Treceți la conținutul principal

Sfarsitul banilor ieftini

In 2008 a aparut o serie de filme numite Zeitgeist, foarte impinse in fata pe vremea aia. Pareau sa contina teorii ale conspiratie dar si fragmente de adevar, si aveau ambitia de a reprezenta momentul istoric.

Una din chestiile astea era ca banii nu au de fapt o existenta reala. Ei sunt de fapt doar inregistrari in baza de date a bancilor, intelegi? Daca vrem mai putem inregistra zece miliarde de unitati monetare. Sunt doar 1 si 0 pe un hard disk!

Asta imi aduci aminte despre teoria ca am putea face foarte usor sa fie vara permanent in Romania. Nu trebuie decat sa mutam ecuatorul sa treaca peste Bucuresti. In fond, ce este ecuatorul? O linie fictiva care trece peste mijlocul planetei. Pai daca este ceva care este usor de mutat, este o linie fictiva, la naiba!

In fine, teoria asta cu banii fictivi s-a potrivit extrem de ciudat cu ceea ce urma sa se intample: nu numai cu printarea de bani, dar si cu crearea de bitcoini din 1 si 0. Pare ca unii din cei care aveau sa fie influenti in urmatorii 10 ani au diseminat ideea in acel film.

Timp de 10 ani, s-au printat bani pe rupte. In Statele Unite, FED a tiparit oficial 120 miliarde de dolari pe luna. Mare parte din bani au ajuns sa umfle bursa, unde au incercat sa cumpere ceva real. Piata bursiera a ajuns asa de umflata, incat valoarea acumulata pe bursa este de 100 de ori mai mare decat profiturile companiilor tranzactionate pe ea. Banii au ajuns asa ieftini, ca bancile iti dadeau 0 dobanda pentru ca le imprumutai banii tai. Aveau surse mai bune de bani.

Partea reala a teoriei este ca intr-adevar, dolarul valoreaza mai mult daca lumea crede in el. Daca Arabia Saudita vrea sa cumpere un miliard de dolari cu petrol fiindca cred ca e o moneda stabila, Statele Unite sunt intr-adevar cu un miliard de dolari mai bogate.

Cat putea insa sa tipareasca America? La valoarea ei, nici un economist nu ar fi putut spune. Urma sa vedem. Piata avea sa spuna cat.

Imi pare rau sa va spun, dar inflatia din ultima vreme arata ca piata nu mai poate inghiti dolari tipariti. Nu stiu exact care e mecanismul, dar rezultatul se vede cu ochii liberi. 

Piata a inghitit tot ce putea, si acum da pe dinafara sub forma de inflatie.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cultura i-a ridicat pe suedezi, nu socialismul

Exista acest articol, care spune ca urmasii suedezilor imigrati in secolul 19 in America sunt mai bogati decat americanii. Si acolo unde 13% din americani traiesc in saracie, doar 6% din suedezii americani sunt saraci. https://www.commentarymagazine.com/articles/the-cold-truth-about-sweden/ Asta inseamna ca succesul lor nu se datoreaza sistemului cu elemente de stanga, ci culturii suedeze preexistente. Principala diferenta in nordul Europei este ca fermierii trebuiau sa munceasca de le sareau capacele ca sa supravietuiasca. In timp, cei lenesi au disparut pe cale naturala si s-a format o foarte puternica etica a muncii. In America, imigrantii suedezi au fost vazuti drept foarte muncitori, si apreciati pentru ca nu minteau.  Bine, au trecut si ei printr-o faza in care isi luau suturi in cur, ca orice alta minoritate care nu se integreaza suficient de rapid. Dar au depasit-o. Stanga americana admira foarte mult Suedia, pentru ca avea atatea masuri de stanga si parea ca din ...

"At the mountains of madness" de HP Lovecraft

Lovecraft e in stuatia ciudata in care daca citesti carti in engleza, atunci e clar, el e jumatate din domeniul Horror, iar daca nu, probabil nu ai auzit de el niciodata. "In Muntii Nebuniei" e una din cele mai clare si la obiect povestiri. O echipa de exploratori ajunsi in Antarctica descopera ca gheata s-a topit intr-un loc si un oras ciclopic a iesit la lumina. Zidurile imense nu seamana cu nici o arhitectura cunoscuta. Cu cat patrund mai in interior, cu atat isi dau seama ca nimic din ce e acolo nu e uman. Descopera treptat ca acolo e un oras care exista dinainte de inceputurile vietii pe Terra, cu implicatia ca ei au creat viata pe Terra. Insa si-au consumat energia in lupta cu creaturile create pentru a ii servi, niste chestii imense care puteau fi orice, copia orice, si alti inamici din spatiu le-au dat lovitura finala, ingropandu-i in gheata. Motiv pentru care viata pe Pamant a evoluat mai departe fara interventia lor. Dar acum orasul a iesit la suprafata si ult...

S-a descoperit de ce femeile traiesc mai mult decat barbatii

Teoria era ca barbatii isi asuma mai multe riscuri, merg la razboi, se bat, etc. Chestia asta, pe care o aminteste sii Jordan Peterson, exista, dar nu e factorul decisiv. Un studiu recent a studiat nu doar oamenii, ci si animalele, si a gasit care e legea intregii naturi, si e a naibii de simplu: genetica. Sexul care are doi cromozomi identici intotdeauna traieste mai mult. Daca o gena dintr-un cromozom se strica (de exemplu din cauza batranetii), celula are sanse sa gaseasca informatia necesara in cromozomul identic, care joaca rol de backup. La oameni, femeia are cromozomii XX.  Barbatii au cromozomii XY, si de aceea sunt dezavantajati, imbatranesc si mor mai repede. Chestia e ca la unele animale e invers. De exemplu la gaini, cocosul are cromozomii dubli, iar femela simpli. Si cocosii traiesc mai mult decat gainile, desi sunt mai agitati, se bat mult mai des si au o viata mai violenta. Cei doi cromozomi care se pot repara reciproc inclina mai mult balanta decat toti ...