Treceți la conținutul principal

Vom plati de 3 X intretinerea iarna asta (2021-2022)

Pretul la gaz s-a triplat. Nu numai ca Rusia a triplat pretul la gaz, dar suntem abia la inceputul iernii si inca nu exista nici o urgenta. E posibil ca pretul sa mai creasca.

Cauza este in politica mare. 

Pe de o parte, Biden se focalizeaza pe China si pe infrastructura americana. Pentru asta prefera sa se retraga din OM si sa nu se mai opuna rusilor. Biden i-a cedat lui Putin tot ce-a vrut acesta, probabil in iulie. 

Pe de alta parte, Merkel s-a comportat ca un pion al rusilor si a sprijinit activ construirea gazoductului Nord Stream 2. 

Americanii inclusiv au cerut Ucrainei sa taca si sa nu mai protesteze impotriva constructiei, altfel va fi supusa sanctiunilor.

Conform unor surse diplomatice, Germania nu va protesta chiar daca Putin foloseste gazoductul ca arma geopolitica. 

"Germany has little intention of shutting off Nord Stream 2 if Vladimir Putin tries to use the controversial pipeline as a geopolitical weapon, whatever the U.S. might say, according to Berlin officials familiar with the plans."

Ce s-a intamplat este ca vazandu-se scapat de sanctiuni a inceput sa foloseasca gazul ca arma politica impotriva intregii Uniuni Europene. A ridicat pretul la maxim. Sigur, Putin e cunoscut pentru ca a mai scazut pretul pentru Belarus si Ucraina in trecut. Cata vreme joci cum iti cer ei, rusii scad pretul la gaze pana la o treime.

Daca UE va da drumul Ucrainei si Republicii Moldova, sigur, se poate reduce pretul la jumatate.

Deocamdata miliarde de euro isi schimba locul din buzunarul UE in buzunarul lui Putin. A prins UE de coaie si strange. 

Si exact strangerea asta o sa o simta si cetateanul obisnuit, care are incalzire pe gaz. Daca anul trecut intretinerea a fost 300 de lei la un apartament de 2 camere, anul asta o estimez intre 700-1000. Bani care se duc in buzunarul lui Putin.

Comentarii

  1. Ce parere ai despre cele scrise in articolul asta?

    https://www.contributors.ro/agenda-verde-europa-si-gazul-rusesc-cronica-unei-crize-energetice-anuntate/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In primul rand scuze de intarziere.

      Foarte bun articolul, si am aflat lucruri noi din el.

      Ce am auzit si eu, este ca intr-adevar hidrogenul ar fi viitorul combustibil.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cruciada impotriva lui Stefan cel Mare

Liviu Campeanu e un istoric in plina dezvoltare profesionala. Marele lui merit e ca a cautat in documentele Ordinului Cavalerilor Teutoni, care se afla in prezent in Germania, si a gasit documente pana acum necunoscute despre Stefan cel Mare.  Pentru ca cavalerii teutoni in acea perioada erau obligati sa lupte pentru regele Poloniei, si au mancat bataie impreuna cu restul armatei in Codrii Cosminului. Diferenta e ca ei au notat cu scrupulozitate tot ce au facut in campanie, pe unde au mers, ce s-a intamplat, ce au auzit de la altii. Ce nu imi place la carte e ca in primele capitole se tot schimba ordinea cronologica. Ce imi place e ca autorul face un portret al stapanirii lui Stefan de la inceput la sfarsit, folosind surse pe care io ca simplu cetatean nu le cunosteam. Si ce tare imagine reiese! Stefan nu a purtat doar razboaie de aparare cum am fost noi mintiti, dar ca om care a jucat adevaratul Game of Thrones a fost mai tare decat ne-a fost prezentat.  Recomand. https://humanitas.ro

Adevaratele stiri

Incepand de astazi, imi iau promisiunea sa nu mai pierd momente importante fara sa postez aici. Cand o sa aflu ceva ce inca nu este stire, aici veti afla mai intai. Deasemenea, voi face diferenta intre speculatie si realitate. Numai ce este sigur si dovedit va avea tagul "Adevaratele stiri".

Timisoara n-a stiut sa profite de capitala culturala europeana

Timisoara este tot anul 2023 capitala culturala europeana.  Jocul este simplu: orasul primeste o gramada mare de bani in anul respectiv, si daca este destept se alege cu ceva permanent, de care beneficiaza si anii viitori. Exemplul clasic e o noua cladire cu o scena mare, pe care se pot organiza evenimente majore, cu un numar urias de spectatori. Un exemplu de oras destept a fost Sibiul lui Klaus Johannis, care si acum culege profitul. Timisoara ar fi avut mare nevoie de asta, pentru ca n-au decat doua sali serioase, Opera si Teatru, si amandoua de capacitate mijlocie. Din pacate timisorenii si-au pierdut sansa sabotandu-se intre ei pe motive de orgolii si politice, asa ca singurele beneficii care le vor ramane dupa 2023 vor fi cateva renovari.