Treceți la conținutul principal

Visul si arta (Cultura II)

Am primit replica cuiva care zice ca scopul culturii nu este doar evadarea din realul inconjurator, ci intelegerea propriei vieti:

"Poate gresesc dar cultura mare e despre intelegerea prezentului, prezentul tău.

Fie ca vii cu o poveste actuala fie ca vii cu una istorica, SF sau de dragoste."

Daca e doar asta, atunci de ce atatea filme si carti sunt despre ceva ce nu exista in lumea din jur? Daca ma uit la un film, sunt mari sanse sa fie un film in care sunt impuscati oameni si au explodeaza masini.

Numarul de oameni pe care i-am vazut impuscati in lumea reala: 0.

Numarul de masini pe care le-am vazut explodand in lumea reala: 0.

De aia se uita lumea. Fiindca n-a vazut asa ceva in lumea reala si posibil nici n-o sa vada.

Daca eliminam filmele si cartile 

  • de actiune, 
  • cu super-eroi, 
  • SF-urile, 
  • filmele cu detectivi, 
  • cele cu James Bond, 
  • horror, 
tot ce nu seamana cu realitatea, ce ramane? 2 carti scrise de scriitori rusi? 

Pana si scriitorii rusi bagau niste fantome, niste dueluri fantastice.

Sau inainte de ei, Shakespeare: te-ai intalnit vreodata cu fantoma tatalui tau mort? ai fost printre putinii norocosi care au luptat langa Richard al nu stiu catelea in batalie? ai fost un indragostit mort de dragoste in Verona?

Tipul nu greseste complet, insa. Si o sa explic unde are dreptate.

Acesta este imaginea creierului tau 

Zonele de diverse culori sunt zonele pe care le-ai activat toata ziua. Pe unele le-ai frecat pana le-ai uzat. Ai deja inhibitii serioase in locurile unde ai avut esecuri repetate. Sunt chestii carora nu poti sa le vezi o iesire. Nu ca n-ar fi iesiri, ele sunt dar tu esti deja conditionat sa nu le vezi.

Rolul visului, care este foarte apropiat de arta, este sa iti activeze creierul in alte zone. Iti muta centrul in alta parte pe scoarta cerebrala. Lucrurile se amesteca peste tot in alte feluri, ca rufele in masina de spalat. 

Poti sa vezi problemele existente. DAR LE VEZI DIN ALTA PARTE. Nu vezi pe colegul de birou care te jigneste, ci un pechinez de doi bani care incearca sa te muste si pe care il dai la o parte razand.

Da, on visele cele mai reusite te vezi pe tine, dobandesti intelegerea prezentului tau.

Dar mai intai trebuie sa fii atras pe o parte a creierului care nu a fost uzata in lumea reala. Cu cat mai putin uzata, cu atat mai bine. 

Si trebuie sa te captivam bine de tot. A captiva bine de tot inseamna sa nu mai fi deloc acolo unde erai pe scoarta cerebrala. Ca in starea de vis.

Cel mai simplu mod de a face asta este sa iti aratam ceva ce nu ai vazut niciodata.

De aceea cine vrea sa faca arta foloseste imagini pe care lumea nu le vede in viata reala.

Da, vrem sa iti realizezi propria putere. Da, vrem sa stii ca ura impotriva lumii esueaza, oricat de puternic ai fi. Dar daca iti zicem ziua, conditionarile tale se reactiveaza.

Asa ca mai intai uite, o gorila inalta cat un bloc de etaje tocmai a luat in pumn o femeie blonda, micuta, care tipa. 

Acum privesti ce se intampla.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cultura i-a ridicat pe suedezi, nu socialismul

Exista acest articol, care spune ca urmasii suedezilor imigrati in secolul 19 in America sunt mai bogati decat americanii. Si acolo unde 13% din americani traiesc in saracie, doar 6% din suedezii americani sunt saraci. https://www.commentarymagazine.com/articles/the-cold-truth-about-sweden/ Asta inseamna ca succesul lor nu se datoreaza sistemului cu elemente de stanga, ci culturii suedeze preexistente. Principala diferenta in nordul Europei este ca fermierii trebuiau sa munceasca de le sareau capacele ca sa supravietuiasca. In timp, cei lenesi au disparut pe cale naturala si s-a format o foarte puternica etica a muncii. In America, imigrantii suedezi au fost vazuti drept foarte muncitori, si apreciati pentru ca nu minteau.  Bine, au trecut si ei printr-o faza in care isi luau suturi in cur, ca orice alta minoritate care nu se integreaza suficient de rapid. Dar au depasit-o. Stanga americana admira foarte mult Suedia, pentru ca avea atatea masuri de stanga si parea ca din cauz

Cruciada impotriva lui Stefan cel Mare

Liviu Campeanu e un istoric in plina dezvoltare profesionala. Marele lui merit e ca a cautat in documentele Ordinului Cavalerilor Teutoni, care se afla in prezent in Germania, si a gasit documente pana acum necunoscute despre Stefan cel Mare.  Pentru ca cavalerii teutoni in acea perioada erau obligati sa lupte pentru regele Poloniei, si au mancat bataie impreuna cu restul armatei in Codrii Cosminului. Diferenta e ca ei au notat cu scrupulozitate tot ce au facut in campanie, pe unde au mers, ce s-a intamplat, ce au auzit de la altii. Ce nu imi place la carte e ca in primele capitole se tot schimba ordinea cronologica. Ce imi place e ca autorul face un portret al stapanirii lui Stefan de la inceput la sfarsit, folosind surse pe care io ca simplu cetatean nu le cunosteam. Si ce tare imagine reiese! Stefan nu a purtat doar razboaie de aparare cum am fost noi mintiti, dar ca om care a jucat adevaratul Game of Thrones a fost mai tare decat ne-a fost prezentat.  Recomand. https://humanitas.ro

Adevaratele stiri

Incepand de astazi, imi iau promisiunea sa nu mai pierd momente importante fara sa postez aici. Cand o sa aflu ceva ce inca nu este stire, aici veti afla mai intai. Deasemenea, voi face diferenta intre speculatie si realitate. Numai ce este sigur si dovedit va avea tagul "Adevaratele stiri".