Treceți la conținutul principal

Hiperinflatie 2

In prezent, 60% din carnea de vita produsa de Brazilia este comandata de China. Cerere care nu exista acum cativa ani. Rezultatul e ca o bucata de friptura care ii costa pe new-yorkezi 7$, acum costa 12$. Multi dintre ei au trecut pe bucati de calitate mai proasta.

Ok, sa zicem ca cererea crescuta datorita Chinei se rezolva prin piata libera. Creste pretul, devine profitabil sa deschizi ferme, apar inca 1000 ferme. Pana cand apar fermele, cativa ani de preturi de 2-3 ori mai mari decat stiti.

Problema este ca China ramane in continuare concurentul pentru care te bati pentru bucata de vita. Nivelul de viata crescuta - sa nu va asteptati ca sa renunte la el. Si in licitatia pentru produse, ei au un argument - toata industria fosta americana care e acum a lor. Care e argumentul Vestului?

Primele reactii nu sunt bune, mai precis sincer ma ingrozesc. Presedintele Biden vrea sa tipareasca 4 trilioane de dolari, ca si cum asta ar fi o problema care ar dura cateva luni. Sincer, as vrea sa nu fie adevarat, sa fie o gluma proasta.

Deci nu avem o solutie bazata pe organizare, inatamant sau tehnologie, ci dam drumul la tiparnita? 

tiparnita de dolari a luat-o razna dupa 2020

Observati ca graficul a luat-o in sus. SI cel mai tare, banii lui Biden nu se vor duce pe infrastructura cum a fost planificat. Se vor duce pe cauze ideologizate si de termen scurt. 

Secretarul de presa al Casei Albe vorbeste despre angajarea de ingrijitori la domiciliu prin cele 4 trilioane:

Despite Biden's efforts to expand America's perception of infrastructure, White House press secretary Jen Psaki said earlier Wednesday that the proposal should be viewed as more of a jobs plan.

"This is essentially a jobs bill. Yes, there is a lot in here that is infrastructure," Psaki said in response to a question about how home health workers could be defined as infrastructure. "Our workers, our workforce is part of the backbone and infrastructure of America's economy and communities."

Deci nu e infrastructura, ci joburi de la buget. 

Asa, si ce vor face saptamana viitoare, cand joburile vor ramane fara finantare? Vor mai tipari 4 trilioane de dolari?

Ce se va intampla daca cele 4 trilioane se traduc si ele integral in inflatie, sa zicem de 100%, pe langa cresterile de preturi provocate de China? Nu se va panica publicul cand vede inflatia cumulata? 

Planeta inghite dolari tipariti, cata vreme cred ca in spatele lor exista o economie americana puternica. Daca slabiciunea iese la iveala, fiecare dolar tiparit va intra in intregime in inflatie.

Piata libera ar putea satisface cererea crescuta. Dar nu daca oamenii se panicheaza. Daca publicul e panicat, economia va ingheta ca in Marea Depresiunea de la 1933.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cultura i-a ridicat pe suedezi, nu socialismul

Exista acest articol, care spune ca urmasii suedezilor imigrati in secolul 19 in America sunt mai bogati decat americanii. Si acolo unde 13% din americani traiesc in saracie, doar 6% din suedezii americani sunt saraci. https://www.commentarymagazine.com/articles/the-cold-truth-about-sweden/ Asta inseamna ca succesul lor nu se datoreaza sistemului cu elemente de stanga, ci culturii suedeze preexistente. Principala diferenta in nordul Europei este ca fermierii trebuiau sa munceasca de le sareau capacele ca sa supravietuiasca. In timp, cei lenesi au disparut pe cale naturala si s-a format o foarte puternica etica a muncii. In America, imigrantii suedezi au fost vazuti drept foarte muncitori, si apreciati pentru ca nu minteau.  Bine, au trecut si ei printr-o faza in care isi luau suturi in cur, ca orice alta minoritate care nu se integreaza suficient de rapid. Dar au depasit-o. Stanga americana admira foarte mult Suedia, pentru ca avea atatea masuri de stanga si parea ca din ...

"At the mountains of madness" de HP Lovecraft

Lovecraft e in stuatia ciudata in care daca citesti carti in engleza, atunci e clar, el e jumatate din domeniul Horror, iar daca nu, probabil nu ai auzit de el niciodata. "In Muntii Nebuniei" e una din cele mai clare si la obiect povestiri. O echipa de exploratori ajunsi in Antarctica descopera ca gheata s-a topit intr-un loc si un oras ciclopic a iesit la lumina. Zidurile imense nu seamana cu nici o arhitectura cunoscuta. Cu cat patrund mai in interior, cu atat isi dau seama ca nimic din ce e acolo nu e uman. Descopera treptat ca acolo e un oras care exista dinainte de inceputurile vietii pe Terra, cu implicatia ca ei au creat viata pe Terra. Insa si-au consumat energia in lupta cu creaturile create pentru a ii servi, niste chestii imense care puteau fi orice, copia orice, si alti inamici din spatiu le-au dat lovitura finala, ingropandu-i in gheata. Motiv pentru care viata pe Pamant a evoluat mai departe fara interventia lor. Dar acum orasul a iesit la suprafata si ult...

S-a descoperit de ce femeile traiesc mai mult decat barbatii

Teoria era ca barbatii isi asuma mai multe riscuri, merg la razboi, se bat, etc. Chestia asta, pe care o aminteste sii Jordan Peterson, exista, dar nu e factorul decisiv. Un studiu recent a studiat nu doar oamenii, ci si animalele, si a gasit care e legea intregii naturi, si e a naibii de simplu: genetica. Sexul care are doi cromozomi identici intotdeauna traieste mai mult. Daca o gena dintr-un cromozom se strica (de exemplu din cauza batranetii), celula are sanse sa gaseasca informatia necesara in cromozomul identic, care joaca rol de backup. La oameni, femeia are cromozomii XX.  Barbatii au cromozomii XY, si de aceea sunt dezavantajati, imbatranesc si mor mai repede. Chestia e ca la unele animale e invers. De exemplu la gaini, cocosul are cromozomii dubli, iar femela simpli. Si cocosii traiesc mai mult decat gainile, desi sunt mai agitati, se bat mult mai des si au o viata mai violenta. Cei doi cromozomi care se pot repara reciproc inclina mai mult balanta decat toti ...