Treceți la conținutul principal

Cele 3 generatii ale Romaniei

 In mod traditional, o generatie se considera ca traieste 30-33 de ani. De la infiintarea Romaniei Mari, au trecut pana acum 102.

Asta ar insemna ca au trecut aproximativ 3 generatii, acum fiind primii ani din a patra. Zic aproximativ, fiindca istoria nu e asa de precisa. Hai sa vedem cum au fost ele.

  1. Generatia 1918 + 33 = 1951. Perioada interbelica. Politicianism de slaba calitate, coruptie si autoritarism,  dar si, modernizare. S-a sfarsit cu invazie ruseasca si cu uciderea de catre acestia a elitelor romanesti.
  2. 1951 + 33 = 1984. Comunism local. Idei inalte dar si inepte, care nu au reusit sa atinga pragul de profitabilitate, oameni mici. S-a prelungit pana in 1989 din cauza incapatanarii lui Ceausescu.
  3. 1984 + 33 = 2017. Tranzitie spre lumea cu apa calda. Politicianism de slaba calitate, idei inepte, coruptie, si o incercare de autoritarism din partea PSD, dar si intrarea in UE si modernizare. S-a sfarsit cu bagarea lui Dragnea in puscarie (2019).
Ce urmeaza in a 4-a generatie? 

Nu stim inca, dar ar  trebui sa avem deja primele semne, fiindca suntem de cativa ani in ea. Cum le putem identifica? Pai, e simplu. Fiecare generatie iese in evidenta prin diferentele fata de cea de dinainte.

Ce elemente noi au aparut recent, care nu au existat in generatia anterioara? Revolta fata de PSD finalizata cu infiintarea USR-Plus si alegerea lui Nicusor Dan la Bucuresti si a lui Fritz la Timisoara. 

Daca te uiti in urma, tranzitia reia multe din temele perioadei interbelice. Coruptie, politicieni slabi si mincinosi in toate partidele. Acum insa, nu a mai existat o invazie nazista/comunista care sa puna capat evolutiei, si am avut timp sa ne maturizam destul incat sa intelegem mecanismele democratiei. 

O parte din populatie aajuns la nivelul de organizare care sa ii permita sa formeze organizatia politica. E un pas la fel de mare ca trecerea de la organisme unicelulare la organisme pluricelulare. Sigur, nu e totul minunat, si lupta e in toi cu vechile forme de organizare.

O generatie nu consta insa intr-un singur fenomen. Mai trebuie sa si invingem in batalia economica, si Romania sa ajunga la un salar mediu de 1000 de euro, pentru a considera integrarea in lumea cu apa calda ca s-a finalizat. 

Aici e nevoie de idei si mai bune si mai inovatoare. O scoala romaneasca de software care sa se adreseze publicului larg ar fi un exemplu.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cultura i-a ridicat pe suedezi, nu socialismul

Exista acest articol, care spune ca urmasii suedezilor imigrati in secolul 19 in America sunt mai bogati decat americanii. Si acolo unde 13% din americani traiesc in saracie, doar 6% din suedezii americani sunt saraci. https://www.commentarymagazine.com/articles/the-cold-truth-about-sweden/ Asta inseamna ca succesul lor nu se datoreaza sistemului cu elemente de stanga, ci culturii suedeze preexistente. Principala diferenta in nordul Europei este ca fermierii trebuiau sa munceasca de le sareau capacele ca sa supravietuiasca. In timp, cei lenesi au disparut pe cale naturala si s-a format o foarte puternica etica a muncii. In America, imigrantii suedezi au fost vazuti drept foarte muncitori, si apreciati pentru ca nu minteau.  Bine, au trecut si ei printr-o faza in care isi luau suturi in cur, ca orice alta minoritate care nu se integreaza suficient de rapid. Dar au depasit-o. Stanga americana admira foarte mult Suedia, pentru ca avea atatea masuri de stanga si parea ca din ...

"At the mountains of madness" de HP Lovecraft

Lovecraft e in stuatia ciudata in care daca citesti carti in engleza, atunci e clar, el e jumatate din domeniul Horror, iar daca nu, probabil nu ai auzit de el niciodata. "In Muntii Nebuniei" e una din cele mai clare si la obiect povestiri. O echipa de exploratori ajunsi in Antarctica descopera ca gheata s-a topit intr-un loc si un oras ciclopic a iesit la lumina. Zidurile imense nu seamana cu nici o arhitectura cunoscuta. Cu cat patrund mai in interior, cu atat isi dau seama ca nimic din ce e acolo nu e uman. Descopera treptat ca acolo e un oras care exista dinainte de inceputurile vietii pe Terra, cu implicatia ca ei au creat viata pe Terra. Insa si-au consumat energia in lupta cu creaturile create pentru a ii servi, niste chestii imense care puteau fi orice, copia orice, si alti inamici din spatiu le-au dat lovitura finala, ingropandu-i in gheata. Motiv pentru care viata pe Pamant a evoluat mai departe fara interventia lor. Dar acum orasul a iesit la suprafata si ult...

Noi si albanezii

Pe internet, vad in sfarsit pe cineva care zice: de ce nu vine UE sa preia controlul, ca noi habar n-avem sa ne conducem singuri. Cat o sa ne mai chinuim degeaba? Nu era un roman, era un albanez. In scurt timp. mai apar trei albanezi. TOTI sunt de acord ca are dreptate. Dar UE n-o sa vina, pentru ca vrea mai intai sa ii vada ca pot sa se conduca singuri. Frate, ce inseamna sa iti ajunga cutitul la os: Nu te mai minti singur. La noi, 50% din public simtea ca ne-ar pica bine o ocupatie americana sau germana ca sa ne puna pe directia buna. Restul se amageste cu istoria glorioasa. Si vorbe goale, gen mandria de a fi roman. La ei e unanimitate. Unul n-a venit sa zica cu istoria glorioasa a Albaniei. Sa ai o clasa politica corupta care mentine un regim politic clientelar de sus in jos e abia nivelul de supravietuire. Exista o tona de din astea, Bolivii si Zimbabwe si Sudan, care abia subzista. Sa ai parghiile prin care populatia sa impuna conducerii tarii sa bage bani in dezvol...