiile importante ale vlahilor s-au intalnit la Tarnovo in fata icoanei sfantului Dumitru, pe 26 octombrie.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cultura i-a ridicat pe suedezi, nu socialismul

Exista acest articol, care spune ca urmasii suedezilor imigrati in secolul 19 in America sunt mai bogati decat americanii. Si acolo unde 13% din americani traiesc in saracie, doar 6% din suedezii americani sunt saraci. https://www.commentarymagazine.com/articles/the-cold-truth-about-sweden/ Asta inseamna ca succesul lor nu se datoreaza sistemului cu elemente de stanga, ci culturii suedeze preexistente. Principala diferenta in nordul Europei este ca fermierii trebuiau sa munceasca de le sareau capacele ca sa supravietuiasca. In timp, cei lenesi au disparut pe cale naturala si s-a format o foarte puternica etica a muncii. In America, imigrantii suedezi au fost vazuti drept foarte muncitori, si apreciati pentru ca nu minteau.  Bine, au trecut si ei printr-o faza in care isi luau suturi in cur, ca orice alta minoritate care nu se integreaza suficient de rapid. Dar au depasit-o. Stanga americana admira foarte mult Suedia, pentru ca avea atatea masuri de stanga si parea ca din cauz

Cruciada impotriva lui Stefan cel Mare

Liviu Campeanu e un istoric in plina dezvoltare profesionala. Marele lui merit e ca a cautat in documentele Ordinului Cavalerilor Teutoni, care se afla in prezent in Germania, si a gasit documente pana acum necunoscute despre Stefan cel Mare.  Pentru ca cavalerii teutoni in acea perioada erau obligati sa lupte pentru regele Poloniei, si au mancat bataie impreuna cu restul armatei in Codrii Cosminului. Diferenta e ca ei au notat cu scrupulozitate tot ce au facut in campanie, pe unde au mers, ce s-a intamplat, ce au auzit de la altii. Ce nu imi place la carte e ca in primele capitole se tot schimba ordinea cronologica. Ce imi place e ca autorul face un portret al stapanirii lui Stefan de la inceput la sfarsit, folosind surse pe care io ca simplu cetatean nu le cunosteam. Si ce tare imagine reiese! Stefan nu a purtat doar razboaie de aparare cum am fost noi mintiti, dar ca om care a jucat adevaratul Game of Thrones a fost mai tare decat ne-a fost prezentat.  Recomand. https://humanitas.ro

Adevaratele stiri

Incepand de astazi, imi iau promisiunea sa nu mai pierd momente importante fara sa postez aici. Cand o sa aflu ceva ce inca nu este stire, aici veti afla mai intai. Deasemenea, voi face diferenta intre speculatie si realitate. Numai ce este sigur si dovedit va avea tagul "Adevaratele stiri".