Treceți la conținutul principal

Pericolul de a fi slab

Intotdeauna am sustinut ca a fi puternic este cel mai bun mijloc de a evita razboiul. Chestia cu "a fi vulnerabil e frumos" e o chestie feminina, din pacate dusa la rang de politica de lunatici.

In clipa asta, inca nu se stie daca Rusia va ataca Ucraina. Si ce ma enerveaza cel mai tare, e ca situatia asta e partial cauzata de slabiciunea presedintelui american Biden.

Ucraina a facut parte din URSS, imperiul rus desfiintat in 1989. De fapt e cea mai importanta parte, pentru ca era poporul supus cel mai apropiat cultural. Multi rusi regreta perioada aceea. Putin e unul dintre ei:

"Destramarea URSS a fost cea mai mare tragedie geopolitica a secolului XX."

Nu cred ca Rusia va ataca Ucraina. Ei niciodata nu au atacat cand poporul vizat avea aliante. 

Modul de actionare a fost mereu asa: testeaza apele, mobilizeaza armata, fa tara respectiva sa se simta amenintata. Apoi vezi daca cineva ii promite ajutor militar. Daca da, retrage-te, acuza tarile respective ca raspandesc zvonuri false despre Rusia. Daca nimeni nu ofera ajutor militar, ataca.

Chiar si asa, Rusia a suferit umilinte, cum ar fi din partea micii Finlande, care nu avea ajutor de la nimeni.

Bun, dar asta e poveste veche. Sunt sigur ca lui Putin nu-i place sa nu faca nimic, sa priveasca in departare cum ucrainenii se despart din ce in ce mai mult de rusi. Dar de ce tocmai acum?

Problema momentului este Biden.

In clipa in care a cedat Afganistanul pentru nimic, si guvernul sustinut de el s-a prabusit in 3 zile, credibilitatea americii a cazut ca o cladire demolata. Intern, sustinerea lui a cazut in domeniul negativ. Si a continuat sa cada. In prezent, este de 42%. 

Nu exista date despre care este procentul de incredere pe care il are in fata lui Putin, dar nu poate fi mai mare.

Ca sustinator al URSS, Putin stie ca e dator sa incerce atacarea Ucrainei, daca situatia e favorabila. Si cand a fost mai favorabila decat acuma? Conform statisticilor, Biden este al doilea cel mai slab presedinte american din istorie, dupa Donald Trump. Si n-a trecut decat un an de la alegeri!

Daca de exemplu Biden mai pierde in 6 luni si popularitatea pe care o are, decide sa se dea lovit in aripa, se retrage pe caz de boala, si este inlocuit de cineva capabil? 

Fereastra de oportunitate se inchide. Si Putin va regreta pana la sfarsitul vietii ca n-a incercat. 

In prezent conditiile pentru ca Rusia sa atace sunt inca intrunite: 

  • nimeni nu a declarat alianta militara cu Ucraina
  • cei care ar putea sa ii ajute sunt indecisi

De asta am ajuns sa sper ca Biden sa creasca in sondaje, desi nu il suport. Dar slabiciunea lui ne pune in pericol pe toti. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cruciada impotriva lui Stefan cel Mare

Liviu Campeanu e un istoric in plina dezvoltare profesionala. Marele lui merit e ca a cautat in documentele Ordinului Cavalerilor Teutoni, care se afla in prezent in Germania, si a gasit documente pana acum necunoscute despre Stefan cel Mare.  Pentru ca cavalerii teutoni in acea perioada erau obligati sa lupte pentru regele Poloniei, si au mancat bataie impreuna cu restul armatei in Codrii Cosminului. Diferenta e ca ei au notat cu scrupulozitate tot ce au facut in campanie, pe unde au mers, ce s-a intamplat, ce au auzit de la altii. Ce nu imi place la carte e ca in primele capitole se tot schimba ordinea cronologica. Ce imi place e ca autorul face un portret al stapanirii lui Stefan de la inceput la sfarsit, folosind surse pe care io ca simplu cetatean nu le cunosteam. Si ce tare imagine reiese! Stefan nu a purtat doar razboaie de aparare cum am fost noi mintiti, dar ca om care a jucat adevaratul Game of Thrones a fost mai tare decat ne-a fost prezentat.  Recomand. https://humanitas.ro

Adevaratele stiri

Incepand de astazi, imi iau promisiunea sa nu mai pierd momente importante fara sa postez aici. Cand o sa aflu ceva ce inca nu este stire, aici veti afla mai intai. Deasemenea, voi face diferenta intre speculatie si realitate. Numai ce este sigur si dovedit va avea tagul "Adevaratele stiri".

Timisoara n-a stiut sa profite de capitala culturala europeana

Timisoara este tot anul 2023 capitala culturala europeana.  Jocul este simplu: orasul primeste o gramada mare de bani in anul respectiv, si daca este destept se alege cu ceva permanent, de care beneficiaza si anii viitori. Exemplul clasic e o noua cladire cu o scena mare, pe care se pot organiza evenimente majore, cu un numar urias de spectatori. Un exemplu de oras destept a fost Sibiul lui Klaus Johannis, care si acum culege profitul. Timisoara ar fi avut mare nevoie de asta, pentru ca n-au decat doua sali serioase, Opera si Teatru, si amandoua de capacitate mijlocie. Din pacate timisorenii si-au pierdut sansa sabotandu-se intre ei pe motive de orgolii si politice, asa ca singurele beneficii care le vor ramane dupa 2023 vor fi cateva renovari.