Treceți la conținutul principal

Barbarossa si vlahii

 Dupa armistitiul cu imparatul, a fost un pic pace. Fratii au ridicat in Tarnovo o biserica de piatra pe locul exact unde a inceput rebeliunea, si i-au dat hramul Sfantul Dumitru. Cunoscutul nostru preotul Vasile, cel care facuse rost de icoana, a primit un rang mai inalt. Vlahii au facut o alianta cu sarbii, cu care se invecinau, alianta care ar fi putut pune bazele unei relatii de prietenie istorice.

Insa ei traiau in perioada cruciadelor, si imparatul german Barbarossa si-a facut aparitia la marginea imperiului la Belgrad in iulie 1189, cu o armata de 100.000 de oameni. Barbarossa a fost unul din cei mai buni conducatori ai Sfantului Imperiu Roman, si era practic liderul cel mai important al Occidentului.  Cruciada a 3-a avea ca scop recucerirea Ierusalimului, si pentru asta trebuiau sa traverseze imperiul bizantin si sa sa fie transportati peste mare.

Tarul Petru a vazut aici o sansa. A trimis la Barbarossa oferta militara, cand acesta ajunsese la orasul sarb Nis, si cu ocazia asta  aflam ce efectve militare aveau vlahii si cum erau inarmati. Ii punea la dispozitie 60.000 de vlahi inarmati cu arcuri si sageti ca sa cucereasca Imperiul Bizantin, in schimbul recunoasterii ca tar a Bulgariei. Din punctul de vedere al lui Barbarossa, vlahii nu aveau un drept asupra teritoriului cucerit, dar erau de respectat, pentru ca il dobandisera prin virtute militara.

Crucioatii si-au continuat drumu.  Numai ca armata asta avea nevoie de mancare, bani si motivatie, si le dobandea jefuind fiecare oras prin care trecea. Cand stirea a ajuns la imparatul bizantin, acesta s-a racit cu totul de cruciati si a poruncit sa li se zadarniceasca inaintarea. 

S-au ridicat impotriva lui Barbarosa grecii, vlahii si cumanii din regiunile jefuite. Ei trecusera si prin Vlahia din Thessalia, care nu facea parte din tara lui Petru si Ioan, ci ramasesera credinciosi imparatului. Vlahii de acolo s-au ridicat impotriva cruciatilor pe cand traversau muntii. Sagetile otravite le-au produs pagube mari, dar in cele din urma occidentalii au razbit prin vai, invingand in lupta si au si-au pus tabara in orasul Philipopolis (actualul Plovdiv).

 Barbarossa nu vroia insa cu adevarat sa cucereasca Constantinopolul, cum se temea imparatul. El vroia sa ia Ierusalimul, reparandu-si astfel relatia cu Papa de la Roma. Statea in Philipopolis, si trimitea solii cate imparat, ca sa inceteze rezistenta, folosind ca moneda de schimb amenintarea cu vlahii. "Vlahii sunt ai nostrii, armenii ne sunt credinciosi", si daca nu ne pui la dispozitie flota vom cuceri Constantinopolul si o luam singuri.

In final, Barbarossa a promis sa nu mai jefuiasca localitatile, flota a fost rimisa si cruciatii au trecut cu tot cu comorile jefuite pana atunci, fara sa fie intrebati de sanatate. Au urmat traseul Philipopolis - Adrianopole - Galipoli si au debarcat in teritoriile ocupate de turci. 

Apoi, cum stim, i-au batut pe turci in lupta, au cucerit capitala turceasca de atunci, Iconia (azi Konya, Turcia) si apropierea lor l-a ingrozit pe Saladin, dar imparatul, extenuat de marsul indelungat prin arsita, a murit la 10 iunie 1990 cand calul l-a aruncat intr-un rau de munte care ii ajungea numai pana la brau. Ori a murit inecat, ori i-a cedat inima din cauza socului termic. Avea 68 de ani si condusese armata peste 1000 km. 

Tot respectul, a tras de el pana in ultima clipa.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cultura i-a ridicat pe suedezi, nu socialismul

Exista acest articol, care spune ca urmasii suedezilor imigrati in secolul 19 in America sunt mai bogati decat americanii. Si acolo unde 13% din americani traiesc in saracie, doar 6% din suedezii americani sunt saraci. https://www.commentarymagazine.com/articles/the-cold-truth-about-sweden/ Asta inseamna ca succesul lor nu se datoreaza sistemului cu elemente de stanga, ci culturii suedeze preexistente. Principala diferenta in nordul Europei este ca fermierii trebuiau sa munceasca de le sareau capacele ca sa supravietuiasca. In timp, cei lenesi au disparut pe cale naturala si s-a format o foarte puternica etica a muncii. In America, imigrantii suedezi au fost vazuti drept foarte muncitori, si apreciati pentru ca nu minteau.  Bine, au trecut si ei printr-o faza in care isi luau suturi in cur, ca orice alta minoritate care nu se integreaza suficient de rapid. Dar au depasit-o. Stanga americana admira foarte mult Suedia, pentru ca avea atatea masuri de stanga si parea ca din cauz

Cruciada impotriva lui Stefan cel Mare

Liviu Campeanu e un istoric in plina dezvoltare profesionala. Marele lui merit e ca a cautat in documentele Ordinului Cavalerilor Teutoni, care se afla in prezent in Germania, si a gasit documente pana acum necunoscute despre Stefan cel Mare.  Pentru ca cavalerii teutoni in acea perioada erau obligati sa lupte pentru regele Poloniei, si au mancat bataie impreuna cu restul armatei in Codrii Cosminului. Diferenta e ca ei au notat cu scrupulozitate tot ce au facut in campanie, pe unde au mers, ce s-a intamplat, ce au auzit de la altii. Ce nu imi place la carte e ca in primele capitole se tot schimba ordinea cronologica. Ce imi place e ca autorul face un portret al stapanirii lui Stefan de la inceput la sfarsit, folosind surse pe care io ca simplu cetatean nu le cunosteam. Si ce tare imagine reiese! Stefan nu a purtat doar razboaie de aparare cum am fost noi mintiti, dar ca om care a jucat adevaratul Game of Thrones a fost mai tare decat ne-a fost prezentat.  Recomand. https://humanitas.ro

Adevaratele stiri

Incepand de astazi, imi iau promisiunea sa nu mai pierd momente importante fara sa postez aici. Cand o sa aflu ceva ce inca nu este stire, aici veti afla mai intai. Deasemenea, voi face diferenta intre speculatie si realitate. Numai ce este sigur si dovedit va avea tagul "Adevaratele stiri".