Treceți la conținutul principal

Magna Hungaria (Harta migratiei maghiare conform istoricilor III)


Apoi, mogyerii, cum se numesc in perioada asta ungurii, s-au mutat mai la vest. Nu departe, doar dincolo de Urali.

Conform lui Madgearu, "pe teritoriul actualelor republici autonome Tatarstan si Bashkortostan, probabil in secolele 6-7". Pe romaneste, tara tatarilor si tara bashkirilor. 

Unii mogyeri au ramas pe loc. Mormintele de la Tankeevka si Bolshie-Tigani, din secolele 8-9, sunt probabil ale lor.

In 1235, calugarul maghiar Iulianus a plecat sa descopere tara de origine a ungurilor, despre care legendele spuneau ca ar fi la est. Calugarii dominicani fusesera infiintati in 1216 ca sa combata ereziile si sa mareasca cunoasterea umana. Odata cu ei patrunsesera in Ungaria si cunostintele de carte si dragostea de stiinta, si acum calugarii dominicani maghiari vroiau sa isi cunoasca inaintasii.

Dupa ce a ajuns la capitala Bulgarilor de pe Volga - stramosii bulgarilor ce au navalit in sudul Dunarii - acestia l-au ghidat catre tara ungurilor, care se afla la doar 2 zile distanta. Acesta i-a aflat si a descoperit ca desi trecusera 3-400 de ani de la despartire, isi pastrasera limba si au putut comunica fara efort. Populatia nu se mai numea moghiar, ci mozar.

Ungurii traiau intre bashkiri, o populatie turcica foarte razboinica, care ocupa muntii Urali pe ambele parti. Aparent, bashkirii dominau muntii, iar mozarii ocupau stepa dintre Volga si muntii Urali. Iulian a denumit tara Hungaria Magna, adica Ungaria cea Mare. Erau mari crescatori de cai, bine inarmati beau lapte de iapa, mancau carne de cal si de vanat, inclusiv de lup. Nu aveau dumnezeu, nici zei. Isi aduceau aminte de aceia care plecasera spre vest, cu multe generatii in urma. De la ei a aflat ca, la fel ca si bulgarii de pe Volga, erau in razboi cu tatarii, pe care ii batusera in prima batalie. 

Iulianus a plecat cu vestile in Ungaria, ducand si stiri despre tatari - era primul european care auzise de ei. 

Apoi s-a intors, in 1238, dar pe drumul spre Magna Hungaria nu a mai gasit-o. I-a gasit doar pe mongoli, care isi pasteau caii printre cadavrele bulgarilor de pe Volga. Devastasera tot ce era stepa, i-a facut una cu pamantul. Calugarul a fost dus in fata hanului mongol. Acesta a aflat de unde vine, si l-a trimis inapoi la el in tara cu un ultimatum pentru regele Ungariei - daca nu se supune poruncilor si continua sa ii gazduiasca pe cumani o sa il atace si o sa ii distruga tara.

Tatarii s-au stabilit o vreme in partea de vest, de aia se numeste si astazi Tatarstan. Capitala lor era la Kazan. Bashkirii s-au integrat in hoarda tatarilor. I-a ajutat sa supravietuiasca faptul ca erau o populatie montana. Tatarii distrugeau usor tot ce era stepa, dar aveau dificultati serioase in munti. Mozarii insa... Tatarii nu aveau nici un fel de mila fata de popoarele care le rezistau militar. Putem fi siguri ca profitand de terenul de stepa i-au exterminat pe toti. Au scapat doar cei care traiau amestecati cu bashkirii, in munti.

Pana la urma calugarul Iulianus a avut un imens noroc. Asa stim unde locuiau ungurii, in ce fel de zona, si exact cand au disparut.


Comentarii

  1. Tatarii nu sunt tot una cu mongolii. Tatarii pe care ii cunoastem azi ca fiind cei cu care s-au tot batut romanii timp de jumatate de mileniu sunt de fapt la origine, in majoritate, un amestec de bulgari de pe Volga, cumani si alte populatii turcice care deja erau prin zona nordului Marii Negre atunci cand au venit mongolii. Plus urmasii unei mici elite conducatoare de origine mongola.
    Iar tatarii nu vorbesc limba mongola ci limbi/dialecte turcice. O alta diferenta este faptul ca tatarii au ales Islamul, in timp ce mongolii au ales budismul vajrayana ca religie dominanta.

    Mongolii aveau fata de celelalte popoare de calareti din stepa o atitudine in general diferita comparativ cu atitudinea lor fata de popoarele sedentare. Pe ceilalti calareti de stepa cautau de regula sa ii subjuge si sa ii integreze in propria hoarda pentru a-si mari armata, nu sa ii extermine sau sa ii transforme pe toti in sclavi. Dar asta depindea si de gradul de rezistenta pe care il intampinau. Cu cat era mai mare rezistenta intampinata, cu atat actiunile mongolilor erau mai brutale.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cruciada impotriva lui Stefan cel Mare

Liviu Campeanu e un istoric in plina dezvoltare profesionala. Marele lui merit e ca a cautat in documentele Ordinului Cavalerilor Teutoni, care se afla in prezent in Germania, si a gasit documente pana acum necunoscute despre Stefan cel Mare.  Pentru ca cavalerii teutoni in acea perioada erau obligati sa lupte pentru regele Poloniei, si au mancat bataie impreuna cu restul armatei in Codrii Cosminului. Diferenta e ca ei au notat cu scrupulozitate tot ce au facut in campanie, pe unde au mers, ce s-a intamplat, ce au auzit de la altii. Ce nu imi place la carte e ca in primele capitole se tot schimba ordinea cronologica. Ce imi place e ca autorul face un portret al stapanirii lui Stefan de la inceput la sfarsit, folosind surse pe care io ca simplu cetatean nu le cunosteam. Si ce tare imagine reiese! Stefan nu a purtat doar razboaie de aparare cum am fost noi mintiti, dar ca om care a jucat adevaratul Game of Thrones a fost mai tare decat ne-a fost prezentat.  Recomand. https://humanitas.ro

Adevaratele stiri

Incepand de astazi, imi iau promisiunea sa nu mai pierd momente importante fara sa postez aici. Cand o sa aflu ceva ce inca nu este stire, aici veti afla mai intai. Deasemenea, voi face diferenta intre speculatie si realitate. Numai ce este sigur si dovedit va avea tagul "Adevaratele stiri".

Timisoara n-a stiut sa profite de capitala culturala europeana

Timisoara este tot anul 2023 capitala culturala europeana.  Jocul este simplu: orasul primeste o gramada mare de bani in anul respectiv, si daca este destept se alege cu ceva permanent, de care beneficiaza si anii viitori. Exemplul clasic e o noua cladire cu o scena mare, pe care se pot organiza evenimente majore, cu un numar urias de spectatori. Un exemplu de oras destept a fost Sibiul lui Klaus Johannis, care si acum culege profitul. Timisoara ar fi avut mare nevoie de asta, pentru ca n-au decat doua sali serioase, Opera si Teatru, si amandoua de capacitate mijlocie. Din pacate timisorenii si-au pierdut sansa sabotandu-se intre ei pe motive de orgolii si politice, asa ca singurele beneficii care le vor ramane dupa 2023 vor fi cateva renovari.