Treceți la conținutul principal

Sfarsitul banilor ieftini

In 2008 a aparut o serie de filme numite Zeitgeist, foarte impinse in fata pe vremea aia. Pareau sa contina teorii ale conspiratie dar si fragmente de adevar, si aveau ambitia de a reprezenta momentul istoric.

Una din chestiile astea era ca banii nu au de fapt o existenta reala. Ei sunt de fapt doar inregistrari in baza de date a bancilor, intelegi? Daca vrem mai putem inregistra zece miliarde de unitati monetare. Sunt doar 1 si 0 pe un hard disk!

Asta imi aduci aminte despre teoria ca am putea face foarte usor sa fie vara permanent in Romania. Nu trebuie decat sa mutam ecuatorul sa treaca peste Bucuresti. In fond, ce este ecuatorul? O linie fictiva care trece peste mijlocul planetei. Pai daca este ceva care este usor de mutat, este o linie fictiva, la naiba!

In fine, teoria asta cu banii fictivi s-a potrivit extrem de ciudat cu ceea ce urma sa se intample: nu numai cu printarea de bani, dar si cu crearea de bitcoini din 1 si 0. Pare ca unii din cei care aveau sa fie influenti in urmatorii 10 ani au diseminat ideea in acel film.

Timp de 10 ani, s-au printat bani pe rupte. In Statele Unite, FED a tiparit oficial 120 miliarde de dolari pe luna. Mare parte din bani au ajuns sa umfle bursa, unde au incercat sa cumpere ceva real. Piata bursiera a ajuns asa de umflata, incat valoarea acumulata pe bursa este de 100 de ori mai mare decat profiturile companiilor tranzactionate pe ea. Banii au ajuns asa ieftini, ca bancile iti dadeau 0 dobanda pentru ca le imprumutai banii tai. Aveau surse mai bune de bani.

Partea reala a teoriei este ca intr-adevar, dolarul valoreaza mai mult daca lumea crede in el. Daca Arabia Saudita vrea sa cumpere un miliard de dolari cu petrol fiindca cred ca e o moneda stabila, Statele Unite sunt intr-adevar cu un miliard de dolari mai bogate.

Cat putea insa sa tipareasca America? La valoarea ei, nici un economist nu ar fi putut spune. Urma sa vedem. Piata avea sa spuna cat.

Imi pare rau sa va spun, dar inflatia din ultima vreme arata ca piata nu mai poate inghiti dolari tipariti. Nu stiu exact care e mecanismul, dar rezultatul se vede cu ochii liberi. 

Piata a inghitit tot ce putea, si acum da pe dinafara sub forma de inflatie.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cultura i-a ridicat pe suedezi, nu socialismul

Exista acest articol, care spune ca urmasii suedezilor imigrati in secolul 19 in America sunt mai bogati decat americanii. Si acolo unde 13% din americani traiesc in saracie, doar 6% din suedezii americani sunt saraci. https://www.commentarymagazine.com/articles/the-cold-truth-about-sweden/ Asta inseamna ca succesul lor nu se datoreaza sistemului cu elemente de stanga, ci culturii suedeze preexistente. Principala diferenta in nordul Europei este ca fermierii trebuiau sa munceasca de le sareau capacele ca sa supravietuiasca. In timp, cei lenesi au disparut pe cale naturala si s-a format o foarte puternica etica a muncii. In America, imigrantii suedezi au fost vazuti drept foarte muncitori, si apreciati pentru ca nu minteau.  Bine, au trecut si ei printr-o faza in care isi luau suturi in cur, ca orice alta minoritate care nu se integreaza suficient de rapid. Dar au depasit-o. Stanga americana admira foarte mult Suedia, pentru ca avea atatea masuri de stanga si parea ca din cauz

Cruciada impotriva lui Stefan cel Mare

Liviu Campeanu e un istoric in plina dezvoltare profesionala. Marele lui merit e ca a cautat in documentele Ordinului Cavalerilor Teutoni, care se afla in prezent in Germania, si a gasit documente pana acum necunoscute despre Stefan cel Mare.  Pentru ca cavalerii teutoni in acea perioada erau obligati sa lupte pentru regele Poloniei, si au mancat bataie impreuna cu restul armatei in Codrii Cosminului. Diferenta e ca ei au notat cu scrupulozitate tot ce au facut in campanie, pe unde au mers, ce s-a intamplat, ce au auzit de la altii. Ce nu imi place la carte e ca in primele capitole se tot schimba ordinea cronologica. Ce imi place e ca autorul face un portret al stapanirii lui Stefan de la inceput la sfarsit, folosind surse pe care io ca simplu cetatean nu le cunosteam. Si ce tare imagine reiese! Stefan nu a purtat doar razboaie de aparare cum am fost noi mintiti, dar ca om care a jucat adevaratul Game of Thrones a fost mai tare decat ne-a fost prezentat.  Recomand. https://humanitas.ro

Adevaratele stiri

Incepand de astazi, imi iau promisiunea sa nu mai pierd momente importante fara sa postez aici. Cand o sa aflu ceva ce inca nu este stire, aici veti afla mai intai. Deasemenea, voi face diferenta intre speculatie si realitate. Numai ce este sigur si dovedit va avea tagul "Adevaratele stiri".