Treceți la conținutul principal

Tsar Petru Asan

 Imparatul Isaac II Angelos si-a tinut in ianuarie nunta pentru care tot imperiul a platit un an de zile. A fost cu adevarat o nunta imparateasca, demna de povesti. Printesa Margareta a Ungariei avea numai 10 ani, probabil ca s-a distrat.

Era cea mai mare fiica a regelui Ungariei. Pacea cu Ungaria era asigurata. Tot prin rudenie, era la pace cu Serbia, si cu alte tari.

Apoi in februarie si-a luat armata si s-a dus sa vada ce fac vlahii astia mixobarbari.

Petru calculase ca imparatul va pierde batalia de la Demetritsi. Vlahii puteau invinge un imperiu bizantin corupt si decadent. Nici vorba sa faca fata unui imparat in culmea gloriei. Dar spre gloria lor, vlahii nu au dat inapoi.

In fata armatei imparatului, era prematur sa lupte, asa ca nici n-au incercat. Ioan Asan ca si sef al armatei a condus retragerea in munti si a intarit cetatile. 

Petru si-a pus coroana de aur si cizmele purpurii imparatesti, s-a urcat pe cal si in fruntea unei cete de soldati si oameni de seama a trecut Dunarea, spre cumani. Cumanii erau un neam nomad de calareti, turcic, care erau sefi peste campiile Romaniei actuale, dar si peste vlahii care munceau pamantul sau erau pastori pe dealuri si in munti. De la ei avem cuvintele "urs" si "cioban".

Asan e nume cuman, la fel ca Basarab. Cumanii erau luptatori si aveau ca valoare principala curajul. Erau specialisti in cavalerie usoara, nimeni nu ii intrecea pe campie. Romanii ii admirau, si de aceea adoptau nume cumane. 

Asan i-a impresionat cu diplomatia si cunostiintele lui. Le-a propus o alianta. Vlahii aveau sa le deschida cararile secrete prin muntii Stara Planina, si vor ataca impreuna Imperiul Bizantin in campiile Traciei. Apoi vor lua Constantinopolul, si il vor pune pe Petru imparat. Era un plan indraznet venit de la un om a carui tara tocmai fusese ocupata. Dar Petru era un om hotarat.

Imparatul Isaac II a trecut prin trecatorile vlahe fara nici o lupta. A admirat de la distanta cetatile vlahe din trecatori, dar s-a limitat aici, ca in afara de admirat nu aveau ce le face. Au intrat in Tarnovo fara opozitie. Imparatul a intrat in biserica si a luat inapoi icoana facatoare de minuni, aratand ca sfantul Dumitru se intoarce acasa.

Diplomatii imparatului incercau sa convinga pe sefii vlahilor sa se predea. Voi nu vedeti ca imparatul are in mana casele voastre, si nevestele voastre, si poate sa le dea foc si sa omoare tot? Ingenuncheati in fata lui, si va va ierta. 

Dar au primit un raspuns cu care nu erau obisnuiti: Noi am hotarat sa ne revoltam, asa ramane cum am hotarat. Cu familiile noastre o sa fie cum vrea Dumnezeu. Daca el vrea sa piara, or sa piara, daca nu, in bunatatea lui le va salva. Dar noi nu ne schimbam odata ce am hotarat. 

Fetele diplomatilor se lungeau pe zi ce trece. Imparatul insa era vesel tare. Trecuse pe aici un imparat bizantin mai demult, si ii cunoscuse pe vlahi. Profetise ca neamul asta aveau calitati opuse celor bizantine, si la un moment dat se vor rascula impotriva bizantinilor, si mult vor avea de furca cu ei. Isaac II radea tare mult de profetia aia in timp ce se intorcea la Constantinopol, zicand ca el i-a batut pe vlahi fara sa scoata sabia din teaca. 

Cand a venit vestea ca imparatul bizantin nici garnizoane nu au lasat in urma, cumanii s-au aliat cu Petru. Si intelept, si curajos, si favorizat de cer. Impreuna, au trecut inapoi Dunarea. Ioan Asan a coborat din munti cu armata neatinsa. Vlahia era a lor, cetatile de pe trecatori neatinse, drumul spre Tracia liber. Au atacat Preslavul, si de data asta l-au cucerit.

Petru s-a urcat pe tron si s-a declarat continuator al fostului tarat bulgar cu capitala la Preslav. 

Declarand al doilea tarat bulgar, Petru ii atragea de partea lui pe bulgarii revoltati. Un tarat bulgar nu numai insemna un conducator aproape de ei, ci si taxe mai mici. Orasele bulgare, care erau in pragul revoltei din cauza taxelor peste puteri au trecut de partea lui. Cumanii si valahii au desfiintat rapid pe putinii partizani ai imparatului care s-au impotrivit. 

In primavara, Asanestii nu domneau numai peste Vlahia, ci cucerisera si Moesia, adica Bulgaria de azi.

Imparatul Isaac II subevaluase numarul vlahilor. Acestia nu erau numai mai multi, ci impreuna cu cumanii de 2X mai multi. Iar dupa ce au ispravit cu Moesia, armatele lor impreuna cu cumanii s-au revarsat in campiile Traciei. 

Planul lui Petru decurgea exact cum acesta a prevazut.

Statuia lui Petru Asan, la Tarnovo




.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cultura i-a ridicat pe suedezi, nu socialismul

Exista acest articol, care spune ca urmasii suedezilor imigrati in secolul 19 in America sunt mai bogati decat americanii. Si acolo unde 13% din americani traiesc in saracie, doar 6% din suedezii americani sunt saraci. https://www.commentarymagazine.com/articles/the-cold-truth-about-sweden/ Asta inseamna ca succesul lor nu se datoreaza sistemului cu elemente de stanga, ci culturii suedeze preexistente. Principala diferenta in nordul Europei este ca fermierii trebuiau sa munceasca de le sareau capacele ca sa supravietuiasca. In timp, cei lenesi au disparut pe cale naturala si s-a format o foarte puternica etica a muncii. In America, imigrantii suedezi au fost vazuti drept foarte muncitori, si apreciati pentru ca nu minteau.  Bine, au trecut si ei printr-o faza in care isi luau suturi in cur, ca orice alta minoritate care nu se integreaza suficient de rapid. Dar au depasit-o. Stanga americana admira foarte mult Suedia, pentru ca avea atatea masuri de stanga si parea ca din cauz

Cruciada impotriva lui Stefan cel Mare

Liviu Campeanu e un istoric in plina dezvoltare profesionala. Marele lui merit e ca a cautat in documentele Ordinului Cavalerilor Teutoni, care se afla in prezent in Germania, si a gasit documente pana acum necunoscute despre Stefan cel Mare.  Pentru ca cavalerii teutoni in acea perioada erau obligati sa lupte pentru regele Poloniei, si au mancat bataie impreuna cu restul armatei in Codrii Cosminului. Diferenta e ca ei au notat cu scrupulozitate tot ce au facut in campanie, pe unde au mers, ce s-a intamplat, ce au auzit de la altii. Ce nu imi place la carte e ca in primele capitole se tot schimba ordinea cronologica. Ce imi place e ca autorul face un portret al stapanirii lui Stefan de la inceput la sfarsit, folosind surse pe care io ca simplu cetatean nu le cunosteam. Si ce tare imagine reiese! Stefan nu a purtat doar razboaie de aparare cum am fost noi mintiti, dar ca om care a jucat adevaratul Game of Thrones a fost mai tare decat ne-a fost prezentat.  Recomand. https://humanitas.ro

Adevaratele stiri

Incepand de astazi, imi iau promisiunea sa nu mai pierd momente importante fara sa postez aici. Cand o sa aflu ceva ce inca nu este stire, aici veti afla mai intai. Deasemenea, voi face diferenta intre speculatie si realitate. Numai ce este sigur si dovedit va avea tagul "Adevaratele stiri".